Van schuim tot bubbels, van water tot wijn – een smaakvolle hommage aan het bewogen verleden (bron tekst :website minzeven)
In september 2020 werd de eerste wijn gelanceerd van MINZEVEN, een Nederlandse mousserende wijn met de naam BRUUT & BRUIZEND 2018 Méthode Traditionnelle. NOMOH was te gast op het uiterste randje van de Flevopolder.
Als kind ging ik met mijn ouders een paar keer per jaar uit ‘toeren’. Meestal reden we op zo’n dag naar het ‘nieuwe’ land, de polder en keken onze ogen uit over de immense vlaktes. Op de terugweg werd de auto volgeladen met appels en aardappelen en konden we weer maanden vooruit. Niemand had kunnen bevroeden dat ik op een dag in deze polder de appels zou inruilen voor druiven. Het wijnvirus heeft niet alleen mij al decennia ‘besmet’ maar is de laatste jaren ook in dit vlakke land neergestreken. Eén van de jongste wijngaarden van Flevoland is het wijndomein MINZEVEN. De naam alleen al intrigeert. En…wat ze maken helemaal. Bubbels!
De tocht door het vlakke Flevoland met zijn strakke vergezichten bestond een halve eeuw geleden alleen nog maar uit water en doet me beseffen hoe bijzonder dit land is. De toenmalige Zuiderzee werd langzaam getransformeerd tot veilig bewoonbare grond, met in de nabijheid nog steeds het ruizen van het ‘oude’ water. Een wonder. Het doet me denken aan het lied van Jacques Brel “mijn vlakke land’ waarin het gemoed tijdens mijn autorit zo treffend wordt bezongen. Sinds 1986 is Flevoland de jongste en kleinste provincie van Nederland. En de wonderen gaan hier gewoon door. Want wie denkt bij Flevoland aan mousserende wijn ? Dat mag toch gerust ook een wonder heten.
MINZEVEN
MINZEVEN is een wijngaard even buiten Lelystad en is vernoemd naar de ligging op 7 meter onder zeeniveau! Een gek idee. Dat wordt wellicht natte voeten! Maar eenmaal gearriveerd zie ik een keurig aangelegde wijngaard, lieflijk omsloten door bossen, die het zicht van het nabijgelegen woeste water van het IJsselmeer aan je blik onttrekken. Een kleine vijver, het domein van de kikkers, is de enige waterpoel in de buurt.
Biologische en duurzame wijngaard
Waar we nu met droge voeten door de wijngaard lopen, mondde vroeger de sedimentrijke rivier de IJssel uit in de toenmalige Zuiderzee. De druivenplanten staan dus op een oude zeebodem. De kleigrond bevat juist hier, aan de rand van het IJsselmeer, veel meer zand (zavel). Tegelijkertijd laat de bodem ook zijn zee-verleden zien. Tussen de rijen wijnstokken zijn de stukjes schelp zichtbaar. Het land diende 35 jaar lang voor biologische landbouw, en is daarom schoon van chemicaliën. Ook de natuur rondom de wijngaard krijgt de vrije hand. Kikkers verhuizen in de zomer naar de wijngaard en formeren s’nachts een waar orkest. De Flora en fauna is hier rijk vertegenwoordigt. Een ideale basis om een biologische wijngaard te beginnen waarbij de omgeving van de plant, dier en mens zoveel mogelijk in acht kan worden genomen. (Lutte raissonée)
Hochschule Geisenheim
Wijngaard MINZEVEN is ontsproten uit het brein van de Duitse Silvia Athonj en haar Nederlandse partner. Door de klimaatverandering heeft de Flevopolder de potentie om, met dezelfde temperaturen als in de Champagne, wijn te gaan maken. De uitdaging om de eerste Flevoland bubbel te gaan produceren sprak Silvia aan. Al snel had ze in haar hoofd hoe haar wijn moest gaan smaken. Voorop stond een wijn met lokale kenmerken, de smaak van Flevoland, waardoor de wijn zich kon onderscheiden. Het werd een hommage aan het land, de plek waar ooit de Zuiderzee de baas was. Bubbels als symbool voor de onstuimige zee.
