Reizend vanuit de stad Bordeaux leidt de D2 je richting het noorden. De weg neemt je mee, dwars door de Medoc en de Haut Medoc. Aan de rechterzijde zie je af en toe een glimp van de brede rivier de Gironde terwijl de beroemde wijnregios elkaar aflossen. Allereerst het vrij uitgestrekte Margaux, waar je de een na de andere ‘grote Chateau-naam” passeert, zoals Chateau Giscours, Chateau Boyd-Cantenac, Chateau Prieure-Lichine, Chateau Palmer, Chateau Rauzan Segla en natuurlijk Chateau Margaux. Hierna volgt de regio St. Julien met zijn Chateau Beychevelle en Chateau Leoville-Poyferre, en voor dat je het weet zie je het prachtige Chateau Pichon-Longueville-Comtesse de La Lalande, dus ben je in Pauillac. Na Mouton Rothschild en Chateau Lafitte Rothschild rij je ongemerkt de wijnregio St. Estephe binnen. Uiteindelijk ‘verlaat’ je bij in het oog springende Chateau Cos D’Estournel de D2. Hier is de Haut-Medoc weer gewoon de Medoc. Ineens is de omgeving groener, bosrijker, lieflijker en hier en daar ontwaar je een beekje en meertje. Ooit was de Medoc hoofdzakelijk een moerassig gebied . Maar de Nederlanders en Belgen zagen halverwege de 17de eeuw, al varend over de Gironde rivier, de potentie van dit ‘waterige’ land en legden het droog om er wijnstokken te planten. Tegenwoordig liggen er wijngaarden in overvloed.

Een mooie weg, de D103, brengt je al slingerend door de Medoc verder omhoog. Op een half uurtje ten noorden van Saint Estephe ligt het lieu-dit Jau-Dignac et Loirac. Een samengestelde naam van drie gehuchten, die uiteindelijk samen ook niet veel meer opleverden dan een kleine pleisterplaats. In vroegere tijden waren het drie eilandjes. Net even buiten dit plaatsje ligt het eeuwenoude Chateau Meric. Dit land lag het hoogst en was dus het droogste gedeelte van de omgeving. Het Chateau wordt voor het eerst genoemd tijdens de Middeleeuwen en volgens een legende vernoemd naar Ridder Meric, die een Kruisvaarder was in de 13de eeuw. Het verhaal wil dat, voordat hij vertrok om ten strijde te trekken in de geduchtige Kruistochten, hij beloofde, mocht hij heelhuids terugkeren, hij zijn gouden pantser en zwaard zou gaan begraven onder een eik, ergens rondom het Chateau. In ruil kreeg hij eeuwige voorspoed. En zo geschiede…..aldus het verhaal. Als beloning voor zijn jarenlange dappere strijd, werd hij tot ridder geslagen door Koning Lodewijk IX. Tot op heden is zijn armor nooit gevonden, maar in ruil daarvoor behouden we een prachtige legende….De nabestaanden van Ridder Meric leven in Amerika en hebben in 2005 toestemming gegeven om het wapen en zijn spreuk “Sois juste et ne crains rien” vrij te geven voor het creeeren van een etiket. Vanaf die tijd sieren ze nu de wijnflessen van Chateau Meric.
FullSizeRender 3

Cru Bourgeois
Tijdens de 13de eeuw werd er voor het eerst melding gemaakt over het bijzondere terroir van Chateau Meric wat in die tijd de grootste wijngaard in de Médoc was. De wijnen van Chateau Meric stonden bekend om de finesse, zijdeachtige tannines, en aroma’s van rood fruit. Het land was destijds verdeeld over twee erfgenamen. De “Ladies Rosemond en Graaf van Lussay. De laatstgenoemde nam zijn verantwoordelijkheid niet zo nauw en verkwanselde alle bezittingen. In 1868 werd het terroir terecht ‘aangetekend’ als “Cru Bourgeois”.

De naam Crus Bourgeois werd al in de Middeleeuwen gebruikt. De bourgeois waren de bijzondere inwoners van de “dorpen” van Bordeaux, de kooplieden en ambachtslieden. Zij kregen tijdens de Britse overheersing rechten en voorrechten, waaronder vrijstelling van de lokale verkoop (Guyenne) en de uitvoer van wijnen uit hun wijngaarden. In de vijftiende eeuw, kochten de ‘bourgeois’, ondertussen rijk geworden door hun handelsactiviteiten, het beste land in de regio. Deze landerijen werden “Cru Bourgeois” genoemd. In 1740 werd er voor het eerst een lijst opgesteld waarop de prijsspecificaties stonden vermeld van de toenmalige Medoc-wijnen. De Franse revolutie leidde echter tot de annulering van alle privileges die waren verworven door de Bourgeois waardoor ook hun wijnen grote veranderingen ondergingen. Met name het aanzien. Maar door de eeuwen heen hebben deze cru bourgeois wijnen een grote rol gespeeld in de ontwikkeling van de wijngaarden van de Medoc. De term “Cru Bourgeois” refereert dus oorspronkelijk naar de sociale status van de wijngaard-eigenaren die “ruwe ambachtslieden” en “ruwe boeren” waren. (Bron: www.chateaumeric.com)

