Wine tasting in Het NH Barbizon Palace Hotel Amsterdam

Na een succesvolle proeverij en presentatie in Parijs kwamen een tiental van Israel meest vooraanstaande wijnhuizen zich melden in Amsterdam om hun wijnen te presenteren aan de professionele fine fleur van de Nederlandse wijnwereld. Op Initiatief van importeur Cathy Moerdijk (Cathy’s Taste) werd er naast de proeverij, door Dr Elyashiv (Shivi) Drori een masterclass gegeven over authentieke druivensoorten in Israel. Naar aanleiding van een jarenlang onderzoek mogen we aannemen dat het oude Israel (nu het huidige Armenie) en niet de Kaukasus de bakermat is van de wijndruif. Tijdens recente opgravingen in Jerusalem, zijn er ‘verbrande’ druiven gevonden en in steen gekerfde wijnsymbolen, die hiernaar verwijzen. Spoedig kunnen we weten welke wijn Koning David heeft gedronken’ aldus Professor Drori.

Door het warme droge klimaat, met alleen korte zomerse regenbuien smeken de wijngaarden om irrigatie. De druppel irrigatie is zelfs ontwikkeld in Israel ! Het terroir van de vijf wijnregio’s is zeer divers. Van warm en droge woestijngrond, met zand, tot klei, mergel en kalk. Aan de kust vind je terra rossa en in de relatief hoog gelegen koele wijngaarden is er vulkanische grond, waar vooral de witte druiven staan geplant. De meeste wijnhuizen zijn pas opgericht in de negentiger jaren van de vorige eeuw en hebben zich eigenlijk nog maar kort kunnen concentreren op de diversiteit van de wijnregio’s. Nu pas weten ze welke druiven het meest geschikt zijn voor het klimaat en in welke regio’s ze individueel de meeste kwaliteit bieden. Sommige wijngaarden zijn typisch geschikt voor merlot, terwijl de andere ideaal zijn voor cabernet sauvignon. Pinot noir wordt met name geplant in de zogenaamde micro­klimaat gebieden. Maar de echte finesse, zoals in de bourgogne, zal de druif in Israel niet snel krijgen. De meeste wijnen uit Israel worden nu nog gemaakt van de zogenaamde Franse druiven, zoals viognier, chardonnay,sauvignon blanc, merlot, en cabernet sauvignon, maar daar gaat volgens professor Elyashiv Drori, wijnmaker van Gvaot Boutique Winery heel snel verandering in komen. «’we praten altijd over de zogenaamde Oude en Nieuwe wijnwereld, maar Israel behoort tot de ‘Ancient ‘ wijnlanden. Ons doel is om de wereld dat te laten zien maar ook dat Israel een uniek wijnland is. Op dit moment lijkt het of er geen locale druivensoorten aanwezig zijn, maar het onderzoek toont aan dat we al 270 soorten terug gevonden hebben. Meestal zomaar in het wild. Vooral in het noorden en langs de Egyptische grens nabij de woestijn. Veelal tafeldruiven maar ook druiven die bijzonder geschikt blijken te zijn om wijn van te maken, zoals de hamdani­druif en de jandali druif. Binnen niet al te lange tijd, zullen we wijnen produceren van Isrealische origine. En kunnen we veel vragen beantwoorden, zoals welke wijn Jezus van Nazareth of Koning David dronken. Bovendien zullen we ons meer gaan concentreren op de Mediterraanse druiven. Ik voorspel daarnaast een grotere toekomst voor onze witte wijnen » aldus professor Drori.

elyashiv

Foto: professor Dr Elyashiv (Shivi) Drori , onderzoeker naar Ancient grapes of Israel en wijnmaker van Gvaot Winery.

De Israelische wijnmarkt produceert op dit moment 45 miljoen flessen. Hiervan wordt 85% geproduceerd door de vier grootste wijnhuizen, Golan Heights Winery (est in 1993), Carmel (de oudste est in 1882 door Baron Edmond de Rothschild) Barkan Winery (est 1890) en Teperberg Winery (est 1870). Desalniettemin hebben zo’n 40 kleinere bedrijven en boutique winery’s zeer goed bijgedragen aan de kwaliteits­mago van Israel. Dat begon o.a. door Eli Ben­Zaken, wijnmaker en eigenaar van Domaine du Castel, die sinds 1997 Israel op de kwaliteitswijnlijst heeft gezet met zijn formidabele witte C Blanc de Castel en de rode Grand Vin de Castel. In 2007 werd de Yarden Cabernet Sauvignon vermeld in de Wine Spectator’s Top 100 Wines of the Year.

De masterclass, speciaal georganiseerd voor de Jeunes Sommeliers, werd begeleid door Jan van Lissum (Wine and Food Association). Op tafel kwamen een aantal wijnen die de mooie kwaliteit vertegenwoordigen van wat Israel op dit moment te beiden heeft. Zoals de viognier van Yarden 2013. Een technisch hoogstandje. Crispy, mooi, tropisch maar niet te log. En de frisse, mooi gemaakte Gamla Riesling. Nog maar kort in het assortiment van Intercaves en Vos & Partners, maar bewijst nu al een groot succes te zijn. Als tegenhanger de krachtige chardonnay van Domaine du Castel. De druivenstokken zijn inmiddels 17 jaar oud. De druiven worden op drie verschillende momenten geoogst. Zeer gastronomische wijn, vanille, niet teveel hout, prachtig in balans, creamy en smooth. Een van de meest opvallende wijnen was de witte wijn 2013 van Gvaot Winery, gemaakt van chardonnay en het witte sap van de cabernet Sauvignon. Een try out van professor Drori, die deze winery hobbymatig bestiert. Hij wilde graag een witte cabs maken, dat ging moeilijk. Bij toeval vulde hij de kleine chardonnay oogst bij met het witte sap van de cabernet sauvignon. Dat bleek een toevalstreffer ! Gastronomische wijn. Zeer bijzonder. Dat ook de de oogstjaren zeer verschillend zijn blijkt uit de diverse rode wijnen uit 2010. Een moeilijk jaar, zo blijkt. De wijnen tonen zich vrij hard en alcoholisch. De Yarden Syrah uit 2011 daarentegen is weer een prachtig glas. De druiven zijn afkomstig van een vulkanische bodem. Er wordt gebruikt gemaakt van frans eiken (18 mnd) Volle smaak, veel fruit en heerlijke fraicheur. Een mooie elegante wijn. De Terra malbec van Teperberg 2012, afkomstig uit de bergen nabij Jerusalem, laat zien dat niet alleen de syrah maar ook de malbec toekomst heeft. Intens en rokerig maar ook fraicheur. iets drogend in de afdronk. De cabernet sauvignon 2011 reserve en de Classico van het familie bedrijf Flam springt ook uit het glas. Vader Flam was de eerste Israelische wijnmaker die in Californie wijn studeerde. De broers zelf zijn geboren in Zuid Afrika en studeerden in Toscane. Internationaler kan het bijna niet. De voorliefde voor Italie proef je in hun rode wijnen. Ter verfrissing en afsluiting een rose van Castel 2013.

Gemaakt van merlot (60%) cabernet franc en malbec. Batonnage (met de pomp) en 11 mnd op barrel, geeft de rose een creamy volle smaak. Israel heeft niet een prachtig en interessant wijnverleden maar zeker ook een prachtige wijntoekomst.

domaineducastel

Foto: ontmoeting met Eli Ben-Zaken, wijnmaker en eigenaar van Domaine du Castel in Israel.