Unieke Gisten
Inmiddels werd het maken van een wijn haar levensdroom en kon ze toevalligerwijs samenwerken met de Landbouwuniversiteit in Rheinland-Pfalz. (DLR) Die onderzochten gisten en waren naarstig op zoek naar een geïsoleerde onderzoeklocatie. Voorwaarde was een net beginnende wijngaard, met grond die altijd biologisch bewerkt is. Dus niet chemisch bespoten en waar geen kweekgisten zijn gebruikt Minzeven bleek de ideale locatie. Sinds de samenwerking komen ze een paar keer per jaar langs om monsters te nemen in de wijngaard van het blad, de grond en de druiven, maar ook in de wijnmakerij nemen ze monsters mee van de most en van de wijn. Uiteindelijk gaan ze de gisten isoleren om te weten welke gisten specifiek voorkomen in Flevoland en in de wijngaard Minzeven.
Silvia Anthonj
Silvia komt uit de reclame wereld, is tien jaar geleden vinoloog geworden en werd schrijver en journalist. Ondertussen is Silvia gepokt en gemazeld in de wijnwereld. Ze schreef diverse Duitse supermarkt wijngidsen onder haar pseudoniem Cordula Eisch en proefde als professional duizenden wijnen. Vooral in wijnmarketing heeft ze haar sporen verdiend en doceert op dit vakgebied aan de Hochschule Geisenheim. In die hoedanigheid staat ze in nauw contact met de beste wijnmakers in Duitsland die haar haar met daad en raad wilden bij staan om haar wijnavontuur goed te laten verlopen. In 2016 was het zover en plantte Silvia op een halve hectare landbouwgrond zo’n 1500 druivenstokken. “Eigenlijk kent MINZEVEN vele vaders. Tijdens ieder belangrijke fase, van de selectie van druivenrassen tot aan de keuze van de druivenpers, ben ik gecoacht door de besten in hun vak. Ik was telkens verrast dat ze zo enthousiast en gul waren in het delen van hun expertise”.
Eigenlijk is wijn maken heel makkelijk
“Het is geen ‘rocket science’ zegt Silvia stoer. Eigenlijk is wijn maken heel makkelijk”
Laat dat nu voor veel dingen gelden als je weet wat je moet doen. ☺ Een goede voorbereiding is de helft van het werk. Het avontuur begon met de juiste keuze van de drie druivenrassen die uiteindelijk werden aangeplant. Ze begon met 8 verschillende druivenrassen, verdeelt over 56 druivenstokken met verschillende onderstammen. Ze werden door Silvia en haar coaches zorgvuldig getest waaruit twee druiven al snel in de finale kwamen. De laatste Hibernal kwam onverwachts op haar pad.
De drie hoofdrolspelers.
Uiteindelijk koos ze drie PIWI druivensoorten. Druiven die goed bestand zijn tegen schimmels en die biologisch werken in de wijngaard mogelijk maken. De drie rassen zijn speciaal ontwikkeld voor het Nederlandse klimaat en geven na hun tweede seizoen al een aardige oogst, terwijl normaal druivenplanten minimaal drie jaar nodig hebben om fruit te dragen.
1.De Souvignier Gris is een roze/rode druif, die in 1983 in Freiburg het levenslicht zag, ontstaan uit een huwelijk met de blauwe druif Cabernet Sauvignon en de witte druif Bronner (die op zijn beurt weer een kruizing is van de Merzling x Zarya Severa x St. Laurent). De Souvignier Gris heeft een dikke schil. Zijn aandeel in de wijn is de kruidigheid en aroma’s van abrikoos en honing.
