Voor de wijngebieden in Europa is het deze maand erop of eronder. Het hele jaar door ploegt, knipt, zweet en vertroetelt de wijnboer zijn druiven-kinderen om uiteindelijk tijdens de oogst de volwassen vruchten te kunnen plukken. Nerveus loopt hij nu door zijn wijnvelden. De druif is nog te zuur en heeft te weinig suiker, zijn schilletje is weerbarstig en wrang. De druiven hangen gespannen in de trossen.Wat zal het worden, zuipen zij zich helemaal vol met water totdat ze barsten of zullen zij uitgroeien tot een heerlijke wijn.

Veel regen in die laatste weken kan de druif dus behoorlijk de das om doen. Als er net voor de eindstreep niet voldoende zon komt zal de druif alsnog ter plekke verzuren. Daarbij is het ‘moment supreme’ van optimale rijpheid ook nog eens voor ieder type druif en gebied verschillend. De wijnboer zal geduldig moeten zijn en niet zijn oogst, uit angst voor de regen, te vroeg moeten binnen halen.

Duizenden beroepsdruivenplukkers en vrijwilligers staan op afroep. In de Bordeaux alleen al wachten ze met smart op zo’n dertig duizend paar helpende handen. In Nederland (ja U leest het goed, maar daarover een andere keer meer) wordt de wijnoogst nog binnengehaald door familieleden, aangevuld met vrienden en bekenden, maar gezien het enthousiasme waarmee nieuwe velden worden aangeplant moeten we over drie à vier jaar ook hier serieus gaan werven.

De druivenplukker is echter op z’n retour.Voor het geld en de romantiek doet hij (of zij) het blijkbaar niet meer en een aantal uren lekker met je blote voeten druiven pletten in een houten ton is er helaas ook niet meer bij. Ook ik zal niet snel in de verleiding komen om me als ‘volunteer’ aan te melden. De herinnering aan de jaarlijks terugkerende familie-traditie tijdens mijn jeugd om dagenlang kilo’s boontjes te plukken in onze moestuin heeft grote indruk op me gemaakt en vooral op mijn rug .

De zon blijft gelukkig nog aardig in de buurt, dus ik kies voor een witte wijn.Bij het zien van de fles ging het even door me heen hoeveel druiven en pijnlijke ruggen het heeft gekost om haar te vullen. Maar ze is de moeite waard geweest. De Sauvignon Blanc’98 van Neumeister uit Oostenrijk is heerlijk fris als een zomers buitje, maar door het verblijf in houten vaten krijgt de wijn iets zwoels en wordt hij iets ronder, dus minder zuur. Probeer hem met een heel eenvoudig gerecht van bijvoorbeeld verse pasta tagliatelli met reepjes gerookte zalm en broccoli in room. Het kleine beetje hout in de wijn benadrukt prachtig de zalm en room. Door de vrij neutrale smaak van de pasta en de broccoli blijft de fruitige smaak van de wijn goed te proeven.

 

Informatie wijn:

Sauvignon Blanc van Neumeister:

Imperial Wijnkoperij

Den Dolder

Tel: 030-2294658