Wijnmaker Bruno Prats. Zijn naam staat gelijk aan Bordeaux, kwaliteit en het produceren van intrigerende wijnen. Hij bepaalde 30 jaar het grote succes van Château Cos d’Estournel in Saint-Estephe. Na de verkoop van het Château in 1998 zocht hij nieuwe uitdagingen. Nu maakt hij wijn in Spanje, Zuid-Afrika, Chili en Portugal. Met name met zijn Chryseia project in de Douro die hij maakt onder de vlag van P+S (Prats & Symington – Quinta de Roriz) verovert hij opnieuw de harten van de wijnliefhebber.
HOE HET BEGON….
De liefde voor het wijnvak krijgt Bruno met de paplepel ingegoten door zijn grootvader Fernand Ginestet, de grondlegger van het huidige bedrijf ‘Domaines Prats’. Fernand wordt in 1871 in Bordeaux geboren en alles wat met wijn te maken heeft wekt zijn interesse. Zijn vaardigheden als koopman legden hem geen windeieren. Toen Fernand Ginestet in 1917 de kans kreeg om in Saint-Estephe het Château Cos d’Estournel (2de grand cru classé) te kopen pakte hij die met beide handen aan. Jaren later zal hij zijn liefde voor wijn en commercie overdragen aan zijn kleinzoon, Bruno Prats. In 1967 gaat Bruno, geïnfecteerd door het wijnvirus, studeren in Montpellier en drie jaar later neemt hij samen met zijn twee neven Ginestet het Château Cos d’Estournel over. Bruno is 28 vintages lang verantwoordelijk voor het wijn maken en runt het bedrijf met elegantie en doortastendheid. In 1998 verkoopt de familie het Château aan de Franse hotelmagnaat Michel Reybier en komt er een einde aan een bewogen tijdperk op Cos maar niet aan de wijn avonturen van Bruno Prats.
DE ONTMOETING
Bruno Prats blijkt een briljant geheugen te hebben als het gaat om de weersomstandigheden van ieder verstreken wijnjaar die hij heeft mee gemaakt op zijn chateau Cos d’Estournel. Maar liefst 28 vintages heeft hij het château mogen leiden. Het in detail kunnen memoreren van de vele voorbije oogstjaren markeren de passie van de nog immer energieke en aimabele veteraan van de wijnwereld. Want ‘stil zitten’ zit niet in zijn DNA. Nadat in 1998 Cos d’Estournel werd verkocht had hij alle tijd om te gaan reizen en andere wijnregio’s te bezoeken. En het bleef niet bij een bezoekje alleen. Al snel stroopt Bruno zijn mouwen weer op en gaat samenwerken met producers in Chili, Zuid-Afrika en Portugal. In de Douro kwam hij in 1998 in contact met de Engelse Portfamilie Symington, de grootste producer van port. De Symingtons bezitten maar liefst 26 Quinta’s en hebben meer dan 1000 hectare kwaliteit wijngaarden. “Our friendship between us was developed through the family winery network Primum Familiae Vini, to which Cos d’Estournel also belonged” aldus Bruno. Het beroemde Port huis had Bruno gevraagd of hij in dit port walhalla een droge rode wijn wilde gaan maken in de stijl van een grand cru classé in Bordeaux. Samen met Charles Symington creëert Bruno Prats onder de vlag van P+S (Prats en Symington, in 2000 zijn eerste Portugese rode wijn. De inmiddels legendarische Chryseia. De naam Chryseia is het Griekse woord voor goud en is vernoemt naar de kleur van de Douro rivier die in het najaar door de reflectie van de natuur goud kleurt. De wijn wordt een voorbeeld voor andere wijnmakers in de regio en draagt bij aan een nieuw kwaliteit imago voor DOC Douro wijnen.
THE BORDEAUX APPROACH
Op Quinta da Perdiz, destijds alleen nog bekend van de portwijn, werd een ‘ommezwaai’ gemaakt voor het primair maken van droge rode kwaliteitswijn. In 1999 werd hiervoor een begin gemaakt met het selecteren van de juiste wijngaarden. De druiven hebben een andere exposure nodig voor droge rode wijn dan voor portwijn.
In 2009 werd Quinta de Roriz aangekocht. Beide estates liggen nabij de beroemde stad São João da Pesqueira. De wijngaarden van Roriz liggen in een natuurlijk amphitheater aan de oevers van de rivier de Douro en bezitten nog sporen van tin door de aanwezigheid van een oude mijn. Dit geeft een herkenbare mineraliteit aan de druiven. Bovendien bevat de bodem veel *schist, wat als een spons de regen kan opnemen maar ook weer kan afgeven wanneer de wortels het nodig hebben. Doordat de wijngaarden op het noorden liggen zijn de nachten relatief koeler, waardoor de druiven een zeer aanwezig aroma krijgen. De steile wijngaarden van Quinta da Perdiz daarentegen liggen aan de andere kant van de berg en hebben een intensere zon exposure. De extreme warmte maakt dat de druiven volrijp en zeer geconcentreerd worden. Door de twee verschillende micro omstandigheden is de stijl van druiven van beide Quinta’s zeer uiteenlopend at uiteindelijk de bijzondere blend voor Chryseia mogelijk maakt.
