Ee wijze wijn uit het Oosten

//Ee wijze wijn uit het Oosten

Ee wijze wijn uit het Oosten

Bij wijnontdekkingen dwalen onze gedachten in eerste instantie zuidwaarts maar voor een wel heel bijzondere ervaring gaan we nu eens oostwaarts; tenslotte kwamen de drie Wijzen ook uit het Oosten, en dat was misschien niet zonder reden.

Het is in Duitsland waar misschien wel de beste druif groeit voor het maken van de fijnste witte wijn ter wereld. Het is hun nationale trots en wordt niet voor niets de koning van de witte druiven genoemd. We hebben het over de Riesling. Alle grote wijnen in Duitsland worden al sinds jaar en dag van deze druif gemaakt. Tegen het einde van de negentiende eeuw en begin twintigste eeuw kostte een flesje riesling even veel als de nu zeer kostbare rode “Grand cru” wijnen uit de Bordeaux. En zijn reputatie is nog steeds groeiende, echter alleen bij een te kleine groep wijnliefhebbers en koks van sterren-restaurants. En daar moet verandering in komen !

Tegenwoordig zijn landen als Nieuw-Zeeland, Australie, Californie en Zuid-Afrika gelukkig ook geinteresseerd in deze kanjer. In de Elzas, wat vroeger toebehoorde aan Duitsland, worden ook zeer smakelijke Rieslingwijnen gemaakt. Maar de combinatie riesling en het Duitse vochtige, koude klimaat lijken echter voor elkaar gemaakt. Hij is de ‘Rambo’onder de wijnstokken; zeer goed bestand tegen ziekte en slecht weer, zoals lage temperaturen, soms ver beneden nul. Hoewel de riesling niet een echte zon-aanbidder is voelt hij zich goed thuis op de zonnige heuvels van het gebied de Rheingau, (ook wel de Duitse Riviera genoemd), het gebied Mosel-Saar-Ruwer en de Rheinpfalz. De riesling is een ‘latertje’ en heeft nogal wat tijd nodig om te rijpen, dus elke zonnestraaltje is welkom. Het is dan ook op z’n vroegst half oktober wanneer de riesling-druiven worden geplukt, maar er zijn zelfs meldingen van een Dreikönigs-rieslingwein, waarvoor de druiven pas op 6 januari van het nieuwe jaar zijn geplukt. Over laat gesproken !

Maar wat de druif vooral zo bijzonder maakt is dat, naast zijn rijpheid, er voldoende zuren aanwezig zijn die de wijn vitaal en jeugdig houden en waardoor hij als een van de weinige witte wijnen, fantastisch kan ouderen. De goed gemaakte riesling is adembenemend, vitaal, verfrissend, geurig en krachtig en laat duidelijk een diepe indruk na, zonder zwaar en log te zijn. Zijn smaak is aromatisch, ruikt naar honing en bloemen en blijft heel lang in je mond ‘hangen’, waardoor hij veel plezier aan tafel geeft. Een typische allermansvriend van vele gerechten. Hij overdonderd niet en laat een gerecht graag in zijn waarde, maar bezit zo’n geheimzinnige ‘kracht’ dat je hem altijd proeft.

In de meeste supermarkten zijn dergelijke mooie wijnen nog niet te koop, waardoor we helaas nog een verkeerd beeld hebben van de kwaliteit van Duitse wijnen. Gelukkig zijn er vorig jaar een twintigtal “Weinspeciaalzaken” in Nederland gekomen, die een mooi assortiment Duitse wijnen inkopen en ons graag willen adviseren. Want ook voor de ‘gewone’ consument mag al dit lekkers niet langs neus en mond voorbij gaan !

2015-01-27T19:04:11+02:0027 januari 2003|Columns|
X