thMarius-chala-chateau-meric-cru-bourgeois-du-medoc-398x398Sinds 1999 is Chateau Meric eigendom van de familie Chala. Vanaf 2002 ligt de totale verantwoordelijkheid bij zoon Marius. Lees hier zijn korte CV in een interview van het magazine bourgeois www.bourgeoisetfiersdeletre.com/bourgeois-qui-leut-cru/chateau-meric. Marius Chala’s leven werd ooit beheerst door de muziek. Rock en Roll en Led Zeppelin speelden een belangrijke rol in zijn leven. Maar met de komst van Chateau Meric heeft hij zijn gitaar in de wijnstok moeten hangen. Het runnen van een dergelijk prestigieuse onderneming neemt nu al zijn tijd in beslag. Met het nieuwe managementteam heeft Marius Chala binnen vijf jaar zijn Chateau Meric echter nieuw leven kunnen inblazen en in oude glorie kunnen herstellen. Mede door de enorme investeringen die de laatste jaren zijn gedaan in geavanceerde technologieën en moderne vinificatie-methodes en de komst van de talentvolle wijnmaakster Marie Bordy in 2012 is het team helemaal compleet en ziet Chateau Meric zijn ster langzaam aan rijzen. De kwaliteit van de wijnen van Chateau Meric blijven ook buiten Frankrijk niet onopgemerkt. Toonaangevende wijnboeken en magazines zoals de Guide Hachette des Vins, Decanter en Robert Parker roemen de kwaliteit.

Het hele domein beslaat 36 hectare waarvan 17 hectare beplant. De wijngaarden liggen 10 km van de Atlantische Oceaan en 2,5 km van de rivier. Beiden geven de nodige verkoeling en zijn van invloed om de rijping van de druiven.

Kijk hier naar een korte film waarin wijnmaakster Marie Bordy een korte toelichting geeft in de wijngaard.

De druiven worden machinaal geoogst en daarna met de hand gesorteerd. De fermentatie is in (inox) roestvrijstalen vaten op 26 graden om zoveel mogelijk fruit te behouden. Maceratie (het zachter maken, weken) onder de Marc (restant na het persen) daarna 3 tot 4 weken alcoholische fermentatie en malolactische fermentatie. 18 maanden in Frans eiken vaten.

chateau-meric-2010-75clChateau Meric 2011
AOP (Appellation Origine Protogee) Medoc cru bourgeois
De oogst was vroeg. Half september. De kleur is robijnrood met diepe nuances. Een zeer expressieve neus van rood en zwart fruit en wat ‘toast’. In de mond proef je de weldaad van de rijpe tannines. De smaak is vlezig, volle en fris. Kersen en zwarte bessen, met veel rood fruit. Het relatief grote aandeel petit verdot geeft de wijn meer spiceyness en bite. De afdronk is lang. Al met al een erg charmante wijn.
Samenstelling: Cabernet sauvignon (52%)- merlot (34%) – Petit verdot (14%).

2012-75cl2012 Meric: een stoer rond jaar. Heeft tijd nodig om te ontwikkelen. Zeer geconcentreerd en drop.
2013 Meric: een wijn die vroeger op dronk is dan 2012.
2014 Meric : 55% cab sauvignon, 15% petit verdot en 30 % merlot. we proeven uit het vat: de kleur kent prachtige schakeringen en is vol intens warm rood. Complex fruit boeket. zweem van vanille. Concentratie en elegantie. Zijdezachte tannines. Grote harmonie en aanhoudende afdronk. Belooft ene grote toekomst. Een prachtige vintage door de vele zonuren in september, wat met name goed was voor de cabernet sauvignon (en petit verdot die pas in de derde week van oktober werd geplukt!). Het schilletje van de druif is dan heel dun en gaat zelfs ‘zweten’, een druppelvorming op de druiven. Velen hebben de merlot in 2014 te lang laten hangen, waardoor die te vlak werd. De petit verdot heeft echter de kans gekregen om volledig te rijpen. Diep, vol en gul. Vooral het grote aandeel petit verdot maakt de Meric crispy, en geurend naar tabak van Cubaanse sigaar.

Importeur Chateau Meric : Wijo salomons – Zeist – AIX Nederland – 0651471444.