Waimea Estate Sauvignon Blanc 2013

Menig flesje wordt uit oogmerk van professie natuurlijk altijd door mij met enthousiamse geopend. Nieuwsgierig ook, zeker wanneer het etiket (nog) niet veel herkenning van de producent oproept. Zo ook deze fles van Waimea die werd open geschroefd op 24 april j.l. De dag van de “Internationale Sauvignon Blanc Day”. Alweer voor de zesde keer op rij wordt deze dag jaarlijks gevierd, geiniteerd door de New Zealand Winegrowers.

Het etiket van de Waimea SB 2013 is gedecoreerd met een sierlijke gouden medaille. De verwachtingen zijn hoog gespannen. Het zonnetje schijnt een beetje waterig op deze vrijdag-namiddag. Wellicht het ideale sauvignon blanc moment zo blijkt. De neus is overtuigend bloemig en citrus, zoals een goede sauvignon blanc uit Nieuw Zeeland betaamt. De smaak doet denken aan verse ananas, tropisch frit en erg juicy. Heerlijke aromatisch, vol en ‘punchy’ en tijdens het drinken proef je die prachtige mineraliteit en chablis-achtige challky droogte. Een feest en een beest van een wijn !

De druiven voor deze wijn zijn afkomstig uit zeven van hun beste wijngaarden. De wijngaarden liggen allemaal in de Waimea Plains, nabij de stad Nelson, die ook de naamgever is van de regio Nelson in het noorden op het Zuiderlijk Eiland. Nelson staat bekend om het zonnige klimaat, de vele stranden en spectaculaire bergen.

Het verhaal van de Waimea Family Estate :

Waimea Estates werd opgericht in 1993 door de familie Trevor en Robyn Bolitho. Stap voor stap veranderden ze de traditionele appelboomgaarden van de Waimea Plains in glooiende wijngaarden. Ze planten hun wijnstokken in Annabrook, Hunter en Hill tussen 1993 en 1995. Hun eerste wijn werd geproduceerd in 1997. In 2006 waren alle appelbomen gerooid en ging Waimea Estate zich volledig concentreren op het maken van wijn. In 2008 wonnen ze een Trophy voor de beste Sauvignon Blanc! Ondertussen zijn de wijngaarden Hope, Packhouse Colin en Lansdowne Road ook toegetreden tot het arsenaal van totaal 140 hectare van het Waimea Estate. Sinds 2005 dragen zoon Ben Bolitho als viticulturist  en dochter Anna ook hun steentjes bij. De hoofdwijnmaker is Trudy Sheild, die in 2004 de familie Bolitho kwam versterken

Maar liefst 85% van alle geexporteerde wijn uit NZ  is Sauvignon Blanc en met ene waarde van 1.37 NZ dollars een zeer belangrijk exportproduct voor het land. Nederland is een van de belangrijkste markten. De Sauvignon Blanc druif is bijna synoniem te noemen met de ontdekking van Nieuw Zeeland als wijnland. Van 1-3 februari 2016 zal de Internationale Sauvignon Blanc Celebration worden georganiseerd in Marlborough.

Voor meer informatie kijk op www.nzwine.com