Als je de naam Rothschild hoort denk je natuurlijk meteen aan Bordeaux. Door hun beroemde Châteaux, de Premiers Grand Cru’s Lafite en Mouton, zou je gemakshalve kunnen denken dat ze alleen maar rode wijnen produceren. Maar de naam Rothschild staat garant voor zoveel meer. Niet aleen voor de traditie van 170 jaar wijnmaken, maar ook voor een bewonderenswaardige ervaring en een constante innovatie waarmee ze iedere tak van hun bedrijven leiden. In het wapen staat: Concordia, Idustria, Integritas, en dat is niet voor niets, want ze blijven ontwikkelen in nieuwe projecten. Zo is er sinds 2010 een nieuw ‘kind’ toe te voegen aan de wijnfamilie en dat is deze keer een heuse Champagne ! En eentje die ook nog eens hun eigen naam draagt. Noblesse oblige? Als dat geen uitdaging is ! De keuze voor de naam blijkt weloverwogen.

De Champagne Barons de Rothschild is sinds vijf jaar op de markt met een Brut, een Rose en een Blanc de Blanc. Alle drie de Champagnes zijn in Nederland al te bestellen via www.qvselect.nl.  Inderdaad, Barons met een s voor meervoud, want dit Champagne project is een gezamelijk inititatief van de twee baronnen en een barones, Eric, Philippine en Benjamin. Om dit te verwezenlijken zijn ze niet over een nacht ijs gegaan.”Mijn grootvader Philippe had altijd al een grote interesse in Champagne. Hij had in zijn tijd een partnership met Ruinart maar heeft zo’n 60 jaar geleden zijn aandeel verkocht. Eigenlijk wilden we als familie terug naar onze ‘roots’. Het kwam blijkbaar niet uit de lucht vallen dat mijn neef Eric heel erg van oude champagnes houdt en ook de rest van de familie is er niet bepaald vies van want we schenken per jaar vele duizenden flessen, aldus Philippe Sereys de Rothschild, zoon van de vorig jaar overleden Philippine de Rothschild. Hij kwam speciaal vanuit Florence ingevlogen om in Hotel de L’Europe in Amsterdam tijdens een bijzondere lunch in restauarant Bord’Eau,  extra “kleur” te geven aan de lancering van hun eerste Vintage Champagne, de Blanc de Blanc 2006. Het familiebedrijf, wijnimport J. Bart,  verantwoordelijk voor de verkoop van de Champagnes Barons de Rothschild in Nederland, toonde zich een trots gastheer op deze 10de july 2015.

De dynastie van de familie Rothschild is begonnen bij Mayer Amschel Rothschild, die in 1822 door de Oostenrijkse keizer Franz I voor zijn diensten verheven werd tot Baron en zo ook al zijn nakomelingen. Mayer Amschel stuurde zijn vijf zonen naar Londen, Paris, Praag, Napels en Frankfurt om daar banken op te richten voor het familiebedrijf. Het beroemde logo van de vijf gekruiste pijlen, dat ook op elke fles Champagne Barons de Rotschild prijkt, is hieruit voortgekomen. De Rotschild familie staat tegenwoordig vooral bekend als  investeerder en de grote liefde voor wijn. Immers, een aantal grote Chateaux-namen uit de Bordeaux zijn eigendom van de familie. De in 2014 overleden Baronnes Philippine de Rothschild was de eigenaresse van Château Mouton Rothschild, haar zoon Eric is eigenaar van Château Lafite Rothschild en de andere zoon Benjamin beheert samen met zijn vrouw Château Clarke. Verder werkt de familie samen met een aantal andere beroemde producenten zoals Mondavi (OpusOne) in de U.S.A., de Rupert familie in Zuid-Afrika (Rupert & Rothschild) en zijn ze eigenaar van wijnbedrijven in Argentinië en Nieuw-Zeeland.

bart_premiere_rothschild_2006-81Het champagne project:

Philippe Sereys de Rothschild, alweer de zevende generatie (!) vertelt bevlogen over het ontstaan van hun champagnehuis:”Het was uniek dat drie  leden van de familie samen zijn gekomen om een nieuw avontuur aan te gaan. Een nieuw champagnehuis ! Geen gemakkelijke opdracht. De weg die we moesten bewandelen was dan ook  zeker niet eenvoudig. Een van de eerste keuzes waar we voor stonden was of we een bekend en al bestaande producent over zouden nemen of dat we zelf de stap zouden gaan zetten om een nieuw champagnehuis te creeëren. Een detail waar lang en uitgebreid over gesproken is, maar uiteindelijk werd de voorkeur gegeven om de familienaam te gebruiken. Het is dan ook de eerste keer in de geschiedenis van de familie dat de handtekeningen van alle drie de leden op een fles wijn staat. We nemen de tijd om de best mogelijke champagne te maken die past bij de zoektocht naar excellentie. Alle drie de initiatiefnemers, de Baronnes Philippine de Rothschild (na haar overlijden heeft Philippe haar taken overgenomen) Baron Benjamin de Rothschild en Baron Eric de Rothschild hebben een gelijk deel, en dus  inspraak over elk detail. Zonder een unanieme beslissing is er geen beslissing. Elk kwartaal komen we samen om de details voor Champagne Barons de Rothschild door te spreken. In 2003 zijn we begonnen met onze zoektocht naar het allerbelangrijkste wat telt voor het maken van kwalitatief hoge champagne:  het vinden van de beste wijngaarden. In Champagne is er een jaarlijks tekort aan goed fruit, zeker van de grand cru wijngaarden. De familie heeft een duidelijke voorkeur voor champagnes waar chardonnay de hoofdrol speelt. Dus moesten we gaan zoeken naar de beste wijngaarden voor chardonnay, in de Côte des Blancs en in de Montagne de Reims. Een aantal jaren hebben we gesproken met de druiventelers. In de Champagne doen ze gelukkig graag zaken met een echt familiebedrijf, en zeker eentje met een goede reputatie. Een wederzijds vertrouwen is een verzekering voor een lange samenwerking. En dat heb je nodig om een goede champagne te maken”.

Op dit moment is er 34.000 hectare wijngaard in de Champagnestreek. 10% hiervan is in eigendom verdeelt over 340 champagnehuizen. De chardonnay druif bepaalt 28% van de totale aanplant.

In 2005 werd er een samenwerking aangegaan met een kleine, kwalitatief hoogstaande producent ‘Goutte d’Or’ in Vertus. Samen hebben ze in 2010 een nieuwe plek gecreerd voor de vinificatie. In 2007 werd het champagnehuis Prieur in Vertus overgenomen. Hier rijpen nu de Champagnes van Barons de Rothschild in de oude kelders voor een periode van minimaal 3 jaar. De primeur van de eerste fles Champagne Barons de Rothschild was in 2009.De druiven komen op dit moment van ruim 70 hectaren wijngaard, 1 hectare hebben ze in eigendom (Clos Prieur) en 69 hectaren onder contract. De wijngaarden zijn o.a. gelegen in de grand cru gemeenten Cramant, Mesnil-sur-Oger, Vertus, Oger en de superieure premier cru Vertus . Een ander belangrijk onderdeel van de zoektocht naar excellentie was het vinden van een wijnmaker die de stijl kon maken die de familie voor ogen had. Een ‘Prestige’ champagne met een hoog aandeel reservewijnen van 40% in plaats van de gebruikelijke 20 tot 25% als bij andereprestigieuze champagnes als Dom Perignon. Sinds 2009 zijn Frédéric Mairesse en Jean Philippe Moulin (in 2007), ex-hoofd wijnmaker bij Champagne Ruinart, Lanson en Pommery. verantwoordelijk voor de creatie van de champagne. Beiden streven naar een elegante, zuivere stijl en  daarom worden alle champagnes van Barons de Rothschild zonder houtlagering gemaakt.

Champagne Barons de Rothschild produceert op dit moment 250.000 flessen per jaar met in de toekomst een maximale productie van 500.000 flessen. Het assortiment bestaat uit drie champagnes: een Brut, een Rosé en een Blanc de Blanc. De Brut is een blend van 60% chardonnay en 40% pinot noir, de Rosé een blend van 85% chardonnay en 15% pinot noir waarvan een derde als rode wijn gevinifeerd is en de Blanc de Blanc is gemaakt van 100% chardonnay. Alle champagnes hebben een lage dosage van maximaal 7 gram waardoor de wijnen mooi droog zijn.

