WSET Presents an Evening of Wine, inspiration and Great Food with Gerard Basset.

Ian Harris, Algemeen directeur van het WSET en Nick Pead, Int. Development Advisor, gaven op een winderige, koude en regenachtige februari-avond, acte de presence aan hun 150 gasten in Hotel De Goudfazant te Amsterdam. Naar aanleiding van het 45 jarig bestaan van de wereldwijde wijnopleiding WSET werd er voor de eerste keer op Nederlandse bodem een bijzondere avond georganiseerd met, hoe kan het ook anders, eten en wijn in de hoofdrol. Maar de vele gasten waren ook gekomen om op deze avond, de eregast, wijn en sommelier legende, Gerard Basset te ontmoeten, die sinds 2014 erevoorzitter van de WSET club is.

FullSizeRender 6Gerard Basset, is naast zijn erevoorzitterschap, sinds 1998 Master of Wine. Maar met die twee titels zou je Basset tekort doen, want hij werd in 2010 ‘Best Sommelier in the World, werd Decanter Man of the Year 2013, en Meester Sommelier en MBA van de Universiteit Bordeaux. Zelf zegt hij tijdens de avond dat hij nog steeds zoekende is naar een juiste titel die de hele lading zou kunnen dekken, “but Gerard Basset will also do, I think” .

De geschiedenis van WSET

1969 – Het jaar waarin vanuit de wijnhandel in Engeland een dringende behoefte werd gedeponeerd om meer wijnkennis. Datzelfde jaar werd de Wine & Spirit Education Trust (WSET) in het leven geroepen. Vele huidige kopstukken van de wijn- en drankenindustrie hebben bij de WSET gestudeerd en zelfs de opleiding Master of Wine gehaald. Zoals Jancis Robinson, die van 1976 tot 1978 in de schoolbanken zat. Jancis werd zelfs erevoorzitter van de WSET en gaf het stokje vorig jaar over aan Gerard Basset. Jancis prijkt nog wel steeds met een foto op de voorkant van de nieuwe cursusgids 2014/2015 J

2014 – De WSET bestaat 45 jaar, en is ondertussen uitgegroeid tot een wereldwijde organisatie met zijn hoofdkantoor in Engeland. De opleiding, met vier verschillende niveau’s, is inmiddels in 62 landen te volgen, en in 18 verschillende talen. Er zijn meer dan 600 cursusaanbieders, waarvan 10 in Nederland. Over de lengte van al die jaren hebben al meer dan 56.000 studenten een WSET certificaat behaalt. In de laatste drie jaar hebben zelfs meer dan 3500 leerlingen uit de Benelux een WSET examen gehaald, waarmee ze in de top 10 van belangrijkste markten zijn binnengestormd.

Voor de organisatie reden te meer nadat ze de laatste anderhalf jaar de wereld over vlogen om o.a. Sydney, Melbourne, en Honk Kong te bezoeken, nu eindelijk in Amsterdam een avond te organiseren waar ze aandacht vragen voor de opleiding en om nog meer mensen te inspireren.

En een inspirerende avond werd het !

Het restaurant in Amsterdam Noord was ooit een garage, maar nu de hotspot voor eten en drinken en niet om de laatste plaats om zijn prachtige uitzicht over Het IJ. Speciaal voor deze avond werd de hulp ingeroepen van Michelin-Chef Rogier van Dam (restaurant Lastage) die een hele week voorbereidingen heeft getroffen om de avond perfect te laten verlopen. Rogier stond samen met een team van 6 koks en nog eens het dubbele aantal zwarte brigade, in opperste concentratie om de mooiste wijnen en prachtige gerechten aan de gasten te presenteren.

Tijdens het aperitief konden de gasten aan elkaar snuffelen met een glas geweldige Cava , imperial Brut Gran FullSizeRender 8Reserva 2008 van Gramona, die wordt geimporteerd door wijnimporteur J. Bart. Een leuke assemblage van wijnschrijvers, wijnimporteurs, wijnliefhebbers, vrienden van eten en drinken, en huidige en toekomstige studenten, liepen verwachtingsvol door elkaar heen.