2.De Sauvignac is een witte druif en een kruising van Sauvignon Blanc en Riesling. Gekweekt door Valentin Blattner. Resistent tegen Odium en botrytis. Geeft stevigheid aan de wijn
3.De Hibernal is een kruising tussen Riesling en Siebel 7053 en de Sauvignon Blanc. Blind wordt deze druif vaak vergeleken met het aroma van een sauvignon blanc. Geeft de frisheid aan de wijn. Dat het lang duurt voordat een nieuwe variëteit zich bewijst zien we aan deze Hibernal, die al in 1944 is gecreëerd maar pas in 1999 officieel is toe gelaten op de lijst van druivenrassen.
Silvia: “Mijn uren in de wijngaard zijn niet te tellen! Je bent er echt iedere dag en soms nachten mee bezig. Alles handelingen doe ik zelf. Maar als de druiven eenmaal binnen zijn wil ik me zo weinig mogelijk bemoeien met het wijnproces”. Natuurlijk controleer ik dagelijks de wijn maar doorgaans doet de natuur zijn werk. Alleen zorg ik rondom de wijnmakerij voor een optimale hygiëne. Dat is essentieel.
Het proces van wijn maken
De druiven worden met de hand geplukt en direct geperst. De pers loopt zo’n 5 uur. Daarna ligt de most 24 uur op 18 graden C. Daarna wordt de heldere sap van het droesem gescheiden en begint bij 21graden C de spontane gisting. Alle benodigde gisten komen van de druiven zelf en worden dus niet toegevoegd. Tijdens de wintermaanden verblijft de wijn op 15 graden C. Battonage vindt 1 x in de maand plaats. Zo’n vier x per jaar worden er lab monsters genomen. De vergisting gaat door tot maximaal 8 bar. Daarna dégorgement waardoor de wijn iets van druk verliest. De uiteindelijke bar van de wijn is 4,5 bar .
De bronzen editie
In september van 2020 was het eindelijk zo ver en kon Silvia op haar 50ste verjaardag haar eerste mousserende wijn presenteren. ‘Ik heb de geest van de Zuiderzee willen vertalen in de smaak van mijn wijn”. Maar als je Silvia eenmaal hebt ontmoet en haar wijn hebt geproefd is het wellicht ook haar stoere en sprankelende persoonlijkheid die door haar wijn heen spreekt. De mousserende wijn is gemaakt volgens de methode traditionnelle, met druiven uit één oogstjaar, vergist met gisten uit eigen wijngaard. Ongefilterd, on-gezwaveld en zonder dosage – brut nature (2 gram restsuiker per liter), alcohol is 12 % . De wijn wordt geproduceerd en gebotteld op eigen domein.
Proefnotitie:
De kleur is helder stro geel, de mousse is zacht parelend. De geur bloemig met aroma van gerijpte appel en peer, nectarine, abrikoos en verfrissende citrus. Na korte tijd wordt de geur breder en ruik je brioche en toast. De fijne mousse ondersteund de zachte, volle structuur van de wijn, met in de smaak zilt, limoen, groene appels en verse kruiden. In de afdronk komt vooral de smaak van dille naar voren en proef je een ruig tabak-randje langs de huig. De wijn is sprankelend, stevig, gelaagd, en geeft in de neus en smaak een goede weerspiegeling van de gebruikte druivenrassen en het terroir.
Totale productie :2000 flessen , waarvan per 15/11/2020 er nog flessen beschikbaar zijn.
In een eiken wijnvat ligt 200 liter reserve wijn die toegevoegd wordt bij de drie momenten van bottelen. De eerste bronzen botteling is vrijgegeven in sept 2020. Later volgen de meer gerijpte zilveren en gouden edities.
Silvia : “Uit enthousiasme heb ik mijn wijn opgestuurd naar Willem-Alexander en Maxima. Want het zou toch gaaf zijn als ons Koningshuis alleen nog maar Nederlandse mousserende wijnen gaan drinken”
Voor prijzen en nadere informatie:
www.minzeven.com
N.B:
De prachtige introductie film te zien op de website www.minzeven.com benadrukt de oorsprong en ontstaan van de wijn. Ook de pijl op het etiket van de fles verwijst naar de locatie en herken je het silhouet van een boot. De naam Bruut en Bruizend is in “golven” geschreven.