Volgens de Maori mythe zie je bovenop de Craggy Range-bergketen op het Noorder-eiland van Nieuw Zeeland het silhouet van een gesneuvelde krijger liggen. Hij vond daar zijn dood in de strijd om de hand van

de Koningsdochter. Iedere avond brengt zijn geliefde een deken van mist om hem te verwarmen. De Maori cultuur is tot op de dag van vandaag nog steeds belangrijk op het eiland. Ook voor Terry Peabody, eigenaar van Craggy Range winery. Hij koos daarom deze bergketen rand als symbool voor zijn wijnetiket. Een liefdevol verhaal die zo mooi past bij het ontstaan van het wijnhuis Craggy Range.

 

FullSizeRender 5Sinds 1 januari 2015 is wijnimporteur Oud Reuchlin en Boelen de exclusieve importeur van het Nieuw-Zeelandse wijnbedrijf Craggy Range. Ter kennismaking werden hun wijnen geschonken tijdens een prachtige proeverij en lunch in Hotel de L’Europe in Amsterdam. Gastheer Eric Welles, sinds 1 jaar Algemeen Directeur van Oud Reuchlin, heette de eigenaar van Craggy Range, Terry Peabody, zijn vrouw Mary en Hannah Gordon (account manager Europe) van harte welkom. Zij waren speciaal ingevlogen om het bedrijf en de wijnen aan een groot gezelschap van wijnjournalisten te presenteren. Een speciaal welkom was er voor de Ambassadeur uit Nieuw Zeeland, mevrouw Janet Lowe. De dag kreeg nog een extra gouden randje omdat het wijnbedrijf Craggy Range zojuist door het Amerikaanse wijnmagazine Wine Enthousiasts is benoemd als “The New World Winery of the Year 2014”. De eerste keer dat deze Award naar zo’n jong wijnbedrijf gaat. Na aanleiding van dit Award is er een speciaal bedrijfsfilm gemaakt over de winery, zie hier.  Door de voorspelde heftige weersomstandigheden aan de oostkust van Amerika werd het officieele diner in New York gecancelled. De bijbehorende ceremonie zal als nog plaatsvinden op 30 maart a.s. Maar ‘elk nadeel heeft z’n voordeel’ : hierdoor was het team van Craggy Range wel op tijd voor de presentatie in Amsterdam!

 

How to create a legacy.

In 1993 kreeg de internationale zakenman Peabody het idee, aangespoord door zijn vrouw Mary en dochter Mary-Jeanne, om een familie wijnbedrijf te beginnen. Ter inspiratie werden vele landen bezocht, waaronder Frankrijk, Amerika en Australie. Door een toevallige ontmoeting met viticulturist en Master of Wine Steve Smith, kwam Terry in Nieuw Zeeland terecht. Steve wees hem met name op de vernieuwende mogelijkheden in dit geografisch gezien, jongste land van de wereld. De uitgangspunten van Terry Peabody waren simpel: Creeer een wijnhuis dat in de komende 20 jaar bij de beste van de wereld gaat horen, de wijnen moeten in de mooiste restaurants worden geschonken en het bedrijf moet een solide basis krijgen zodat het kan worden door gegeven aan de volgende generaties.

Zijn eerste aanschaf kocht hij ongezien, een uur voordat de veiling werd gesloten. 250 Acres van de inmiddels beroemde en zeer gewilde wijngaard Gimbletts Gravels in Hawke’s Bay. Een terroir, dat uniek blijkt te zijn voor de zgn bordeaux druiven, maar ook syrah en chardonnay doen het daar goed. Terry wilde wijnen maken die in stijl dichter bij de oude wereld dan de nieuwe wereld liggen. Een droom werd in 1997 werkelijkheid. De Estate Craggy Range, vernoemd naar de bergketen tegenover de winery, was geboren. Inmiddels zijn naast Terry en zijn vrouw Mary, ook zijn dochter, hun twee zonen en een kleinzoon verbonden aan het wijnbedrijf.