Vooraf aan het diner werd Gerard Basset ten overstaande van alle gasten geinterviewd om te vertellen over zijn

leven en wijn-carriere. Tijdens zijn ‘levenslessen” werden een aantal wijnen ingeschonken die zijn eigen wijnpaden symboliseerden. Langs een serie wijnen zoals de champagne ‘R’ de Ruinart Brut, Chablis 1er cru Les Fourchaumes 2011 van Domaine Laroche (Vojacek Wijnen) een Nuits-Saint-Georges 1er cru, Clos de la marechale 2007 van Dom J.F. Mugnier (le Vin en Direct) de Cabernet Sauvignon 2010 van Ch Montelena ut Napa Valley (Hosman Vins) en als afsluiter een Madeira, de 10 jaar old reserve Verdelho van Vinhos Barbeito (Horizon Wines) leren we zijn voorkeuren kennen.

Als Basset spreekt hoor je in de verte een kloon van ‘Chief Inspector Clouseau’, de Franse politieman uit de films Pink Panther, die met een zwaar Frans accent gebrekkig Engels probeert te spreken. Gerard woont al langer in Engeland dan hij ooit in Frankrijk heeft geleefd, maar zijn Franse accent is onmiskenbaar. Toen hij in het Franse Firminy opgroeide wilde hij voetballer worden en nog liever clown. Mensen aan het lachen maken. Dat was zijn grootste passie. Echt deugen deed hij niet. Ging op zijn 16de van school en had tientallen baantjes en kwam uiteindelijk via Lyon in de Engelse horeca terecht. Hij startte zijn carriere in Hotel restaurant Chewton Glen in Hampshire. Zijn baas stuurde hem op wijncursus en haalde zijn eerste WSET-diploma met de hakken over de sloot. Daarna was zijn liefde voor wijn geboren, leerde schrijven over wijn, leerde proeven maar maakte vooral kennis met het element ‘competitie”. “Je meten aan alles en iedereen. Dat is geweldig”. Dat hem dat uiteindelijk iets heeft opgeleverd mag duidelijk zijn. Hij werd maar liefst drie keer tweede bij de World’s Best Sommelier Competition, totdat hij bij zijn zesde poging uiteindelijk in 2010 eerste werd. In 1989 werd hij Master Sommelier en in 1998 Master of Wine. Hij startte in 1994 Hotel du Vin in Winchester die hij later weer verkocht en is nu samen met zijn vrouw eigenaar van Hotel Terravina in Hamphire in Engeland.

Een inspirerend diner

FullSizeRender 2Na de proeverij werd het diner geserveerd. Rogier van Dam had alles uit de kast gehaald om zelfs voor zo’n grote groep gasten zijn signatuur af te geven op werkelijk prachtige gerechten. Nederlandse garnalen werden uitgedaagd door een Argentijnse Torrontes 2013 van Bodega Vistalba (Ad Bibendum). De smakelijke rugfiletjes van de kip (sot l’y laisse) met colonata spek en bloemkoolflan rolden zich in de pinot noir 2013 van het Chileense huis Viu Manent (Kwast Wijnkopers). Voor het hoofdgerecht een kalfswang in Madeira saus, die het op moest nemen tegen een zeer imponerende Barbaresco 2010 van produtorri del barbaresco (Karakter Wijnimport). Als sluitstuk van de avond presenteerde onze enige Maitre de Fromager Rene Koelman van Bourgondisch Lifestyle een serie kazen, waaronder een niet te versmaden nederlandse nagelkaas naast een V2C dry Gin (Le Vin en Direct) , een Sichida Tenzan Junmai Ginjo Sake en de grootste verrassing, de Don Papa RumFullSizeRender 5 uit de Filippijnen ! (Andre Kerstens).

Meer informatie omtrent de WSET opleidingen: events@wset.co.uk of bellen met

Nick Pead AIWS, International Development Advisor WSET, 00442070893818

Dit bericht is eerder verschenen op www.winebusiness.nl