Het Collisioni Wine & Food-programma – INDIGENA – streek voor de eerste keer neer in Brussel om haar Foreign Missions Tour te presenteren.

Op 4 en 5 maart 2018 organiseerde Brussel de eerste etappe van de internationale tournee van het Indigena Project, het nieuwe Italiaanse wijn & leerprogramma samengesteld door Collisioni Progetto Vino & Food en haar Creative Director Ian D’Agata, die in deze fase samenwerkten met de Barbera d’Asti en het Vini del Monferrato Consortium en de Italiaanse Boerenfederatie (CIA). De uitvoerende organisatie was in handen van het PR buro Alice Bown in samenwerking met N.O.M.O.H.

Deze reizende wijnacademie INDIGENA is gericht op het op hoog niveau trainen van internationale professionals op het gebied van wijnstokken, Piemontese en Italiaanse autochtone wijnen en voedingsmiddelen. Een project waaraan Ian D’Agata en Collisioni meer dan drie jaar hebben gewerkt.  ” Dit is slechts een van de initiatieven – zegt de president van het Consortium Barbera d’Asti en Vini del Monferrato, Filippo Mobrici – die we hebben ondernomen met het Wine & Food Project van Collisioni om buitenlandse professionals te interesseren, te informeren en nieuwsgierig te maken naar onze historische wijnschatten”. 

  

” Al dertig jaar zijn de inheemse wijnstokken mijn passie. Dit heb ik o.a. mogen beschrijven in mijn boek ‘De inheemse wijndruiven van Italië – zegt Ian D’Agata – Mijn doel is om de kwaliteit van wijn en het Italiaans eten via onze inheemse wijnstokken te laten kennis maken te samen met de unieke grondstoffen en het terroir die even uniek zijn. De reeks evenementen in het buitenland, die begon met het evenement in Brussel, zal culmineren in het Indigena internationale festival dat volledig zal zijn gewijd aan inheemse wijnstokken. Dit festival is een must voor buitenlandse deskundigen om zo een optimaal begrip te krijgen voor onze wijnstokken, wijnen en voedingsmiddelen aldus D’Agata “.

Tijdens het INDIGENA MISSIONS TOUR in Brussel waren meer dan 60 professionals uit België en Nederland die verdeeld over twee dagen, zich tijdens een reeks specifieke masterclasses konden verdiepen in enkele bijzondere inheemse druiven variëteiten van Piemonte, maar ook kennis konden maken met de typische producten van de regio. De aanwezige producenten gaven hierbij technische en persoonlijke uitleg. Het belangrijkste doel van de twee dagen is om nieuwsgierigheid te stimuleren bij de professionals.

De eerste dag van het evenement, georganiseerd in samenwerking met het Consortium Barbera d’Asti en Vini del Monferrato, was in feite volledig gewijd aan de inheemse wijnen van Monferrato. Bijzondere wijnen, veelal met een beperkte productie maar met een hoge kwaliteit.

De tweede dag was afgestemd op de verschillende uitingen van de Nebbiolo afkomstig uit verschillende gebieden (Barolo, Roero, Lessona, Colline Novaresi) en op enkele andere belangrijke druiven uit de regio Piemonte: Moscato Bianco, Vespolina, Nascetta en Uva Rara. De middag werd volledig gewijd aan het ontdekken van enkele toon aangevende producten van de regio Piemonte:  BGA Piemonte-hazelnoten, knoflook van Caraglio en zijn derivaten, Castelmagno d’Alpeggio en Unico di Valliera, een delicate kaas die zes maanden in natuurlijke grotten is gerijpt. ” Allemaal dankzij de actieve deelname van de wijnbouw en agrarische deelnemers van de Italiaanse boerenfederatie en de bijdrage van de vereniging van wijnboeren in Piemonte – onderstreept Igor Varrone, directeur van de Cuneo CIA. 

         

Het is fundamenteel, benadrukt Ian D’Agata om de bewustzijn bij de professional te vergroten door op deze unieke wijze haar rijkdom van authentieke wijnstokken, wijnen en voedingsmiddelen en hun territoriale expressies te laten zien. “INDIGENA gaat met name over ‘storytelling’ . Verhalen over een uniek wijnland en haar authentieke producten. 

Bronvermelding: Targatocn.it

Parel van de Italiaanse wijnbouw 

Piëmont, gelegen in Noordwest-Italië, betekent letterlijk “aan de voet van de bergen”.

