De visie van één man leeft inmiddels al zeven generaties voort. In 1833 legde Louis Roederer destijds de basis voor de huidige unieke stijl, karakter en smaak van een bijzondere champagne waarin kracht en elegantie worden samengebracht. “De mooiste wijnen worden bepaald door de kwaliteit van de bodem, een passie voor traditie en een scherpe blik op de toekomst”. Dankzij deze filosofie is Louis Roederer één van de laatste grote onafhankelijke family owned champagnehuizen. Bij ROEDERER staan trots, vrijheid, motivatie en persoonlijke betrokkenheid hoog in het vaandel

Champagne Louis Roederer

Een bezoek aan de Champagne streek begint altijd met heel veel voorpret. Bij het horen van het woord ‘champagne’ ben je al verwachtingsvol. En helemaal als je ontvangen gaat worden bij een beroemd huis dat omringd wordt door een ingetogen chique. Een prachtige melange van vervlogen tijden en hedendaagse modernisme. Zeker wanneer je afdaalt in de kilometers lange diepe ondergrondse gangen, waarvan je je altijd weer verbaast dat ze zijn uitgehouwen door mensenhanden ! In deze oorverdovende rust zie je de duizenden opgeslagen flessen die jaren in spanning liggen te wachten tot dat ze het daglicht mogen gaan aanschouwen. Ieder champagnehuis heeft zijn bijzondere verhalen en eeuwenoude tradities en hoe vaak je deze geschiedenis ook wordt vertelt het is altijd bijzonder om te horen dat het succes van het heden alleen mogelijk blijkt te zijn door de juiste acties die zijn gedaan in het verleden.

 

 

Reims 1776

De “voordeur” van het champagnehuis Louis Roederer doet al dienst sinds 1776. Destijds heette het Dubois Pere & Fils maar in 1833 erfde Louis Roederer het bedrijf van zijn oom Nicolas Schreider die het op zijn beurt van Dubois had overgenomen. Al meer dan 250 jaar heeft diezelfde deur vele beroemdheden en wijnpersoonlijkheden welkom geheten. Maar belangrijker: Roederer laat zjjn gasten weer naar buiten gaan met een bijzondere ervaring en bijbehorende grote glimlach. Heel even krijg je het gevoel bijna net zo bijzonder te zijn als de champagne zelf.

Camille

Bijna hadden we nooit kunnen luisteren naar de elegante bubbels van vele mooie champagnes huizen die ons nu omringen, want in de eerste helft van de 20ste eeuw werden de wijnboeren in de Champagne streek zwaar getroffen door de Eerste Wereld oorlog, de Prohibition (drankverbod) in de Verenigde Staten en de Russische Revolutie. Ook het huis Louis Roederer kwam daardoor in zwaar weer. Er lag zo’n 25 jaar onverkochte voorraad en de toekomst zag er grimmig uit. Maar door de inbreng en doortastend optreden van één vrouw bleef het familiebedrijf overeind. Haar naam : Camille Olry-Roederer. Zij was de vrouw van de achterneef van de oprichter en leidde het bedrijf van 1933 tot 1975. Zij zag als een van de weinigen in die tijd, dat je juist in een depressie moet gaan investeren. De prijzen voor de wijngaarden in de Champagne waren door de recessie dramatisch gedaald. Op de mooiste plekken in de Montagne de Reims en Côte des Blancs kon toen land worden aangekocht voor absurd lage prijzen. En dus besloot Camille nog zuiniger te leven dan ze al deed en investeerde al haar inkomsten in wijngaarden. Door haar aankoopbeleid (ze kocht 100 hectare wijngaard aan) heeft het champagnehuis Louis Roederer inmiddels een eigen bezit aan wijngaarden dat is uitgegroeid naar 240 hectare grand cru en premier cru wijngaarden. Die staan verdeeld over de drie belangrijkste regio’s (Montagne de Reims, Vallée de la Marne en Côte des Blancs) en dat is vrij uniek te noemen in de Champagne streek.

De druif valt niet ver van de stok

Wat een geluk dat ook de kleinzoon van Camille, Jean-Claude Rouzaud dezelfde spirit als zijn grootmoeder erfde. Als entrepeneur bracht hij het huis Louis Roederer in de laatste jaren van de 20ste eeuw tot grote hoogtes. Als oenoloog had Jean-Claude als geen ander in de gaten wat er leefde onder de wijnboeren die dagelijks zijn wijngaarden verzorgden. Alles wat hij aanraakte veranderde in goud. Hij bracht niet alleen Louis Roederer, maar de hele wijnstreek Champagne meer succes en faam en kreeg hierdoor als snel de bijnaam “De champagne Koning”. Inmiddels staat met Fréderic Rouzaud de 7de generatie aan het roer, exporteren ze naar 100 landen en produceren zo’n 4 miljoen flessen per jaar. Veel van de honderd wijngaarden worden biodynamisch bewerkt en apart gevinifieerd.

