IMG_3092Voorafgaande aan de 49ste Vinitaly beurs afgelopen maart (16-20) in Verona organiseerde de V.I.A. voor de eerste keer een bijzondere cursus, de zogenaamde Certification Course.

Vinitaly International geldt als de Ambassadeur voor de Italiaanse wijn, en is de strategische arm die wordt ingezet als het gaat om alle buitenlandse activiteiten.  Managing Director van Vinitaly International, Stevie Kim,  is de geheime kracht achter deze zeer geoliede machine en verantwoordelijk voor alle activiteiten die worden georganiseerd om zo tegemoet te komen aan de groeiende samenwerking tussen de Italiaanse wijnproducers en de huidige hoofdrolspelers binnen de Internationale wijnmarkt w.o. China-Hong Kong, USA en Rusland. Door de groeiende interesse bij wijnprofessionals voor Italie en haar wijnen werd daarom een Certification Course ontwikkeld. Initiatiefnemers en samenstellers van deze bijzondere cursus zijn Stevie Kim en wijnschrijver Ian D’Agata.

Maar liefst 55 Internationale wijnprofessionals (waar onder sommeliers, wijnschrijvers, importeurs, wijnmakers, en eigenaren van internetshops) namen deel aan deze intensieve wijn cursus van vier dagen samengesteld uit lezingen en wijn proeverijen met name toegespitst op de honderden Italiaanse inheemse druiven, maar ook de specifieke Italiaanse terroirs, de wijnen gemaakt van Internationale rassen, de trends en updates over Italiaanse wijn, en de Italiaanse wijn geschiedenis. De cursus werd afgesloten met een schriftelijk examen en een mondelinge gedeelte waarmee kandidaten twee niveaus konden behalen: Italiaanse wijn ambassadeur (IWA) en Italiaanse wijn deskundige (IWD). Het doel van deze certificatiecursus is om professionals, een bredere kennis van Italiaanse wijn bij te brengen, waardoor de cursisten op hun beurt deze kennis door kunnen in hun eigen land. De VIA gecertificeerd wijn-specialisten kunnen rekenen op  steun van het VIA in het onderwijzen van lezingen, cursussen en workshops.

Als basis van deze studie staat het 620 pagina’s tellende boek en gids “Native Wine Grapes of Italy” geschreven door wijnschrijver Ian D’Agata, geboren Canadees maar al decennia woonachtig in Rome. In zijn boek vertelt en verhaalt de schrijver over 500 verschillende Italiaanse native druiven, van Alglianico tot aan Zibibbo.

9780520272262

“I hold a deep-rooted passion for the native grapes and wines of Italy. I have always been fascinated by the rich diversity of Italy’s innummerable grape varieties”. Met deze woorden opent Ian D’Agata zijn ‘bijbel’ over de inmense hoeveelheid oorspronkelijke druiven die in zijn land te vinden zijn.

Als tijdelijke Academy-locatie was gekozen voor het prachtige Villa Quaranta Park Hotel in Pescantina, 10 km buiten Verona, eigendom van de beroemde wijnfamilie Tommasi. Een boeiende en intensieve week, zo bleek achteraf. Niet aleen vanwege de vele interessante lezingen die van een zeer hoog niveau waren en de schat aan informatie waarmee je naar huis werd gestuurd, maar ook de vele gesprekken met collega wijnschrijvers en connaisseurs uit alle windstreken waren van een onschatbare waarde.

1431_163_n

Binnenkort start NOMOH met een serie artikelen over de gebieden en Italiaanse Inheemse druiven.

12