Het was zo’n tien jaar geleden dat ik voor de eerste keer een Australische wijn dronk. Het was een witte wijn, die een verpletterende indruk op mij maakte, omdat ik nog nooit zo’n sappige en fruitige, maar tegelijk dat groene en droge in een wijn had geproefd. Tot op de dag van vandaag herinner ik me hoe dat smaakte. De wijn kwam uit de wijnregio Margaret River in West-Australie, gemaakt door het wijnestate ‘Cullen’. Niemand in mijn omgeving had van de wijn gehoord, laat staan dat ze mij konden helpen te achterhalen waar ik de wijn kon kopen. Jarenlang heb ik het etiket bewaard en dat bleek niet voor niets, want het “Cullen Estate” is twee jaar geleden Winery of the Year geworden. Een ander wijnestate uit Margaret River, “Cape Mentelle”, troefde tijdens een live-uitzending op de Franse televisie de grootste Franse grand-cru wijnen af. Het bewijst dat er in Australie op wijngebied behoorlijk wat is gebeurd. Het is bijna onvoorstelbaar dat er zo’n driehonderd jaar geleden er nog duizenden gevangenen werden afgezet op dit uitgestrekte kale dorre land en dat zij voornamelijk bier dronken, want wijn was niet aan ze besteed. Zelfs in 1950 dronken ze “Down Under” nog maar één glas per persoon per jaar ! Inmiddels zijn dat 24 flessen geworden. Het land adopteerde snel en gemakkelijk een wijncultuur. De eerste wijnen waren vooral zwaar en log maar haar imago is aan het veranderen. Nu zijn het wijnen op wereldnivo, maar wat misschien nog wel belangrijker is, ook elegante en prettige wijnen, voor zeer vriendelijke prijzen. Het is een jong en dynamisch land, waar de nieuwe generatie het roer drastisch heeft omgegooid. Overal zie je jonge wijnmakers en koks, die verrassende dingen laten gebeuren. Lange tijd waren we in Europa alleen gericht op de gastronomische ontwikkelingen en hoogstandjes van landen zoals Frankrijk, Italie en Spanje en natuurlijk mogen we ons eigen land niet uitsluiten met haar behoorlijke sterrenhemel aan erkenning. Maar de pollepel is blijkbaar doorgegeven en wordt nu Australie gezien als een van de opwindendste ‘eetbestemmingen’ van de wereld. Dit blijkt ook uit de ervaringen van de Nederlandse sommeliers die net terug komen van een kennismakingreis door Australie. De buiken rond en vol bewondering. Wat ze vooral roemen is de enorme interesse van jong en oud om goed te eten, voor mooie combinatie’s van wijn en gerechten. Het is een fusion-keuken, waarin allerlei culturen elkaar ontmoeten in een nieuwe kookstijl; licht, ogenschijnlijk simpel, fris en uitbundig, gecombineerd met haar wijnen die multi-inzetbaar zijn. Uit eigen ervaring weet ik dat een Australische cabernet sauvignon en de Japanse sushi elkaar niet uit de weg gaan, maar als u ook eens een bijzondere combinatie zou willen proberen dan is de ‘Australian Wineweek’ een uitgelezen moment. Onder het motto dat er altijd wel een Australische wijn is die bij jou of jouw keuze eten past, zijn er heel veel restaurants die vanaf vrijdag 8 maart tot en met zondag 17 maart 2002 een speciaal menu en wijnen voor je klaar hebben staan.