Terry begreep dat Nieuw Zeeland nu eenmaal in eerste instantie geassocieerd wordt met sauvignon blanc en pinot noir, dus werd er onmiddellijk gezocht naar het juiste terroir voor deze druiven. Dat vonden ze in Martinborough, een groot stuk land langs de “Te Muna Road”. Ondertussen bezit Craggy Range wijngaarden in Hawke’s Bay, Martinborough, Marlborough en Central Otago. In Totaal 96 hectare die bewerkt worden door 7 viticulturisten. Craggy Range was een van de eersten die zich toelegde op Single Vineyards.Ondanks de jonge wijnstokken,behaalden vele wijnen al snel hoge scores, met name op de Amerikaanse wijnmarkt. Dat is de laatste jaren vooral de verdienste van Matt Stafford, die in 2006 bij Craggy als wijnmaker begon. Matt werkte samen met zeer gerespecteerde wijnmakers zoals Dominique Lafon in de Bourgogne, Philippe Guigal en Jean-Louis Chave in de Rhone. Met name zijn intensief onderzoek naar de mogelijkheden van de wijngaard Gimbletts Gravels, wat een vergelijkbare status heeft gekregen als de wijnregio Bordeaux dwong veel respect af. In 2012 werd Matt hoofd wijnmaker, wat hem verantwoordelijk maakt voor de gehele wijn-portfolio.

Craggy Range wil zich met name onderscheiden in het produceren van andere wijnen uit Nieuw Zeeland. Niet alleen pinot noir en sauvignon blanc. De grote wijnen uit de wereld zoals Bordeaux, of de Elzas zijn nog steeds hun inspiratiebronnen. “I love to make the New World Classics, zegt Terry. “The only wine I will never touch is champagne. That’s a wine I leave to the Frensh!”. Inmiddels verkopen ze hun wijnen in 50 verschillende landen. Waarvan Amerika hun grootste afzetgebied is. Maar de verkoop in Europa is groeiende.

Matt-Stafford-Bio_V2-2Naast het produceren van een mooi pallet aan wijnen, allemaal afkomstig van single vineyards (waar alle druiven met de hand worden geplukt !) runt het team van Craggy Range ook een top restaurant, genaamd “Terroir”. Het restaurant behoort inmiddels bij de beste twintig van de wereld. “Een verblijf op Craggy Range is dan ook zeer aan te bevelen. Niet alleen voor “fine dining and wining” maar ook een aantal prachtige cottages op het terrein, garanderen een aangenaam verblijf. After dinner you only have to walk 100 meters to find your comfortable bed” aldus Terry “.

De wijnen.

Het jaar 2013 wordt nu al gezien als het beste jaar ooit In Nieuw Zeeland. Wijnen, zowel rood als wit met bewaarpotentieel. We proeven een twee wijnen uit 2013. Daarnaast 2012 en 2011 uit de zgn “Family Range” (FR) als wel uit de “Prestige Range” (PR). Alle wijnen uit de FR collectie hebben een schroefdop. De PR zijn afgesloten met een kurk. Mede omdat de Chinese markt hier om vraagt. De visie van Terry is hierover heel duidelijk: volgens hem zijn al zijn wijnen beter af met een schroefdop.

  1. 2013 Craggy Range Sauvignon Blanc, Te Muna Road Vineyard, Martinborough. (FR)

Maar liefst 14 verschillende percelen over 65 hectare, hoofdzakelijk kalk en mergel, bepalen uiteindelijk de samenstelling voor deze sauvignon blanc. Alle wijnen worden apart gefermenteerd in stalen tanks een daarna overgebracht op oude houten vaten (5 mnd) Bijna al hun wijngaarden hebben oorspronkelijke Maori namen. Te Muna betekent geheime plaats. De geur van deze sauvignon blanc is redelijk stuivend maar niet overdreven. In de neus tropisch fruit, met een enigszins klassieke Franse uitstraling. Het gebied is iets warmer wat direct te proeven is in de wat vollere smaak. Mooie afdronk. Verfrissend met een zeer verleidelijk doordrink”” factor.

