Soms zijn er van die dagen in de wijnwereld, die zo speciaal zijn dat u ze eigenlijk niet mag missen. Zondag 3 maart a.s. bijvoorbeeld is zo’n dag om absoluut vrij te houden in de agenda. Het Golden Tulip Barbizon Palace Hotel t.o.v het Centraal station in Amsterdam wordt dan omgetoverd in een heus wijnparadijs, waar u de gehele dag naar hartelust kwaliteitswijnen kunt proeven uit heel veel verschillende landen. In een dag ‘reist’ u langs alle wijnlanden en proeft u de mooiste wijnen. Van Spanje tot Griekenland en van Oostenrijk, via Australie naar Californie. Zo’n dag is ook een prima gelegenheid om weer eens vreemd te gaan en wijnen te proeven die u niet of nauwelijks kent. Madera bijvoorbeeld is, met sherry een type wijn waar we in Nederland helaas een compleet verkeerd beeld van hebben. Dat is ook niet zo vreemd als je meestal alleen in aanraking kwam met eenvoudige basis-kwaliteit, die net goed genoeg was om in de keuken te gebruiken. De wijnen van het prachtige Portugese bloemeneiland Madeira worden voor het ‘uitsterven’ behoed en krijgen gelukkig een tweede kans en dat is dit type wijn meer dan waard. In “Barbizon” kunt u op die zondag zelf proeven hoe veelzijdig de madera-wijnen zijn en hoe ze in uw mond toveren met het zoet en zuur. Wees gewaarschuwd, de eerste keer proeft madera een beetje ruw en ben je geneigd om te checken of alle tanden nog in de mond staan. Maar al gauw verleiden smaken als caramel, koffie en honing je om verder te gaan. Ook sherry vonden we maar een vreemd ‘goedje’. We associeerden het met ‘op leeftijd zijnde dames’ die sjiek deden of wilden afvallen. We hebben het dan vooral over de sherry van de jaren zestig en zeventig, die toendertijd in ons land veel werd verkocht. Een eenvoudige sherry, die vaak veel te oud werd gedronken. Nu weten we wel beter. Het blijkt een wijn te zijn, die bijzonder goed gedronken kan worden bij verschillende gerechten en dessert’s. Tijdens het wijnproeven kan er tussendoor ook gesmikkeld worden van allerlei soorten buitenlandse kazen en worsten, die aangeprezen worden door topspecialisten op dit gebied. Maar ook hapjes met foie gras, kaviaar en truffel kunnen mondjesmaat worden geproefd. Daarnaast vind ik het een unieke gelegenheid om een blik te werpen op de nieuwste ‘hebbedingen’, zoals flesopeners, wijnbewaarkasten, glazen en karaffen. Maar ook is het een perfecte gelegenheid om even te snuffelen in de tientallen wijn- en gastronomieboeken die daar uitgestald liggen en ook gekocht kunnen worden. Als u nog tijd over heeft zou ik u willen aanraden om zeker een van de speciale lessen te volgen waar u in een uur wordt bijgespijkerd tijdens een basiscursus wijnproeven. Ook kunt u ervoor kiezen om meer te weten te komen over het decanteren van wijn of welke wijnen goed passen bij pattiserie, bij kaas of bij chocolade. U begrijpt het, in mijn agenda staat op zondag 3 maart een grote kruis.