 

Het proeven tijdens een lunch in het Amstel Hotel Restaurant La Rive in februari 2019.

 De filosofie van Jean Baptiste Lécaillon, Chef de Cave bij Louis Roederer

De oogst is altijd vrij laat om de druiven optimaal te laten rijpen. Hierdoor kan de wijn goed ouderen na de fermentatie en winnen aan complexiteit. 80% van de most wordt op roestvrijstaal gevinifieerd en 20% op eiken vaten. Tijdens het blenden varieren de percentage’s roestvrijstaal en houten vaten ieder jaar. De assemblage is afhankelijk van de klank van ieder plot. Ze moeten samen gevoegd de juiste melodie gaan geven. Een grote wijn combineert kracht en finesse. Het terroir, de blootstelling van de zon, het land en het klimaat brengt het karakter in de wijn. De bodem brengt vaak de finesse. Daarom is de visie van de wijnmaker en zijn compositie talent nodig om hierin balans aan te brengen. De ROEDERER stijl is om een balans te vinden tussen de finesse en elegantie die de kalkbodems geven en de rijke smaak die afkomstig is van de geconcentreerde druiven en de maceratie. De kwaliteit ontstaat vooral in de wijngaard. Daarom is ROEDERER altijd gefocused geweest om zijn eigen wijngaarden te bezitten.

Louis Roederer Brut Premier- multi vintage Louis Roederer heeft een grote voorraad vins de réserve die opgeslagen ligt in 150 grote houten vaten van 800 liter. De Brut Premier, is de entree level van het huis en is verantwoordelijk voor 70% van de totale verkoop. De wijn wordt samengesteld door 40% Pinot noir, 40% Chardonnay en 20% Pinot Meunier. Omdat het huis geen Pinot Meunier * heeft kopen ze voor de Brut Premier deze druiven in. De wijn wordt samengesteld uit 6 verschillende oogstjaren en 10% vins de reserve, waardoor de wijn veel diepgang krijgt. De Brut Premier rijpt in grote houten vaten en ligt minimaal 3 jaar in de kelder waardoor de smaak creamy is en brioche tonen krijgt. De wijn is gedeeltelijk malolactisch vergist. Na de dégorgement rust de wijn minimaal 6 maanden op de fles. De smaak is expressief, met citrus, perzik en peer vergezeld met het zuur en bitter van kweepeer. Een prachtige soepele en verfrissende champagne.

*Alleen in de plaats Cumieres bezit het champagnehuis Louis Roederer een klein perceel Pinot meunier.

* omdat er zoveel vin de reserve afkomstig van de Cristal wijnen in zit noemen ze de Brut premier ook wel een baby Cristal.

Louis Roederer Vintage 2002. Dégorgement in 2009. Een erg hete zomer met storm in augustus. Maar voor de oogst in september was weer warm (Indian summer). Fijne bruis die zich centreert in een constante kraag. De kleur is goud met een lichte oranje tint. Geurend naar vanille, smokey,kersen en geconfijte citrus-schillen, amandelen en acacia bloemen. Een geur van een grootse witte wijn (chassagne montrachet) In de smaak veel kracht en rondeur door de opvoeding in eikenhouten vaten. In de afdronk opvallende frisheid en finesse.

Louis Roederer Vintage 2012. De oogst was vroeg. Eind augustus. De neus is vol en creamig en mag in een groter breder glas worden gepresenteerd. Open appel. Veel lengte. Imponerend.

Louis Roederer Rosé vintage 2002 (dégorgement 2016) De Rosé wordt gemaakt door het toevoegen van rode most die door het huis zelf wordt gemaakt. De pinot noir druiven krijgen 7-10 dagen maceratie op de tank op 5 graden dus zonder fermentatie onder osmotische druk. Het is een techniek die tussen saignée en d’assemblage in ligt. Ze noemen dit infusion. Daarna wordt het samengevoegd met de most van de chardonnay voor de fermentatie. De pinot noir wordt dus als een witte wijn gevinfieerd. Zonder de schil. De chardonnay kan zo zijn frisheid voldoende aan de pinot noir toevoegen waardoor de rode wijn aroma’s minder op de voorgrond komen. De smaak is licht getoast, kletskop koekje. Droog rood fruit. Zeer subtiel. Dosage tussen 11 en 12 gram.

