Nationale award zet wijnvrouwen in de schijnwerpers

Champagne Ayala, gevestigd in het Franse Aÿ, verbindt zich als hoofdsponsor aan de Award Wijnvrouw van het Jaar. Dit is deze week met veel enthousiasme bekendgemaakt. De verkiezing heeft als doel om vrouwen in de wijnwereld te verbinden, te inspireren, te motiveren en de erkenning te geven die zij verdienen. De award is een initiatief van register vinoloog Barbara Verbeek (Wijntheater) en onderneemster Clarissa Slingerland (MissPublicity). De link met Ayala is snel gemaakt. Bij Ayala staat Caroline Latrive, een zeer krachtige vrouw, aan het roer als Chef de Cave.

Chef de Cave Caroline Latrive

Perfecte match Een vrouwelijke keldermeester is zeldzaam bij de grote Champagnehuizen. Caroline Latrive is sinds 2006 aan het huis verbonden en werd in 2011 benoemd tot Cellar Master. Caroline zorgt met haar team voor een zeer elegante en frisse stijl Champagne waarbij kwaliteit duidelijk boven kwantiteit wordt gesteld. Voor de stichting Wijnvrouw van het Jaar is het een grote eer om het merk Ayala als partner te mogen verwelkomen. “Een mooiere match kunnen wij ons niet voorstellen. Samen met Ayala willen wij de wijnwereld toegankelijker maken en willen wij vrouwen verbinden en inspireren”. Aldus de stichting.

Het steunen van het initiatief “Wijnvrouw van het Jaar” ligt voor Champagnehuis Ayala erg voor de hand, “Er zijn veel vrouwen in de Nederlandse wijnbranche actief die van grote betekenis zijn. Het is goed om te zien dat deze vrouwen in de, nog altijd door mannen gedomineerde, wijnwereld erkenning krijgen en in het zonnetje worden gezet. Bij Ayala werd dan ook meteen zeer enthousiast op dit initiatief gereageerd.” Aldus Peter van Houtert, managing director bij Verbunt Verlinden en verantwoordelijk voor het merk Ayala op de Nederlandse Markt.

Champagne Ayala Champagne Ayala werd in 1860 opgericht door de Colombiaanse diplomaat Edmond de Ayala en produceert Champagnes van hoge kwaliteit. De druiven voor de Champagne komen hoofdzakelijk van grand- en premier cru-wijngaarden, waarvan alleen de eerste persing (cuvée) wordt gebruikt. De relatief lage dosage (de hoeveelheid toegevoegde suikers in de Champagne) is kenmerkend voor Champagne Ayala. Het resultaat is een hoogwaardige Champagne met een droge, zuivere smaak.
Het Champagnehuis is gevestigd in de Franse plaats Aÿ en is sinds 2005 onderdeel van Société Jacques Bollinger. Het huis heeft al meerdere prijzen en hoge quoteringen van gerenommeerde, internationale wijnpers op haar naam mogen schrijven.

NOMOH’s Janna Rijpma-Meppelink in actie als  jurylid tijdens de bekendmaking van de genomineerden “Wijnvrouw van het Jaar 2019” .

De laatste jaren zien we steeds meer krachtige, energieke en gedreven vrouwen die zich op een bijzondere manier inzetten in de wijnwereld. Zij is iemand die met haar werk, passie, kennis of creaties de wijnwereld nog mooier maakt. Volgens initiatiefnemers Barbara Verbeek en Clarissa Slingerland (MissPublicity) zijn de vrouwen in de Nederlandse wijnbranche uniek. Deze vrouwen werken hard, inspireren, zijn creatief, kleurrijk en veelal een stimulans voor andere vrouwen. Het is de hoogste tijd om deze wijnvrouwen in de schijnwerpers te zetten. Kernwaarden voor de award zijn onder andere toegankelijkheid, verbinding, professionaliteit, kennis en ambitie.

In 2018 werd Birthe van Meegeren als eerste genomineerd. De tweede nominatie ging naar Française Michèle Lainé. De derde nominatie was voor Monique Breuer en de vierde voor Esmee Langereis. Na een jaar, waarin alle genomineerden een podium hebben gekregen, bepaalt een jury bestaande uit Janny van der Heijden, Heleen Boom, Peter van Houtert en Barbara Verbeek tesamen met de stemmen van het publiek wie van de vier gekozen vrouwen zich ‘Wijnvrouw van het jaar’ mag noemen. De bekendmaking is op 31 mei 2019 in het Villa’s Culinair Wijntheater op het strand van Villa Westland in Velserbroek.

Via de website www.wijnvrouwvanhetjaar.nl is het mogelijk om te stemmen op één van de vier genomineerden.