Hare Majesteits wijnadviseur zal de komende maanden behoorlijk wat overuren gaan maken. Nederlandse importeurs hebben nu al diverse flessen ter keuring aangeboden en willen dan ook niets liever, dan dat hun wijn op het grote feest van 2.2.2002 gedronken zal worden.Welke fles zal uiteindelijk met het eervolle predikaat ‘bruiloftswijn” gaan pronken.

Als het aan Argentinie ligt, zou de keuze natuurlijk moeten vallen op een echte “Maxima-wijn”. Sinds de goedlachse prinses in spe ons Koningshuis versterkt is de aandacht voor haar geboorteland maximaal. Het moment dus, om de Nederlander bekend te maken met de wijn van haar geboorteland.

De beste wijnen komen uit de provincie Mendoza (Noord-Argentinie). Met name aan de voet van het Andesgebergte hebben de druiven het erg naar hun zin. De zon schijnt continue. Overdag wordt het wel veertig graden en s’nachts koelt het af tot zo’n graad of tien. Nog vrij warm dus. Daarom liggen de meeste wijnvelden soms wel op 1000 meter hoogte. Daar zorgt het sneeuwwater uit de bergen voor de zo nodige verfrissing van de wijnstokken.

Zoals in elk nieuw wijnland worden er wijnen gemaakt van de bekende druivensoorten maar het is juist de onbekende rode druif Malbec, die daar de Nationale trots is. En terecht, want van deze oorspronkelijke Franse druif, wordt een heerlijke sappige, licht kruidige, zwoele wijn gemaakt. In de goedkope uitvoering van zo’n tien tot twaalf gulden geeft hij behoorlijk waar voor zijn geld.

Vooraanstaande wijnhuizen zoals Norton, Catena Zapata en Trapiche importeren al decennia Argentijnse wijnen. Maar vooral de laatste jaren is de kwaliteit met sprongen vooruit gegaan. Dat is te proeven bij de duurdere versies, varierend van twintig tot veertig gulden. Dan merk je dat de Malbec nog meer in zijn mars heeft. Het zijn zeer geconcentreerde, mondvullende wijnen, die gemakkelijk kunnen wedijveren met andere grote namen uit bijvoorbeeld Chili of Europa. Het worden echte bewaarwijnen, als men de verleiding tenminste kan weerstaan.

De Argentijn is gek op eten en drinken en daarop is Maxima vast geen uitzondering. Haar favoriete gerechten zijn te lezen in het, bij uitgeverij Tirion verschenen boek “De origineel Argentijnse keuken”. Zij blijkt een groot liefhebster van de BBQ-steak, afkomstig van de oerhollandse friese koe die daar al jarenlang op de poesta graast, maar haar voorkeur gaat met name uit naar schnitzel, frieten en pannenkoeken. Dat geeft te denken. In ieder geval blijkt de Malbec-wijn gemaakt om deze gerechten, maar met name de gegrilde, te begeleiden. De wijn heeft door zijn zwoelheid ook iets zoets. Heerlijk bij lamskoteletjes of gevulde paprika met niet al te scherp gekruid gehakt.