Louis Roederer Rosé vintage 2012 In de geur meer fruit, jeugdiger en meer energie dan in 2002. Aardbeien en framboos. Dosage tussen 8 en 9 gram.

 Cuvée de Prestige Cristal Bij Cristal moet je denken aan blauwe luchten en witte aarde. Er worden dus alleen maar wijngaarden gebruikt die dit symboliseren. Cristal* wordt alleen gemaakt in de mooiste oogstjaren. De druiven komen van de beste 80 hectare wijngaarden (grand cru) met oude wijnstokken en staan verdeeld over 45 kleine gehuchten. De percelen zijn soms zeer klein. (1-1.2 meter) en geselecteerd op de juiste exposure en kalkbodems. Het zijn nog steeds dezelfde wijngaarden sinds de allereerste Cristal werd gemaakt in 1876. Alleen de Pinot noir (60%) en chardonnay (40%) met een optimale rijpheid worden hiervoor geselecteerd. Cristal verblijft 6 jaar in de kelders van Louis Roederer en nog eens 8 maanden na dégorgement.

*Cristal werd voor het eerst gemaakt in 1876 door Louis Roederer II, in opdracht van de Russische Tsaar Alexander II. Hij selecteerde ieder jaar de beste cuvée voor hem. Maar om nog specialer te zijn wilde de Tsaar dat de wijn op een unieke fles zou worden gebotteld. Er gaat een verhaal dat De Tsaar zeer paranoide was en geen ziel in de fles wilde omdat daar een explosief in kon worden verstopt. Het werd een fles van helder kristal. En de naam van de champagne was geboren. Het kristalglas is zo sterk dat de fles geen ziel nodig heeft en uitgevoerd kon worden met platte bodem. (Helaas werd een bomaanslag in 1881 de Tsaar alsnog fataal). De fles wordt verpakt in een UV beschermende oranje folie en heeft een gouden etiket.

Cristal Vintage 2002 Het is een champagne waarvoor het waard is om te wachten. Zo bewees de Cristal champagne 2002 die is gemaakt van pinot noir en chardonnay. De smaak is zowel subtiel als delicaat. Puur en zeer geconcentreerd. Prachtig droog fruit en nougat met een bijzondere intensiteit. Iedere slok verrast en verleid.

Cristal Vintage 2008 Een blend van 60% pinot noir en 40% chardonnay. Samengesteld van druiven uit 36 plots verspreid over 7 grand cru dorpen: Verzy, Verzenay, Beaumont and Aÿ voor de Pinot Noir en Mesnil, Avize en Cramant voor de Chardonnay. 25% van de wijn kreeg een fermentatie op eiken vaten en 16% kreeg een malolactische fermentatie om zo de frisheid te bewaren. De assemblage op fles vond plaats in mei 2009. Na 8.5 jaar op de tweede lie (langer dan iedere Cristal daarvoor), vond de eerste dégorgement plaats in September 2017 met een dosage van 7,5 gram per liter.

Het resultaat is een uniek smaakpallet. Adembenemend mooie mousse. De kleur is glanzend goud, in de geur een mooie fraicheur met daarnaast vanilla, amandel en kamperfoelie. De smaak is levendig, rond en intens en zeer verfijnd met zeer lange afdronk. Dit is een van de grootste jaren voor Cristal!

Aangekochte huizen van ROEDERER.

In 1980 wordt het Roederer Estate opgericht in Anderson Valley in Californië.In 1990 kochten ze het Portohuis Ramos Pinto, Haut-Beauséjour en Château de Pez in Saint-Estèphe, en het champagnehuis Deutz ,waaronder het handelshuis Delas-Rhone . In 2004 wordt Domaines Ott uit Provence aangekochtIn 2006 grand cru classé Château Pichon-Longueville Comtesse de Lalande

Met dank aan Stéphane Richer de Forges(export area manager en www.walravensax.nlwww.louis-roederer.com

 

Het Parijse Basin.

De streek Champagne ligt 145 kilometer ten noord oosten van Parijs. Eens was dit gebied een zee. De zee strekte zich uit tot aan de Cliffs van Dover , Kent en Sussex. Dit wordt ook wel het Parijse Basin genoemd. Nadat de zee zich heeft teruggetrokken is er een kalklaag achter gebleven met belemniet (uitgestorven inktvissen). Deze kalklaag (samengesteld door krijt, mergel en kalk) werkt als een spons en heeft het vermogen om heel veel water op te nemen en zorgt hierdoor voor een goede drainage van de bodem. Daarnaast geeft deze kalklaag aan de wortels van de druivenplanten zijn mineralen wat de smaak van champagne zo bijzonder maakt.