* Schistos komt van het Griekse woord gespleten en refereert aan het gesteente wat in de bodem voorkomt.
Er wordt gebruik gemaakt van de lokale druiven touriga nacional en touriga franca. Deze druiven hebben bewezen optimaal te presteren in de uitzonderlijke omstandigheden. Daarnaast is er geïnvesteerd in nieuwe persen en inox vaten. Het standaard (port) wijnproces wordt drastisch omgegooid. De wijn ondergaat een slow maceration en aging vindt plaats op eiken vaten waarbij geen 225 liter maar 400 liter vaten worden gebruikt. De Touriga druiven nemen anders teveel hout op. Of zoals Bruno het zelf zo mooi omschrijft: ”otherwise the frame will be too big for the picture”.
TORIGA NACIONAL + TOURIGA FRANCA
Laten we eens gaan kijken naar de twee druiven die de hoofdrol spelen in de Chryseia. De touriga nacional en de touriga franca.
Percentage aanplant Quinta de Roriz: 23% TN en 17% TF
Percentage aanplant Quinta da Perdiz: 36% TN en 23% TF
(De tinta Roriz, tinta Barroca en tinta Cao staan ook aangeplant op het estate en worden toegevoegd in de blends voor de Post Scriptum en Prazo de Roriz.)
Touriga Nacional
Is de Portugese trots. Hij staat met name aangeplant in de Douro en Dao regio. Wordt gezien als het edelste ras van Portugal en is de evenknie van de Franse cabernet sauvignon. Hij kan goed tegen hitte en droogte en geeft veel kwaliteit. Zijn trossen zijn compact en de opbrengst is klein. Touriga nacional is vroeg rijp en wordt veel gebruikt in de blend voor Port. Het geeft aroma’s van bloemen en zwart fruit. In de smaak veel bramen, peper, zoet fruit, peper en zachte tannine. Echt een wijn met “pit” en geroemd om zijn bewaarpotentieel. * Sinds 2019 is het toegestaan om deze druif in Bordeaux aan te planten. Dat geldt tevens voor de mourvedre. De wijnwereld ziet de verandering in temperatuur en daarmee de problemen die de opwarming veroorzaakt bij het rijpen van druiven zoals merlot en cabernet sauvignon. Deze druiven krijgen door de opwarming te veel suiker en de wijn daardoor te veel alcohol. Er gaan geluiden dat de touriga franca nog een betere optie zou zijn geweest om in de Bordeaux aan te planten aangezien deze druif later rijpt en minder suiker bevat. De druif is minder bekend dan touriga nacional en heeft wellicht daardoor het onderspit moeten delven.
Touriga Franca
Drie weken later rijp dan de touriga nacional. DNA-onderzoek wijst uit dat de druif een blend is van de touriga nacional en de marufo-druif. De touriga franca staat bekend om zijn klassieke vlezige structuur. Met aroma van bramen, rozen en zijn fruitige en kruidige smaak. De druif is minder geconcentreerd dan de TN maar samen vormen ze een goed team in blends voor droge rode wijnen en port.
CHRYSEIA, POST SCRITUM, PRAZO DO RORIZ.
Zowel Chryseia, als Post Scriptum (hun 2de wijn, waarin veel fruit afkomstig van Quinta de Roriz, geblend met wijn die de selectie voor de Chryseia niet haalt ) en Prazo do Roriz (wijn voor alle dag) worden geproduceerd op Quinta do Roriz. Alleen in exceptionele jaren maken ze een Quinta de Roriz Vinatge Port in hele kleine oplage.Voor de Chryseia gebruiken ze nieuwe Frans eiken vaten van 400 liter. Maximaal 12-16 maanden om de invloed van hout te beperken. Voor de Post Scriptum en Prazo do Roriz worden voornamelijk vaten van twee en drie jaar oud gebruikt.
PROEVEN
In sept 2019 werden een aantal van de Chryseia wijnen gepresenteerd door de importeur van Nederland Verbunt/Verlinden tijdens een masterclass in restaurant Central Park in Voorburg in aanwezigheid van Bruno Prats en zijn kleinzoon Baptiste Prats.
“Grootse wijnen kunnen alleen bestaan als er mensen zijn die ze waarderen”.