Deze regio, die grenst aan Frankrijk en Zwitserland, ligt effectief aan de voet van de Alpen. Het grondgebied omvat een oppervlakte van 25.404 km2. De streek, met als hoofdstad Turijn, is gekend voor zijn gastronomie en zijn wijnen, het is bovendien een van de grootste wijnregio’s in Italië. Meer dan de helft van de 700km2 aan wijngaarden zijn geregistreerd als DOC.

De regio beschikt over het grootste aantal DOC classificaties (Denominazione di origine controllata)en DOCG (Denominazione di origine controllata e garantita) en kan zich beroemen op het feit dat ze een indrukwekkend aantal geklasseerde wijnen hebben. 

 Gerenommeerde wijnen worden hier geproduceerd, zoals de barolo, de barbaresco en de moscato d’Asti. De verschillende druivensoorten zijn onder andere de nebbiolo, de origine van de benamingen Barolo, Barbaresco, Gattinara en Ghemme, maar ook de barbera, de dolcetto, de freisa, de grignolino en de brachetto.

Een meerderheid van de wijngaarden van de regio liggen in de heuvels van Langhe en Monferrato, verbonden met de Apennijnen in het zuidoosten. Maar verscheidene belangrijke wijnen worden geproduceerd in de voet van de Alpen, in het noorden, tussen de Lago Maggiore en de Valle d’Aosta. 

 Enkele iconische wijnen van Piëmont die tijdens de seminars werden uitgelicht waren:

•                Barbero Giacomo, Langhe Nebbiolo 2016

•                Castaldi, Nebbiolo Colline Novaresi 2015

•                Cascina Del Pozzo, Roero 2014

•                Malvirà, Roero Riserva Renesio 2009

•                Raineri Gianmatteo, Barolo 2014

•                Conterno Fantino, Barolo Ginestra Vigna del Gris 2014 Pietro Cassina, Lessona Tanzo 2010

•                Diego Conterno, Langhe Nascetta 2016

•                Crola, Vespolina Colline Novaresi 2016

•               Madonna Dell’uva, Colline Novaresi Uva Rara 2015 Ferrero Vini, Moscato d’Asti Teresina 2017

•               Anna Ghione, Moscato d’Asti Canelli 2017 Terrabianca, Moscato d’Asti Canelli “Vignot” 2015

 Piëmont, thuishaven van de gastronomie 

 Levensgenieters en fijnproevers worden volop verwend in Piëmont, de regio herbergt tevens een groot aanbod aan kwaliteitsvolle streekproducten. De witte truffel is befaamd, maar ook zeker het proeven waard zijn: 

  • verschillende kazen (zoals de Castelmagno d’Alpeggio Castelmagno van Valliera)
  • gebak en zoetigheden
  • vleeswaren
  • hazelnoten : bv. Fratelli Durando en Cascina Valcrosa, gegrild, als pasta of als een crème, zijn er ook enorm geliefd
  • producten op basis van look van de Fattoria Dell’Aglio, een lookcrème van Caraglio

NOTE:

Indigena (=inheems) zoals de naam al doet vermoeden, is een specifiek onderwijsproject geboren uit de geest en passie van de Italiaanse wijnschrijver Ian D’Agata. Het project is gericht op het vergroten, koesteren en verspreiden van kennis van de vele inheemse druiven van Italië onder wijnprofessionals en experts over de hele wereld. Het educatieve programma bestaat uit een reeks evenementen met seminars en tastings, door het hele jaar. Het  Indigena – Foreign Missions-tour  is dus niet het gebruikelijke Italiaanse wijnevenement waar veel verschillende Italiaanse wijnen kunnen worden geproefd, maar richt zich met name op wijnen die speciaal zijn geselecteerd vanwege hun eigen karakter, hun benamingen plus daarbij de regionale specialiteiten. De wijnen en producten  worden gepresenteerd aan een zeer geselecteerd gezelschap van experts en professionals, die bereid zijn hun kennis van bijzondere Italiaanse wijnen te ontdekken en te verdiepen.

Elk evenement, dat in meerdere dagen zal plaatsvinden, zal betrekking hebben op verschillende Italiaanse wijnregio’s. Tijdens de masterclasses delen wijn en foodproducenten  hun ervaringen en lichten de  productieprocessen persoonlijk toe. Indigena richt zich zowel op de professionele internationale gast als op “rijzende sterren” : jonge mensen die geïnteresseerd zijn in het verdiepen van hun kennis van de Italiaanse wijn en eten.