Enjoy the wine you desire without pulling the cork.

FullSizeRender 4De ontmoeting met Greg Lambrecht, chairman & founder van de CORAVIN, het nieuwste apparaat voor wijnmakers, sommeliers, wijnliefhebbers, wijnschrijvers en verzamelaars van bijzondere wijnen, vindt plaats in Nevel, het nieuwe restaurant van chefkok Ricardo van Ede te Amsterdam.  De Amerikaan Lambrecht (woonachtig in Boston) ziet er uit als een willekeurige Europeaan. Niet zo vreemd want zijn vader komt uit Berlijn en zijn moeder uit Oostenrijk. Uit een ver verleden is er zelfs nog Nederlands bloed in de familie te vinden. Nederland is bovendien een vrij vertrouwd terrein voor Lambrecht omdat hij voor zijn werk in de medische sector als sinds 2008 frequent in Amsterdam moest zijn. He loves Amsterdam !

De uitvinder oogt jong en dynamisch en blijkt een ondernemer pur sang. Op zestien jarige leeftijd maakte hij al onderdeel uit van het campagne-team voor Ted Kennedy en werkte bovendien 16 maanden in Tokyo waardoor hij vloeiend Japans leerde spreken. Hij studeerde fysics en investeert en verkoopt nu bedrijven. De Coravin werd uit nood geboren. Zijn vrouw werd zwanger en kreeg behoefte aan weinig tot geen wijn. Hijzelf daarentegen houdt van wijn en met name om zijn diversiteit. Om iedere avond een willekeurige fles open te maken voor ‘just one glas’ stoorde hem. Hoe zou het zijn om een fles te kunnen openen zonder dat de kurk er uit gaat en dat de wijn boevndien in goede conditie blijft. Als uitgangspunt nam hij een miniscuul dunne teflon naald, afkomstig uit de medische wereld. een naald die zich gemakkelijk door een kurk laat glijden zonder grote gaten achter te laten. Door de ‘natuurlijke’ kurk bleek deze kleine opening zich snel te herstellen. Daarnaast koos hij voor het Oostenrijkse Argon gas om de wijn mee af te vullen. Het gas is zeer puur, hecht zich nergens aan en is reukloos. In 2003 was het eerste prototype klaar. Eigenlijk was de Coravin van het eerste uur niet bedoeld om de wijnmarkt te veroveren. Maar zijn vrienden zagen het apparaatje bij hem thuis staan en Greg demonstreerde hoe handig het was. Binnen no time maakte hij ‘in opdracht’ van zijn vrienden iedere maand, met de hand, vijf apparaten. Deze “hobby” liep dus totaal uit de hand en in 2011 begon Greg een officieel bedrijf om de apparaten fabrieksmatig te gaan maken. De naam was nog niet bedacht. Uiteindelijk werd het Coravin, inspiratie was het woord Core = Hart. Lambrecht: De CORAVIN geeft je een totale vrijheid om te drinken wat je voorhanden hebt en wanneer je maar wilt. Je creert als het ware je eigen wijnbar in huis.

In 2013 ging hij de serieuze wijnwereld verkennen. Hij bezocht de topwijnmakers uit Bordeaux en Bourgogne, ging naar Napa en Tuscany om wijnen te openen en daarna weer weg te leggen. Een halfjaar later kwam hij terug om de flessen samen met de eigenaren te testen. De wijnmakers in bourgogne was direct enthousiast. Zo ook in Spanje en de wijnwinkels, bars en restaurants in London. Bordeaux heeft wat overtuiging gekost. Dat duurde een jaar. Maar nu is ook daar de Coravin niet meer weg te denken. Chateau Margaux , Latour, Palmer, ze waren allemaal overtuigd. Inmiddels heeft hij alle grote beurzen bezocht. Van Vinitaly, tot aan Prowein en de Wineprofessional.

image006De stappenplan hoe je de Coravin gebruikt is even easy als het gebruik. Klem de Coravin om de hals van de fles, druk de naald door de kurk heen, druk op de gashandle en schenk de wijn. Haal de naald uit de fles en de fles kan zonder enige belemmering terug in de kelder of wijnkast.

De quotes van beroemde wijnschrijvers zijn lovend. Robert M. Parker “Coravin is the most transformational and exciting new product invented in the last 30+ years” en Jancis Robinson schrijft” nothing preserves wine in an open bottle for years as this system does”.

Hij reist nu af en aan door Spanje, Italie, Duitsland, Frankrijk, Engeland, Oostenrijk, Ierland en Nederland om zijn utvinding onder de aandacht te brengen. Het hoofdkantoor van Europa is trouwens gevestigd in Amsterdam, het wereldkantoor in Boston.

Meerdere bijzondere flessen werden die middag geopend om vervolgens weggelegd te worden om over een half jaar weer nader te inspecteren. Nu al dienen de Coravin groupies zich aan en volgen Greg Lambrecht van London tot Parijs waar de mooiste flessen opnieuw zullen worden geopend.

