Een beetje Vakantie…

//Een beetje Vakantie…

Een beetje Vakantie…

Door de vele regen denk ik vaak met een beetje weemoed terug aan de bijna tropische dagen van onze vakantie. Geen wekker, geen kinderlunchtrommeltjes, maar heerlijk de tijd als los zand door je vingers laten glijden. Luierend aan de rand van een of ander ver-weg zwembad, genietend van droge en natte lekkernijen, waarvan ik wijn toch een van de smakelijkste vind. Tijdens de vakantie ga ik altijd op zoek naar onbekende wijnen, nieuwe gebieden, andere druivensoorten en enthousiaste wijnmakers. Een ideale manier om in aanraking te komen met alle facetten van de wijn. Vakantie is voor mij plezier en school tegelijk.

In de eerste week van oktober kunnen we dit vakantiegevoel weer een beetje terughalen tijdens de “Nationale Wijnweek”. Overal in Nederland worden tientallen wijnactiviteiten georganiseerd en kunnen we onze wijnkennis op eigen bodem bijspijkeren.

Een van de leukste initiatieven is de “Open Dag” bij twintig Nederlandse wijnboeren, die gehouden wordt op zondag 30 september. Het blijft toch bijzonder dat we in ons natte land wijn maken die absoluut de moeite waard is. Omdat de productie nog niet zo groot is wordt er vaak alleen verkocht in de directe omgeving. Een mooie kans dus om voor de eerste keer in uw leven Nederlandse wijn te drinken.

Wijn leren drinken is vooral veel proeven. Nu komt het maar zelden voor dat we op één dag honderd verschillende wijnen voor onze neus krijgen. Grijp die kans dan ook tijdens “Het Wijnconcours” in het Golden Tulip Barbizon Plaza Hotel in Amsterdam, dat ook op zondag 30 september wordt georganiseerd door het wijntijdschrift “Proefschrift”. Nu vind zelfs ik honderd wel een beetje te veel van het goede. Tien gaat nog, bij twintig worden we overmoedig, maar bij dertig slaat de waarneming van zuur, zout, zoet en bitter absoluut op tilt en bestaat de kans dat we alles lekker gaan vinden. Het is dus handig om van te voren een keuze te maken. Tenslotte telt uw smaak mee in de uiteindelijke beoordeling van de wijnen.

We steken de Fransen nog niet naar de troon, maar de groep wijnliefhebbers in ons land wordt wel ieder jaar groter. Daarom komt er voor het eerst in Nederland een Wijnbeurs met internationale alure voor consumenten. Van vrijdag 5 t/m zondag 7 oktober is het “Dutch International Wine Festival” in de Grote Kerk te Den Haag. Op dit festival krijgen we zeker het ‘vakantiegevoel’, want naast de wijnen uit twintig verschillende landen is er volop (locale) muziek en kan men van allerhande culinaire versnaperingen genieten.

Er zal volgende week heel wat afgeproefd, gedronken, gespuugd, gegeten, gedanst en geleerd worden. Nog een paar dagen en dan barsten de evenementen los. Van speciale wijn-spijs avonden en mini-wijncursussen, tot het ontwerpen van wijnetiketten en het ontdekken van “Italie” in Zutphen. Kortom, het is zoveel, dat ik misschien wel een weekje vakantie opneem.

 

 

Voor nadere informatie:

www.wijninfo.nl onder button “Nationale Wijnweek Agenda”

of via:

Het Wijninformatiecentrum, Den Haag

070-3708326

 

 

 

2017-09-11T17:06:17+01:0014 januari 2011|Columns|
X