-CXFQ1HxS4-kSh0raN_x92mBkXgJ3OJM0DDcQSyiDNkDe Champagne Barons de Rothschild Blanc de Blancs Vintage Brut 2006 is hun eerste “jaargang”Champagne  die op de markt verschijnt. Maar liefst 200 verschillende “tanks” lagen aan de basis van dit prachtige resultaat. Twee en half jaar is er continue geproefd. Wat resulteerde in een prachtige rijpe en rijke champagne, die zoals de groten der aarde, meer als wijn dan als champagne is gemaakt. De smaak is zijdezacht met fraicheur van citrus en peer. Daarnaast associaties van gedroogd (turks) fruit, rozijnen en vanille. De verfijnde mousse is delicaat maar aanwezig. De afdronk is enigszins vettig van structuur. Enorme lengte en intensiteit. Gastronomisch zeer goed inzetbaar wat de Champagne ‘beweegt’ zich zeer gemakkelijk bij diverse gerechten. Het is een proces van vele jaren geweest om de juiste rijping en complexiteit te verkrijgen die voldoet aan de hoge eisen van deze beroemde wijnfamilie. Van de Champagne Barons de Rothschild Blanc de Blancs Vintage Brut 2006 zijn slechts 7.000 flessen geproduceerd, waarvan 3.000 flessen in de familie blijven. De Champagne Barons de Rothschild Blanc de Blancs Vintage Brut 2007 wordt niet geproduceerd. De volgende jaargang is de Champagne Barons de Rothschild Blanc de Blancs Vintage Brut 2008 die in 2017 op de markt komt. De allocatie van een aantal honderden flessen van de Champagne Barons de Rothschild Blanc de Blancs Vintage Brut 2006 die Wijnimport J. Bart dit jaar mag verkopen, zal in oktober 2015  beschikbaar zijn voor de horeca. In december 2015 zal Champagne Barons de Rothschild Blanc de Blancs Vintage Brut 2006 voor de consument via www.qvselect.nl. te koop zijn. De consumentenprijs zal rond de € 250,00 per fles bedragen. 

Er zijn inmiddels 19 ‘Ambassadeurs” in Nederland. Restaurants die Champagne Barons de Rothschild schenken. De restaurants zijn herkenbaar aan het prachtige plexiglas schild welke persoonlijk aan ze is uitgereikt tijdens de speciale presentatie van de Vintage 2006. Alleen in Frankrijk en Nederland zijn deze ‘versierselen” uitgereikt. Een bijzonder gebaar wat mede aangeeft hoeveel belang de familie Rothschild hecht aan de onderlinge verhoudingen tussen producer en verkoper.

De Nederlandse Champagne Barons de Rothschild Ambassadeurs

 

Americano Bar & Kitchen 

Amsterdam

De L’Europe**

Amsterdam

Orbit restaurant & lounge

Amsterdam

Ciel Bleu Restaurant **

Amsterdam

Restaurant De Silveren Spiegel

Amsterdam

Sluizer Restaurants

Amsterdam

Sofitel Legend The Grand Amsterdam*

Amsterdam

Restaurant Het Koetshuis*

Bennekom

Restaurant In den Zevenden Hemel

Den Bosch

Jiu.nu restaurant/winebar

Eindhoven

Restaurant Cheval Blanc*

Heemskerk

Restaurant De Gieser Wildeman*

Noordeloos

Restaurant Wine & Dine

Oestgeest

Restaurant One*

Roermond

Restaurant Fred**

Rotterdam

Restaurant Zeezout

Rotterdam

SS Rotterdam

Rotterdam

Wijnbar Het Eigendom

Rotterdam

Restaurant De Hoop op d’Swarte Walvis

Zaandam

Voor nadere informatie omtrent verkoop:

Wijnimport J.Bart

‘Fort Benoorden Purmerend’ • Kwadijkerweg 8 • 1440 AE Zuidoostbeemster • Postbus 231 • 1440 AE Purmerend • Holland

CHAMPAGNE BARONS DE ROTHSCHILD

2, rue Camille Lenoir – 51100 Reims –Tél. 33.(0)3 26 85 80 92

www.champagne-bdr.com

Unknown-3Unknown-1Unknown-2