Door het kapotslaan van een groot sake-vat door General Manager mevrouw Emmy Stoel, Executive Vice Chairman de heer Marcel van Aelst en Tomikawa San, Executive Chef van Hotel Okura, werd tijdens een officieele openingsritueel een zgn ‘Kagami biraki’ , het sterrenrestaurant Yamazato na een grootste verbouwing weer heropend voor haar gasten.

IMG_1970Het befaamde architectenbureau KKS, gevestigd in Tokyo, ontwierp het nieuwe interieur voor dit authentieke Japanse sterrenrestaurant Yamazato (120 zitplaatsen), waarbij de sushibar volgens traditioneel Japanse normen een nóg prominentere rol speelt dan voorheen. Ook de keuken en de aangrenzende ontvangstlounge zijn onder handen genomen.

Typisch Japans ontwerp
Met het nieuwe interieur wanen gasten zich nog meer in Japan dan voorheen. Dat begint al bij aankomst, als ze via de lounge door de Japanse stenen binnentuin het restaurant betreden. Architecte Tomoko Koyanagi heeft in het ontwerp vooral gebruik gemaakt van typisch Japanse materialen, zoals washi, een handgemaakte papiersoort dat in veel Japanse interieurs te vinden is. Pronkstuk van het vernieuwde restaurant is de sushibar, die plaats biedt aan acht gasten. Opgetrokken uit hinoki-hout, een lichte, aromatische kwaliteitshoutsoort uit Japan, is deze sushibar ontworpen naar Japanse maatstaven. Dit betekent dat er geen vitrine is die de gasten scheidt van de sushi-chef. De gasten kunnen de chef nu dus letterlijk op de vingers kijken terwijl hij de sushi bereidt.

KKS ontwierp eerder al het interieur van Okura’s andere Japanse sterrenrestaurant Teppanyaki Restaurant Sazanka.

Yamazato en zijn Executive Chef
Yamazato Restaurant ontving in 2002 als eerste authentiek Japanse restaurant in Europa een Michelinster. Chef Tomikawa kwam in 1984 naar Amsterdam om, samen met de grondlegger van de Japanse keuken in Nederland, Akira Oshima, de Japanse haute cuisine te presenteren aan de Nederlanders. In 2002 ging hij terug naar Japan om zijn kennis te verdiepen en de culinaire ontwikkelingen in Japan te monitoren. Sinds 2005 is hij terug in het Amsterdamse Yamazato, waar hij in 2010 de leiding kreeg over zowel het authentiek Japanse Yamazato Restaurant als Teppanyaki Restaurant Sazanka. In november 2014 werd ook Sazanka onderscheiden met een Michelinster.

Over de restaurants van Hotel Okura Amsterdam         
Hotel Okura Amsterdam heeft vier restaurants, die allemaal zijn bekroond door Michelin. Op de 23
e verdieping van het vijfsterrenhotel is Ciel Bleu Restaurant gevestigd. Dit internationale restaurant is de trotse bezitter van twee Michelinsterren. Op de begane grond is Serre Restaurant – Inspired by Ciel Bleu te vinden. Dit restaurant ontving een Bib Gourmand, Michelins waardering voor een goede prijs-kwaliteitverhouding. Daarnaast zijn er twee Japanse restaurants. Yamazato Restaurant, gewaardeerd met één Michelinster, serveert de traditionele kaiseki ryori keuken, de Japanse haute cuisine. In Teppanyaki Restaurant Sazanka worden gerechten voor de ogen van gasten bereid aan een bakplaat. Ook dit restaurant ontving onlangs een Michelinster. Met in totaal vier Michelinsterren en een Bib Gourmand onder één dak neemt Hotel Okura Amsterdam een unieke culinaire positie in de wereld in.