Dat de meeste tomaten al lang niet meer zo lekker smaken als vroeger aanvaarden we, welliswaar onder een licht protest. En datzelfde geldt voor heel veel andere groenten en vruchten. Op elk moment van het jaar willen we nu eenmaal eten waar we zin in (dachten te) hebben, maar ik vraag me af of het nog wel zin heeft, om deze waterige, smaakloze vruchten het hele jaar door te willen eten. Niet alleen groenten en vruchten, maar ook snel, in den vreemde gekweekt vis en vlees, overladen met conserveermiddelen voor de lange reis, boeten enorm aan smaak in. Voor deze producten is er geen tijd om in alle rust te volgroeien in de juiste zon en aarde, weide of water.

Voor velen ligt de oplossing bij genetische modificatie op plant en dier, om zo in de toekomst te kunnen voldoen aan versnelling van het groeiproces met goede kwaliteit. Modificatie komt van de woorden modus (wijze) en facere (maken), dus letterlijk de wijze waarop iets is gemaakt.Waneer een plant genetisch wordt gemodificeerd, proberen ze zijn kwaliteiten te verbeteren, zonder dat de plant (vrucht) er anders uit gaat zien. Het eindrapport van de commissie-Terlouw over het toepassen van deze biotechnologie, oftewel de genetische modificatie van voedsel, maakt duidelijk dat we in Nederland niet echt tegen deze ontwikkeling zijn, maar wel onze bedenkingen hebben. Vooral door de onduidelijkheid die er bestaat over wat er bij genetische modificatie precies gedaan wordt met plant of dier. Daarnaast kan niemand ons verzekeren of het ‘veranderde’ voedsel op lange termijn niet slecht zal zijn voor het lichaam en dus voor onze gezondheid.

Er zijn ondertussen al heel veel voedselproducten onder de loep genomen en het kon dus niet uitblijven dat ook de productie van wijn een boeiend onderwerp zou zijn voor deze technologie. Want de wijnplant baart in veel gebieden nogal zorgen, vooral door intense kou en regen of de verschillende ziektes die een hele wijnoogst kunnen vernietigen. Door de wijnstok genetisch te veranderen wordt de plant en uiteindelijk de druif beter bestand tegen deze elementen van de natuur. Hierbij mag uiteindelijk de smaak van de druif niet worden aangetast, want op vieze wijn zit niemand te wachten.

In Duitsland zijn al enige jaren proefvelden aangeplant met genetisch veranderde wijnstokken, die beter bestand zijn tegen kou en regen, waardoor het nu bijvoorbeeld mogelijk is om wijn steeds noordelijker te verbouwen, zoals in Friesland en Groningen. Zo hoopt een grote groep wijnmakers op de komst van een wijnstok die bestand zal zijn tegen de elk jaar terugkerende schimmel (meeldauw) waardoor de wijnboer de druiven niet meer chemisch hoeft te bespuiten.

Voor de wijnproduktie redelijk gunstige geluiden, maar de onzekerheid blijft groot wat in de toekomst het effect zal zijn van het genetisch gemodificeerde voedsel op onze gezondheid. Misschien kunnen we beter weer een volkstuintje nemen waar iedereen zijn eigen groenten gaat verbouwen. Dan zijn we weer terug in de seizoenen en krijgen we na alle arbeid en geploeter automatisch de waardering voor het eten die het verdiend.