  1. 2012 Graggy Range Chardonnay, Kidnappers Vineyard, Hawke’s Bay. (FR)

Deze wijngaard van 12 hectare bestaat vooral uit klei, wat de nodige warmte afgeeft. Nabij de zee, die zorgt voor een verkoelende bries. Bleekgele kleur, chablis stijl. De smaak is vrij klassieke, fraicheur, stenig, limoen, beetje pittig, klein fruitzoetje van meloen, niet overpowerd door het hout (10 % nieuw frans eiken). Vrij aromatisch met een heerlijke zoutige mineraliteit in de afdronk .

Beide wijnen staan op de kaart in beide restaurants van Hotel de L’Europe . Bij de lunch worden beide wijnen geserveerd bij de zeer aanwezige ‘red wood’ gerookte zalm . De sauvignon blanc krijgt een iets milder karakter, zelfs iets metaligs. De chardonnay kan het zalm geweld ook niet echt aan maar krijgt een lichte voorkeur.

  1. 2012 Craggy Range Pinot Noir, Te Muna Road Vineyard.(FR)  

Stenig rood van kleur, kersen en beetje aards in de geur. Licht bittertje en wat framboos. Snoepjes en zoetje. Veel sap. Aantrekkelijk glas. Meer nieuwe wereld stijl pinot noir. Maar liefst 40 verschillende percelen en 8 verschillende klonen liggen aan de basis van deze pinot noir. Alle stokken zijn zelf aangeplant. Deze wijn werd geschonken bij het lamsvlees met groenten. En zoals Terry al opmerkte. Zijn wijnen zijn echte ‘foodwines’, want de aroma’s van de pinot noir worden bij dit gerecht nog intenser.

  1. 2012 Craggy Range Aroha, Te Muna Road Vineyard (PR)

De druiven voor deze wijn zijn afkomstig van twee verschillende bloks (16 en 19). Terroir met een stenige en mineralige bodem. Door de geur en de lichte iets bruinige kleur doet de wijn meer Bourgogne- achtig aan. Zwarte kersen, roos , bloemig, zout, zoet van zwart wit pastille en een ‘earthy’ karakter. Redelijk complex. Meer een Gevrey Chambertin stijl. Aroha betekent in Maori liefde ! Een grote wijn met vlg Terry Peabody veel ouderings-potentie.

  1. 2011 Craggy Range Syrah, Gimblett Gravels Vineyard, Hawke’s Bay (FR)

De Gimblett Gravels is een beroemde wijngaard. Craggy bezit 100 van de in totaal 800 hectare. De oorspronkelijke rivier veranderde zijn stroming door een aardbeving. Het land wat ‘vrij’ kwam werd opgemerkt door sommige wijnmakers die de potentie van het land zagen en het vergeleken met de Medoc in Frankrijk. Ook de afstand van de oceaan was goed, voor de nodige zeeverkoeling. Het grootste gedeelte is nu aangeplant met Merlot. Daarnaast staat er Syrah en Cabernet Sauvignon.

De wijn is diep van kleur. Zowel bloemig als krachtige tonen. Een vrouwelijk stijl Syrah. Zwarte bessen en peperige aroma’s. Stoffig, rijpe tannines en mooie lengte. Deze wijn vond zijn evenknie in het vleesgerecht met tamarind saus en roseval aardappels. Prachtige combinatie.

  1. 2011 Craggy Range, Sophia, Gimblett Gravels Vineyard (PR)

Een bordeauxblend van 60% merlot, 14 % cabernet franc, 2% petit verdot en 24% cabernet sauvignon. Sophia betekent wijsheid. De naam is gekozen om aan te geven dat ze iedere dag kennis vergaren in de wijngaard en van de mensen die de wijn maken. Fermentatie op stainless steel en opgevoed voor 19 mnd op eiken houten vaten waarvan 25% nieuw. De laatste vijf jaar maken ze deze wijn in een meer elegantere stijl door minder nieuw hout te gebruiken.

Zeer veel dikte, donker. Kleine zwarte bessen en cacao . Sophia wordt een lang leven toebedeeld. De wijn zou over 30 jaar nogmaals moeten worden geopend. Een wijsbesluit om het misschien ook al iets eerder te doen ? We kijken er nu al naar uit!

Kijk hier naar een korte video van 3 minuten waarin het bedrijf Craggy Range wordt gepresenteerd (video ).