Smaak is menselijk maar de mens weet eigenlijk maar bar weinig van smaak af. Terwijl we dagelijks overspoelt worden met talloze kookprogramma’s ontbreekt serieuze informatie over koken en smaak. En waarom proeven we eigenlijk ? Dit was oa de aanleiding voor Jeroen Thijssen, om het boek ‘Smaak’ – waarom we proeven, te gaan schrijven. Het boek is een prachtige aanvulling op de ondertussen tientallen edities die geschreven zijn over zoet, zuur, zout, bitter en umami. Thijssen, journalist voor onder meer het programma Kassa, de krant Trouw en Foodies heeft talloze culinaire artikelen geschreven, maar voor dit boek daalde hij af in de spelonken van de gastronomische oudheid. Hij verslond oude geschriften en boeken, interviewde producenten en onderzoekers, bezocht fabrieken en werkplaatsen en proefde, proefde en proefde. ‘Smaak’ is daarom geworden wat het moet zijn: een smakelijk en interessant boek over smaak. Vanaf de eerste zinnen word je meegenomen in de smaakgeschiedenis. Zijn speurtocht bestrijkt een periode van drieduizend jaar. Hoe het allemaal begon en hoe smaak werd ‘ontdekt’ door mannen als Hippocrates, Aristoteles, en Plato. Hij neemt je mee langs het standaardwerk van Brillat-Savarin ‘Het wezen van de smaak”. Door uitspraken van Plato, ‘echte kerels eten voor hun gezondheid, niet voor hun plezier’ en nieuwe woorden zoals ‘zerp’ blijven je ogen gericht op de tekst. Zo lees je over de invloed van de Romeinse arts Galenus op ‘onze’ keuken, die met zijn opvattingen over de humores (lichaamssappen) adviseerde dat het koude natte vlees gecompenseerd moet worden met de hitte van peper. Nog dagelijkse kost ! Je leest en leert over de smaakkaart van de tong, die toch ingewikkelder in elkaar zit dan gedacht om er uiteindelijk aan het einde van het boek er achter te komen dat smaak een complex begrip is, dat gekoppeld is aan kleur, gevoel en ervaring en we dus alleen maar proeven wat we weten en herkennen. Een reden te meer om je kennis bij te spijkeren door het boek te lezen.

IBN 9789046818527
www.nieuwamsterdam.nl