IMG_3088Tijdens een zonovergoten middag werden zo’n 150 gasten getrakteerd op de nieuwste oogst van de AIX rose 2014. Een Provence rose die zich sinds enige jaren als vaste waarde op de Nederlandse wijnmarkt mag begeven. Als locatie voor dit mooie event was gekozen voor “De Kippenschuur” een prachtige uitspanning (al doet de naam anders vermoeden) op het romantisch gelegen Landgoed Groot Kantwijk in het ydillische dorpje Vreeland. In aanwezigheid van Wijo Salomons, eigenaar van AIX nederland en wijnmaker Eric Kurver en zakenpartner Sake Weima werd de inmiddels mondiaal geprezen rose uit de Provence geproefd en gelouwerd. 2014 is een TOP jaar in de Provence en Eric Kurver was dan ook terecht verguld met het bijzondere resultaat. De ogen, monden en magen van de vele gasten werden nog eens extra verwend door de culinaire gerechten van Hans van Wolde , die speciaal voor deze middag zijn hele equipe van Beluga uit Maastricht had meegenomen.Saint AIX ROSE 2014 nader belicht:

 

“One of the best Grapy-Years ever”
De schoonheid, geur en kleur van de Provence samen geperst in de fles.

IMG_3085Het jaar 2015 memoreren we de Nederlandse schilder Vincent van Gogh die 125 jaar geleden stierf. Jaren van zijn leven heeft hij de Provence in al zijn facetten met zijn schilderpenselen tot leven gewekt en vast gelegd voor de eeuwigheid. Aan hem moet ik denken als ik naar de kleur van de AIX Rose 2014 kijk. Het symboliseert de zachte en subtiele penseelstreken van deze grote kunstenaar. Lichtvoetig, breekbaar, rose met een zacht gouden oranje zweem, maar o zo karaktervol.

IMG_3087Na het uitdagende jaar 2013 heeft de natuur in 2014 zich weer van zijn allerbeste kant laten zien. De milde voorjaarszon, die zorgde voor een optimale bloeiperiode, gevolgd door een niet al te hete zomer, met relatief koelere nachten, waarin zelfs de augustusdagen niet al te zinderend waren, en een mild najaar creeerden omstandigheden waardoor de perfecte harmonie van zuren en fenolische rijpheid zich in de druiven kon ontwikkelen. Al met al omstandigheden waar de druiven op het Domaine Saint AIX blij van werden en konden laten zien wat ze waard zijn.

Het harde werken en continue aandacht van het AIX team in de wijngaarden werd maximaal beloond wat uiteindelijk rond half september resulteerde in de start van een oogstrelende oogst in blakende gezondheid. We kunnen derhalve nu al met veel vertrouwen zeggen dat Rose AIX 2014 een rosejaar is die de boeken in gaat. Een jaar waar nog veel aan gememoreerd gaat worden. En dergelijke jaren heb je nodig om aan te tonen dat ook een kwalitatief mooi gemaakte rose zich kan bewijzen en die zonder blikken en blozen zich kan scharen tussen de grote wijnen van de wereld dwz met grand cru allure en bewaarpotentieel.

AIX ROSE 2014
Grenache geeft ook dit jaar zijn zwoelheid aan de wijn. De cincault is hoofdzakelijk verantwoordelijk voor de verfissende zuren, elegantie en aroma’s, de syrah geeft haar vlezigheid maar schildert ook mee aan het bijzondere pastel pallet van de kleur. Dit jaar heeft de counoise druif voor het eerst plaats moeten maken voor de carignan, die door het mooie jaar tot volledige rijping kwam en daardoor een kleine bijdrage mocht leveren aan het uiteindelijke resultaat.
Een rose wijn gemaakt van vier karaktervolle druiven, om vier seizoenen lang te drinken maar vooral van te genieten.

Hieronder de notitie van het team van Jancis Robinson:

  • Jancis Robinson,
  • Julia Harding MW,
  • Richard Hemming
  • & Tamlyn Currin
  • Maison St-Aix, Aix Rosé 2014 Coteaux d’Aix en Provence 16.5 points
    A blend of Grenache, Syrah and Cinsault. Vineyard on a plateau at 420 m. 30% saignée, 70% direct pressing. Fermented cool (11-13 ºC). Poor, clay-limestone soils, some more sandy.
  • Very pretty – gleaming rose-petal pink. A little darker than many Provençal rosés but still in that spectrum. Playful, fresh red fruit, not at all confected, mostly Victoria plum rather than strawberry. Aromas are definite but delicate. Dry, fruity without overplaying the fruit card. Fresh, harmonious with the merest hint of tannin to add structure and a slight chew on the finish. Not the most intense or long but serious and attractively dry. Extremely well made. (JH) 12.5%
    Drink 2015-2016

Prijzen: Mundus Vini OR en 89 punten van de WineEnthusiast. 16,5 punt bij Jancis Robinson

Drinktemperatuur: niet te koud. Tussen 10-12 graden