De iSommelier is de nieuwe hulp voor restaurants en de professionele wijnliefhebber thuis. Het verkort het oxydatie proces waardoor een wijn zich in luttele minuten kan ontwikkelen.

Dat er tegenwoordig in China heel veel wijn wordt gedronken en zelfs veel wijn wordt geproduceerd is alom bekend. Maar dat daar ook het meest ‘sophisticated’ wijn decanting-apparaat is ontwikkeld is toch wel heel bijzonder. De bordeauxrode, mooi vormgegeven kubus draagt de toepasselijke naam iSommelier. Deze selfserving smart decanter, beter gezegd, een karaffeer-robot, is bedacht door het Chinese bedrijf Chengwei Capital. Eigenaar en CEO Eric Li werd jaren geleden in een restaurant verrast door de professionele werkwijze van de sommelier die zijn gekozen wijn uren van tevoren netjes had gekaraffeerd. Toen de goddelijk fles wijn was gesavoureerd en Eric Li om een nieuwe fles vroeg, moest de sommelier hem teleurstellen. Zo snel kon hij een tweede fles niet prepareren. Het zou zeker weer een aantal uren duren om de wijn te laten ‘wennen’ aan het oxydatieproces. Eric Li begreep wat hem te wachten stond. Hij startte een nieuw bedrijf iFavine (wat staat voor I favour Vine) en ontwikkelde de iSommelier. Een ‘machine’  die het oxydatie proces zou kunnen versnellen waardoor een aantal uren oxydatie door de machine kan worden ‘vertaalt’ in een aantal minuten. Dus nooit meer wachten op een wijn! Dat moet voor vele wijnliefhebbers met een kelder vol ‘niet aankomen’ flessen als muziek in de oren klinken! Nederland kreeg begin oktober 2015 de primeur om de iSommelier te presenteren aan de vakhandel.

281014 Front Low angle

Hoe werkt het. Onze lucht die we inademen bestaat uit 21% pure zuurstof en 78% stikstof. Daarnaast is de lucht ‘vervuilt’ met stofdeeltjes, geuren en koolstofdioxide. De iSommelier zuigt de omgevingslucht op en filtert de geuren, vocht en vervuiling uit de lucht. Daarna stuurt de iSommelier de lucht door twee andere filters die het scheidt van de koolstofdioxyde en de stikstof. Wat over blijft is een schone lucht met zo’n 90% zeer geconcentreerde zuurstof. Deze zuurstof wordt vervolgens door de wijn ‘geblazen’. Door de zuivere zuurstof versnelt het ontwikkelings proces van de vloeistof. De iSommelier is bedoeld voor zowel jonge rode en witte wijnen als voor oudere jaargangen. En je kunt diverse stappen inbouwen waardoor de wijn zich naar eigen smaak ontwikkeld.

Door de speciale APP te downloaden sychroniseer je met je eigen iSommelier. Via het IFavine Network worden de gegevens die je invoert, doorgestuurd naar de IFavine machine. De machine berekent hoelang de wijn een oxydatie moet ondergaan voor een optimale ontwikkeling van de aroma’s en het verzachten van de tannines. De speciale zuurstof wordt een bepaalde tijd door de wijn geborreld, naar al gelang de jeugd van de wijn. In een display op de machine staat tevens om welke wijn het gaat , welke vintage het is en hoe lang de wijn het zuurstof proces moet ondergaan. Daarnaast kan de producent van een bepaalde wijn zijn kennis en informatie via de app aan de consument overdragen. En zelf opgedane ervaringen kunnen ook in de machine worden opgeslagen.  Volg dus de stap-voor-stap aanwijzingen en na enkele minuten kun je al optimaal genieten. Het blijkt een ideaal apparaat voor wijn, maar ook voor champagne, cognac of whisky. De iSommelier is de uitkomst voor iedere wijnliefhebber of restaurant met een ‘wachtende’ wijnkelder. Beroemde sommeliers zoals Alexandre Morin uit Bordeaux, Eric Zwiebel (werkzaam in het Summerlodge Hotel in Dorset United Kingdom) en Edwin Raben, President van de NGS, schallen nu al hun loftrompet !

Je begrijpt het: De iSommelier blijkt een absolute ” must have”.

Voor prijzen en verkooppunten kun je kijken op www.ifavine.com