In 2000 wordt Chryseia voor het eerst geproduceerd. De eerste vintage blijkt een magistrale geboorte van een bijzondere wijn. Het daaropvolgende jaar 2001 bewijst Chryseia wat zijn ‘scheppers’ echt in gedachten hadden. Nog steeds geldt 2001 als een bijzonder jaar met een groot bewaarpotentieel. De vintage 2002 kent helaas een zeer slechte oogst. Ze besluiten om geen Chryseia te maken en de druiven te gebruiken voor een 2de wijn: de Post Scriptum. De wijn ontvangt lovende kritieken voor zijn unieke kwaliteit/prijs verhouding.
1. Chryseia 2016
Elegant en indrukwekkend. Zowel in kleur als neus. Vol en intens van smaak, geconcentreerd, in de smaak earl grey thee, mocca, potloodslijpsel, rijpe tannine. Bijna zoetachtige smaakimpressie. Zeer lange afdronk. De Chryseia 2016 kreeg van WineSpectator maar liefst 95 punten. De enorme concentratie, puurheid en balans belooft veel goeds voor de toekomst. Nu nog jong en opstandig in zijn tannines maar de aroma’s zullen door het ouderen winnen aan complexiteit en finesse. Kortom: De wijn belooft zich in de komende tien jaar te ontwikkelen tot een Griekse Aphrodite.
2. Chryseia 2015
Het jaar 2015 geldt als een klassiek jaar. Vele regen in de winter en een droge zomer. De maanden augustus en september waren vrij koel. De druiven konden worden geoogst met veel concentratie en vrij hoge zuren. De wijn krijgt hierdoor een heerlijke ‘bite’, veel lengte en een klassiek zeer verleidelijk frisse structuur waarin stevige tannine, zwart fruit, laurier en tabak. Op dit moment erg toegankelijk en (sept 2019) favoriet in de serie.
3. Chryseia 2012
De vintage 2012 kende een late bloei. De zomer was extreem heet. De trossen waren hierdoor klein wat uiteindelijk resulteerde in een intense wijn met veel frisse levendige zuren. Mooie gebalanceerde ontwikkeling. Prachtig vol van smaak, nog opmerkelijke concentratie, donker fruit, tabac, zacht en zwoel. Aanwezige tertiaire aroma’s zoals mos en aarde.
4. Chryseia 2004
Een jaar met weinig regen in het voorjaar, maar augustus maakte dat ruimschoots goed wat resulteerde in een prachtige oogst. De wijn is zeer compleet en toont een prachtige ontwikkeling. Is zeer elegant met aroma van lindebloesem, thee en leer. Bewijs van het bewaar potentieel van Chryseia
NB Chryseia 2010 is niet geproduceerd omdat de kwaliteit van de druiven niet optimaal was. De most werd gebruikt voor de Post Scriptum 2010.
De Chryseia 2011 wordt een magistraal jaar. Tot nu toe een van de beste vintages.
POST SCRIPTUM de Chryseia
Is de officiële naam, maar wordt ook wel kortweg PS genoemd.
De druiven komen van de wijngaarden Quinta de Roriz en Quinta da Perdiz.
De samenstelling van de blend is Touriga nacional, touriga franca, tinta roriz en tinta barroca. De wijn gaat gemiddeld 12 maanden op een mix van nieuw als tweedejaars 400 liter houten vaten. De PS wordt ook wel een junior Chryseia genoemd. Er wordt gebruik gemaakt van een tweede selectie druiven van dezelfde wijngaarden als voor de Chryseia. In 2002 en 2010 is de Chryseia gedeclasseerd tot een PS.
1.Post Scriptum 2017
Het droogste jaar ooit wat hele kleine trossen druiven opleverde. Of zoals Bruno zegt. 50% less rain = 25% less crop. Ook 2017 wordt net als 2016 uitgeroepen tot een vintage jaar voor port. De wijn heeft zeer veel structuur, zeer intens, stevige tannine, zwart fruit, laurier, thee. Zal (net als het port jaar) iets meer tijd nodig hebben om te ontwikkelen.
2.Post Scriptum 2016
Veel regen in het voorjaar, mooie zomer , met tijdens de oogst de perfecte weer omstandigheden . 2016 wordt door deze ideale omstandigheden ook gedeclareerd tot een vintage jaar voor port. De wijn is prachtig zwoel, veel rood fruit en zachte tannine.
PRAZO de RORIZ
1.Prazo de Roriz 2016
Gulle wijn, prachtige paars rode kleur, veel zwart fruit, intense neus, en soepele afdronk.
Horecaprijzen:
Chryseia: € 41,95
Post Scriptum: € 14,95
Prazo de Roriz: € 8,95
Voor nadere inlichtingen kunt u zich richten tot de importeur in Nederland:
Verbunt Verlinden
Professor Cobbenhagenlaan 51
5037 DB Tilburg
013 549 84 00
info@verbuntverlinden.nl