Impression

Tijdens de Vinexpo juni 2015 in Bordeaux werd op feestelijke wijze de speciale “Heritage 290” wijn gelanceerd. Een nieuwe wijn gemaakt als ‘hommage’ aan de naamgever van het bedrijf, de in Ierland geboren entrepeneur Thomas Barton, die bijna drie eeuwen geleden het wijnhandelshuis in 1725 in Bordeaux begon. Op een prachtige boot werden de gasten al varende over de Garonne mee genomen, terug in de tijd. De boottocht voer langs de verschillende belangrijke plaatsen en de historische wijnhaven, het beroemde Port de la Lune, wat sinds 2007 op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. De naam is afgeleid van de bocht in de rivier de Garonne waar de stad aan gelegen is, die op een maansikkel lijkt.

UnknownHet wijnmakers team van Barton & Guestier, onder leiding van Laurent Prada, reisde door heel Frankrijk om de beste druiven te vinden voor deze belangrijke Heritage wijn. Laurent Prada is sinds 2002 als hoofd wijnmaker en productie in dienst bij Barton & Guestier. Hij is opgeleid als een agricultural engineer en is oenoloog. Daarvoor werkte hij vele jaren als champagne wijnmaker bij Veuve Clicquot. Ook deed hij ervaring op in de Languedoc en was manager op diverse Chateaux in Margaux and Saint Emilion. Bij Barton & Guestier heeft Laurent met name de botteling centra gereoganiseerd en gemoderniseerd. Hij werkt nauw samen met de 200 verschillende wijnpartners van B&G. die continue op zoek zijn naar de beste wijngaarden voor de 74 verschillende wijnen.

FullSizeRender 17

Voor de Heritage vonden ze uiteindelijk de Grenache in het noorden van de Languedoc en in het zuiden van de Rhone de Syrah: beide druiven staan garant voor een mooie blend.
De fles is enigszins omgeven door mysterie, aangezien er geen jaartal opstaat en er ook niet melding wordt gemaakt van de druiven danwel origine, geheel ‘in strijd’ met de normale werkwijze van B&G. Het uitgangspunt is, zo vertelt Laurent Prada, om ieder jaar een ‘Heritage” te maken met een zelfde smaakprofiel. De fles heeft een bijzonder elegant uiterlijk en het etiket is smaakvol. De kleur is fluweel rood/paars, en de neus geeft verleiderlijk rijp zwart fruit en specerijen. De smaak is heerlijk zacht, soepel en sappig fruit van bosaardbeitjes met een vleugje vanille. Aan het einde een verrassende structuur, mooie tannines en stevigheid. Al met al een harmonieuse wijn die veel kwaliteit biedt voor de prijs. Thomas Barton zou tevreden zijn. De oplage van deze wijn is slechts 500 cases. (6000 flessen) De prijs € 15,00. Informatie omtrent verkoopadressen is op te vragen bij LFE in Maartensdijk.