Château Batailley, a fifth growth in the 1855 classification, is one of the jewels of the Castéja family and the firm of Borie-Manoux

De pittoreske havenstad Pauillac, feeeriek gelegen aan de linkeroever van de rivier de Gironde ‘ademt’ wijn en wordt ook wel de wijnhoofdstad van Haut-Medoc genoemd. Maar het is niet in eerste plaats de stad Pauillac waarvoor je afreist. Het zijn met name de wereld beroemde wijngaarden die in deze wijngemeente liggen. Maar liefst drie van de in totaal vijf, 1er grand cru’s (premier grand cru) liggen hier. Een bezoek brengen aan hun respectievelijke prestigieuze domeinen staat op de wenslijstjes van veel wijnliefhebbers.  

 

Voor een van de oudste wijnhuizen van Pauillac reizen we af naar château Batailley. Al sinds de 15de eeuw werd er al op deze plek melding gemaakt van wijnproductie.De naam ‘batailley’ is afgeleid van de strijd (bataille)) tussen de Fransen en de Engelsen die plaats vond op de plek waar nu het chateau en de wijngaard staan. Het was 1453. Gedurende deze 100 jarige oorlog (1337-1453) waarin veel werd gevochten in het drassige land, wonnen de Fransen eindelijk terrein en namen het naburige chateau Latour in Pauillac (ligt dicht aan de rivier en dus van strategisch belang) in bezit dat lange tijd in handen was van de Engelsen. De Engelsen verlieten met een boot het land. Deze overwinning markeerde een belangrijke mijlpaal en betekende het einde van de Engelse overheersing in de Medoc.

Om wijn te produceren in de Medoc was in die tijd niet zo eenvoudig. Het (achter) land was drassig en daarom niet geschikt voor wijnbouw. Vlaamse en Nederlandse  ingenieurs werden in de 17de eeuw gevraagd om de Medoc droog te leggen. Ook de uitwisseling van wijninformatie tussen de linker en rechter oever was er nog niet. Pas door de bouw van een brug  over de rivier de Gironde (1810-1822) die de linker oever met de rechteroever verbond kwam ook de communicatie opgang met de wijngebieden Pomerol en St. Emilion.

Chateau Batailley in vogelvlucht:

Het Château Batailley zoals we het nu kennen is tussen de 16de en 18de eeuw gebouwd. In de 18de eeuw kochten drie kinderen uit de beroemde  Saint Martin familie het huis Batailley. 1791 De twee zussen verkochten hun aandelen aan een wijnhandelaar uit Bordeaux, de heer Guillaume Pecholier.

1816 Een kwart eeuw later, kocht Daniel Guestier , eigenaar van het beroemde wijnbedrijf Barton & Guestier het château en investeerde met name in uitbreiding van de wijngaarden, moderniseerde de kelders, wat uiteindelijk leidde tot een betere kwaliteit van de wijn. 1847 Zijn zoon neemt het bedrijf over 1855 Keizer Napoleon de 3de  besloot om op de Wereld tentoonstelling in Parijs uit te pakken en aan de wereld laten zien waarin Frankrijk zijn faam verdiende. In een zeer korte tijd moesten daarom ook de wijnmakers ‘overnight’ op schrift zetten voor welke prijs de wijn werd verkocht en hoeveel ze verkochten. Ze voegden allerlei notities toe over een tijds spannen van 150 jaar !!!. Hieruit werd uiteindelijk de classificatie van 1855 opgemaakt. Château Batailley  kreeg een 5de cru classe . Deze status was met name te danken aan de inspanningen van Daniel, die destijds niet alleen veel verbeteringen had aangebracht in de wijngaarden, maar ook een landschap architect  Jean-Pierre Barillet Descamps had gevraagd om zijn 6 hectare park rondom het château op nieuw vorm te geven. Dat de architect in dienst was van Napoleon de 3de heeft wellicht bijgedragen aan de uitgedeelde classificatie van vijfde cru classe in 1855 die met name waren gebaseerd op de reputatie en waarde van de wijnen.

