Janna Rijpma Meppelink is vinologe (1996), wijnschrijver, lid van F.I.J.E.V., wijnconsultant en Nederlands enige echte gastro-entertainer. De voormalig sportlerares verruilde  haar gympen voor een baan in de entertainment als top-televisieproducent van programma’s zoals “Wedden Dat..?”  destijds gepresenteerd door de legendarische Jos Brink (aflevering 2 van “Wedden Dat…?”, staat met 8,7 miljoen kijkers nog altijd te boek als het best bekeken amusementsprogramma aller tijden).

Na 15 jaar televisie en een kort uitstapje als CEO van het grootste Nederlanse Veilinghuis Amsterdam Auctions Glerum liet ze haar talent voor het maken van groot amusement voor een breed publiek ,samensmelten met haar passie voor wijn en het culinaire. Ondertussen is Janna alweer vijftien jaar actief in de wijn. Zij is een veel gevraagd lid van nationale en internationale wijnjury’s, is auteur van vijf edities van het boek “De Wijngids voor het Zakenleven” wat in opdracht van Het Financieele dagblad werd gemaakt en schreef voor diverse glossy’s en wijnsite’s. Haar meest recente wijnboek “JANNA, de wijngids (alleen) voor vrouwen” is 12 oktober 2017 verschenen bij uitgeverij Prometheus in Amsterdam. Daarnaast adviseert ze wijnimporteurs en wijnchateau-eigenaren. Met haar verfrissende no-nonsense houding werkt ze mee aan de marketing en image-building van horeca- en supermarktketens o.a door het geven van op maat gemaakte opleidingen voor het personeel. Met haar boeiende presentaties over de geschiedenis van onze etiquette weet ze avondvullende programma’s te maken voor multinationals zoals Rabo bank, Deloitte en Hotelketens.

Zowel nationaal als internationaal, is ze in staat op een creatieve en unieke wijze bedrijven te analyseren en te verbinden met het spannende en intrigerende, maar vooral smakelijke en ontspannende van wijn en gastronomie. Als enthousiast spreker en meeslepend leraar, weet zij met haar charismatische vrouwelijke touch, een publiek van 50 tot 500 man (en vrouw) moeiteloos te entertainen, waarbij ze de wonderlijke en soms zeer ingewikkelde wereld van de wijn transformeert in een ambiance van eenvoud en plezier.