Verona. De stad die synoniem staat voor liefde (Romeo en Julia) muziek (Arena di Verona) en wijn (VinItaly). Door deze wijnbeurs is het kleine stadje jaarlijks een paar dagen het middelpunt van de Mondiale wijnwereld. De duizenden ‘extra’ inwoners passen nauwelijks binnen de stadsmuren en vooral s’avonds is het een gezellige drukte door alle flanerende families en vriendengroepen. Na afloop van een lange dag wijnproeven is het inderdaad fijn om de mooie stad in te gaan en te slenteren door de straatjes om vervolgens neer te strijken in een van de vele leuke bars en restaurants. Mijn absolute favoriet is Osteria La Mandoria. Een van de kleinste wijnbars van Verona, maar bovendien de gezelligste ! De wijnkaart is origineel en de tapas-achtige gerechtjes stillen je eerste hongerige trek.  Door de prettige wijnen kom je graag naar binnen maar het is juist om het beroemdste Venetiaanse aperitief waarom ik naar binnen ga. Hier heb ik namelijk Aperol Spritz leren drinken. Aan de basis van dit aperitief staat Aperol, sinds 1919 gemaakt door de Fratelli Barbieri. Het fel oranje gekleurde drankje wordt gemaakt volgens een traditioneel recept van kruiden, bittere en zoete sinaasappels en rabarber. De Spritz bestaat verder uit ijsblokjes, delen prosecco en spuitwater en wordt opgefleurd door een olijf en een schijfje sinaasappel en wordt in La Mandoria geserveerd in een mini wekglas. Super COOL!

thDe lekkerste Spritz Aperol drink je natuurlijk in de regio Veneto wat de bakermat is van de Spritz, het drankje dat door toedoen van de Oostenrijkers is ‘geboren’.  Iedere stad kent zijn eigen receptuur, maar heel veel onderscheid is er niet. Aperol is ontstaan in 1919 . Een Aperol Spritz bestaat uit ijsblokjes, drie delen prosecco, twee delen aperol en een deel soda water. In de jaren 50 van de 20ste eeuw werd het huidige recept ontwikkeld. De allereerste commercials dateert uit de zestiger jaren. In de jaren 80 werd Aperol opgekocht door de Campari Groep en werd Spritz door de grote commercial-campagnes wereld wijd onder de aandacht gebracht.

Sinds kort overspoeld de Aperol Spritz ook de Nederlandse markt. Maar zo lekker als de Spritz in La Mandoria vind je hem nergens.