1866. Een Parijse bankier Constant Halphen werd de nieuwe eigenaar 1870 Het ontstaan van het handelshuis Borie-Manoux.1901 Eugene Borie koopt zijn eerste wijnhuis. Chateau Caronne Sainte Gemme in Haut Medoc 1924 het chateau Batailley wordt eigendom van Eugene en zijn zonen Francois en Marcel.De broers Francois en Marcel Borie besluiten tijdens de 2de WO om het handelshuis te splitsen: Haut-Batailley wordt toegekend aan Francois Borie en zijn broer Marcel Borie wordt eigenaar van Chateau Batailley dat onder de naam Borie-Manoux verder gaat. Dit om in de toekomst gekibbel over erfrecht te voorkomen. Marcel koopt daarna meerdere wijnhuizen w.o ChateauTrotteville en Chateau Beau-Site 1961 Denise Borie, de dochter van Marcel Borie erft het château Zij trouwt Emile Casteja, zoon van een andere vermogende wijnfamilie. Het handelshuis Borie-Manoux wordt samengevoegd. Vanaf die tijd leidt haar man Emile 40 jaar lang het domein. Het château is sinds die tijd eigendom van de familie Castéja (eigenaar van meerdere wijnhuizen waaronder château TrotteVieille, Domaine de L’Eglise en château Lynch Moussas). Op dit moment heeft Philippe Castéja de leiding over het domein.In 1996  neemt hun dan 50 jarige zoon Philippe Casteja de dagelijkse leiding van zijn vader over. Zijn activiteiten worden organisatorisch onder gebracht in de familie holding Borie-Casteja Animation participations (BCAP). Naast de vele bezittingen heeft het BCAP belangen in meerdere handelshuizen. Philippe Casteja is tevens de voorzitter van Le Conseil des Grands Crus Classes en 1855. In 2002 wordt er een nieuw modern programma gelanceerd om de toekomst van de wijnen te garanderen en de kwaliteit normen aan te scherpen. In 2006 worden de kelders en de wijnvaten onderhanden genomen waardoor het mogelijk wordt om ieder plot apart te vinifieren.

Tweede en derde wijn De jaarlijkse productie is 300.000 flessen. Betere selecties en jonge aanwas creeerden de mogelijkheid om met hun vintage 2014 een ‘tweede’ wijn op de markt te brengen onder het label Lions de Batailley. Jaarlijkse productie 100.000 flessen. En met de vintage 2018  werd zelfs een derde wijn op de markt gebracht onder het label Pauillac de Batailley.Sinds de laatste twee decennia krijgen de wijnen van Batailley door de toenemende kwaliteit van de druiven, de selectie plot by plot en de handmatige oogst, meer elegantie en structuur.

De bodem Het chateau ligt in een sub regio van Pauillac, zo’n 6 km ten wensten van Chateau Mouton Rotschild. Het chateau ligt 22 km verwijdert van de Atlantische oceaan waar de Golfstroom de wijngaarden in de winter kan verwarmen en het zoute water van de rivier in de zomer zorgt dat het niet te warm wordt. Max 39 overdag tot 18-16 graden in de nacht voor het behoudt van zuren en aroma’s. Ze bezitten 100 hectare met een bodem van grind. De kiezels houden de warmte vast. Ideaal voor de cabernet sauvignon zegt Philippe Casteja, waardoor deze druif op dit domein duidelijk een voorkeur behandeling krijgt. Van de 100 hectare zijn 62 hectare beplant met wijnstokken. 70% is cabernet sauvignon, 25% merlot, 3 procent cabernet franc en 2 % petit Verdot. (in Pauillac speelt de merlot dus duidelijk een minder dominerende rol dan in st Estephe en st Julien. De wijnstokken hebben een gemiddelde leeftijd van 40 jaar.  Ieder plot wordt in een eigen tank vergist. De wijn rijpt op Frans eikenvaten waarvan 55% nieuw hout, voor 16-18 maanden.

NB: Een special edition vintage 2022 is uitgebracht met een zwart label in honour omtrent het overlijden in 2022 van Koningin Elisabeth 2de. De wijnen van Chateau Batailley werden in 1947 geschonken tijdens het 25 jarige huwelijk van de Koningin

 

Tasting notes Chateau Batailley:

De wijnen ontplooien zich prachtig maar Geduld is een schone zaak.Drie jaargangen geproduceerd door zijn vader Emile Casteja

1988 ontwikkeling aroma’s , lichte afbouw van kleur. Elegant.

1989 intens aroma’s , meer kleur, op dronk.

1990 helaas kurk.

Drie jaargangen gemaakt onder auspicien van Philippe. Hij prefereert een iets rondere rijkere stijl. Dat is goed waarneembaar in de proefnotities.

2018 diep robijn. prachtige rondeur. Veel Body. iets alcoholisch, kruidig. Bewaarwijn (persoonlijke favoriet)

2019 zeer jong. Een wijn tussen twee stijlen in . Zowel elegant als krachtig.

2020 intens, mooie zuren, veel kleur, ronde tannines, kracht. Prachtig. Bewaarwijn.

 

De wijnen worden geimporteerd door Poot Agenturen. www.poot.nl