Het oudste Franse wijnhandelshuis van Bordeaux, Barton & Guestier, gezeteld op het prachtige Chateau Magnol in de Haut-Medoc, viert feest. Met een speciale “Heritage 290” gemaakt door wijnmaker Laurent Prada (maar 6000 flessen !) wordt stilgestaan bij het moment dat zich bijna drie eeuwen geleden (290 jaar) afspeelde. In 1725 werden namelijk door een Ier de eerste succesvolle schreden gezet tot de oprichting van een wijnhandelshuis in Bordeaux. Een bedrijf wat na 290 jaar is uitgegroeid tot een van de grootste spelers van de wereld. Deze ‘eminance grise’ van de wijnhandel produceert maar liefst 74 verschillende wijnen in alle belangrijke wijnregio’s in Frankrijk en verkoopt per jaar meer dan 10 miljoen flessen in 130 landen over vijf continenten. Wijnen die ook bij ons in de schappen te vinden zijn zoals bij Jumbo, wijnspeciaalzaken maar ook op de menukaart van de “Van der Valk’ restaurants. En dat allemaal door het Ierse doorzettingsvermogen en entrepeneurschap van Thomas Barton.
Hoe het allemaal begon……
Het was in 1725 dat de Ierse Thomas Barton (1695-1780) besloot om op 30 jarige leeftijd de grote oversteek per schip naar Frankrijk te maken om zich blijvend in Bordeaux te vestigen. Als pionier en entrepeneur zag hij de potentie van het druivensap en begon in 1725 een handel in het verschepen van wijn in vaten naar Ierland. In die jaren waren het met name Nederland en Ierland die de wijnmarkt beheersten en de grootste afnemers waren van het sap. Deze handel maakte van Barton een gevierd zakenman. Barton breidde zijn imperium uit en investeerde in meerdere wijnhuizen. De geboren Ier was al snel de belangrijkste leverancier van Franse wijn, wat hem de bijnaam “Frensh Tom” opleverde.
De handelsgeest van Thomas Barton werd doorgegeven aan zijn zoon, maar met name aan zijn kleinzoon Hugh Barton, die besloot om samen te gaan werken met zijn beste vriend Daniel Guestier. Guestier was kapitein van een schip, maar ook een groot wijnliefhebber en verscheepte al jaren de wijnen van Barton naar de Caribieen en naar Baltimore. En zo werd de oprichting van Barton & Guestier in 1802 een feit en groots gevierd.
Het succes van het bedrijf kende geen grenzen. Met name toen in 1805 Thomas Jefferson, de toenmalige President van Amerika, maar ook een groot wijnconnaisseur, zijn voorkeur uitsprak voor de wijnen van Barton & Guestier waardoor de handel met de Verenigde Staten zich nog meer intensiveerde.
Hugh Barton bleef investeren en kocht in 1821 Chateau Langoa in Saint Julien en vijf jaar later Chateau Leoville. De zoon van Daniel Guestier, Pierre-Francois was ondertussen eigenaar van Chateau Beychevelle geworden. Inmiddels zijn deze chateaux in handen van andere bedrijven.
Chateau Magnol…..
Het ’thuisfront’ danwel hoofdkwartier van Baston & Guestier bevindt zich op Chateau Magnol, een spacieus kasteel met 30 hectare aan wijngaarden. Vroeger heette het Chateau du Dehez. In 1969 kocht Barton & Guestier de wijngaarden en kelders die volledig werden gemoderniseerd. In 1979 werden deze investereingen beloont met een “Cru Bourgeois” status. In datzelfde jaar kocht het bedrijf ook het Chateau en werd de naam verandert van Dehez in Magnol. De laatste tien jaar lanceerden B&G diverse wijnen, waaronder een serie met het B&G Passeport, een stempel die de consument laat zien waar de wijn zijn origine heeft. In 2013 lanceerden ze tevens voor de professionals een Food & Wine Academy en is een nachtelijk verblijf op het Chateaux ook mogelijk door de 12 hotelkamers!
Sinds 2010 is Baston & Guestier onderdeel van de groep Castel, een familie bedrijf welke is opgericht in 1949. 95% van de verkoop richt zich op de export.