Persbericht

Amsterdam, 19 februari 2015 – Gisteren is er onder grote belangstelling vanuit de wijnwereld een nieuw innovatief wijnsysteem gelanceerd: Coravin. Dit unieke Wine Access System stelt wijnliefhebbers in staat om hun favoriete wijn per glas te drinken, wanneer men wil en in elke hoeveelheid, zonder de fles te hoeven openen. Coravin is inmiddels een groot succes in Amerika met al meer dan 70.000 verkochte apparaten.  Binnen de zeven Europese markten waar Coravin al geïntroduceerd is, zijn er al meer dan 10.000 stuks verkocht.

Coravin’s baanbrekende technologie laat de kurk intact en beschermd de wijn tegen oxidatie waardoor de wijn op een natuurlijke manier verder kan evolueren. Zo kan de wijn tijdens meerdere gelegenheden gedronken worden, gedurende enkele weken, maanden of zelfs langer, zonder verspilling. “Wijn oxideert nadat de kurk er uit is. Hierdoor is de wijn zeer beperkt houdbaar en blijven bijzondere wijnen vaak ongeopend. Coravin lost dit eeuwenoude probleem op”, zegt Greg Lambrecht, uitvinder en eigenaar van Coravin: “Door dit innovatieve product kan iedereen nu van zijn of haar favoriete wijn genieten, zonder deze te hoeven openen. Dit is voor iedereen een uitkomst, zowel restaurateurs als een casual wijnliefhebber, maar ook een serieuze verzamelaar heeft hier baat bij.”

Ook in Nederland is er vanuit verschillende branches al veel interesse getoond. Restaurant eigenaren en sommeliers zien eindelijk de mogelijkheid om meer luxe wijnen per glas te verkopen en de vakhandel kan voortaan wijnen laten proeven aan klanten voordat ze overgaan tot koop. Daarnaast zal Coravin een grote rol kunnen gaan spelen bij het taxeren van wijnkelders en wijnveilingen.

“Het is fenomenaal om te zien hoe snel Coravin de wijnindustrie in Amerika heeft veranderd en het aantal restaurants, wijnwinkels en wijnimporteurs die het systeem in Europa al hebben omarmt,” zegt Maarten Dekker, Vice President & General Manager Coravin Europa. “Dit geeft aan dat er een grote vraag is naar deze innovatie. We zijn dan ook zeer verheugd een goede partner te hebben gevonden in Résidence Wijnen, die samen met ons Coravin op de Nederlandse markt introduceert.”

De wereldberoemde wijnexpert Robert Parker noemt het systeem “het meest innovatieve en spannende nieuwe product voor wijnliefhebbers dat er in de laatste 30 jaar ontwikkeld is.”

Hoe werkt het?

Coravin is een apparaat dat in staat is een fles wijn te openen, zonder de kurk van de fles af te halen. Een  holle naald van RVS met een teflon coating, wordt door de kurk geduwd en 100% Argon gas, het meeste edele gas op de wereld, wordt aan de fles toegevoegd. De druk die hierdoor ontstaat maakt dat de wijn door dezelfde naald uit de fles wordt ‘gedrukt’. Eventueel zuurstof dat de fles binnen wil wordt tegen gehouden door de Argon, dat zwaarder is dan zuurstof. Zodra de natuurlijke kurk zich heeft gesloten, kan de wijn zijn verdere evolutie voortzetten. De kwaliteit van de wijn blijft hierbij behouden. De fles blijft dus ongeopend en onaangetast, maar kan wel gedronken worden. Coravin stelt de gebruiker in staat meerdere keren van dezelfde fles te genieten en het stelt restaurateurs in staat alle wijnen op de wijnkaart per glas te verkopen.

De Coravin is nu in Nederland te koop via wijnimporteur Résidence Wijnen en via wijnhandel De Gouden Ton.

Over Coravin

Coravin, Inc. is een privately owned company gevestigd in Burlington, Massachusetts. Het bedrijf richt zich op een transformatie in de manier waarop wijn wordt geserveerd, verkocht en genoten. Coravin ontwerpt en verkoopt het Coravin Wine Access System aan wijnliefhebbers, restaurants, wijnwinkels, wijnimporteurs en wijnhuizen. Ongeëvenaard in vakmanschap en design, maakt Coravin gebruik van gepatenteerde technologie om toegang te krijgen tot de wijn zonder het ontkurken van de fles. Wijnliefhebbers kunnen met behulp van Coravin genieten van heerlijke wijnen die afgesloten zijn met een natuurlijk kurk, zonder de noodzaak zich te committeren aan de hele fles. Dit stelt iedereen in staat om de meeste bijzondere wijnen te proeven, ongeacht de cépage, het jaar of de regio. Coravin is ’s werelds eerste systeem, uniek in z’n soort, dat de wijn niet blootstelt aan zuurstof zodat de wijn op een natuurlijke manier verder kan evolueren. Voor meer informatie zie: www.coravin.com.