Kerstdagen. Bij uitstek het familiefeest van het jaar waneer we met z’n allen gezellig aan tafel genieten van het kerstdiner. Maar hoe leuk de dagen ook zijn, we krijgen het van te voren weer behoorlijk voor de kiezen. De voorbereiding van kadootjes, versiering van de boom, nog even een nieuwe jurk of schoenen en als klap op de vuurpijl de voorbereiding van de kerstgerechten. Uren staan we in de rij bij slagers, bakkers en supermarkten. Het lijkt wel totale uitverkoop en om zes uur s’avonds zijn de schappen volledig geplunderd. Vervolgens stort de gastheer of vrouw zich vooral s’nachts op de vaak wereldvreemde ingredienten, want we willen er dit jaar toch weer iets bijzonders van maken, nietwaar? Uren brengen we door in de keuken, waarmee het jaarlijks kookgemiddelde met sprongen omhoog gaat,want de echte keukenprinses is schaars tegenwoordig. Maar we willen de gasten en natuurlijk onszelf niet teleurstellen.Gelukkig zijn we iets verstandiger geworden en verdelen we tegenwoordig de werkdruk onder de gasten.Het menu wordt van te voren verdeelt en iedere gast draagt de verantwoordelijkheid over een gerecht. Een aantal regels om te overleven zijn geen overbodige luxe om zonder stress de kerstdagen in te kunnen gaan. Maak goede boodschappenlijstjes, wijnen, champagne’s en andere dranken kunnen we al ver van te voren in huis halen, kook de gerechten of delen daarvan die in de vriezer kunnen, zoals sausen en bouillons en probeer op de dagen zelf, goed te delegeren.

Traditioneel werd het kerstdiner, voorafgaand aan de nachtmis, in de kerstnacht van 24 op 25 december gegeten. Om met een goed gevulde maag van huis te gaan was ook geen slechte gedachte omdat vroeger de kerk vaak niet naast de deur was en de afstand veelal lopend werd afgelegd. Daarbij kon de mis ook nog eens behoorlijk lang duren. In Frankrijk is het nog steeds gebruikelijk om in familiekring het kerstdiner uitbundig te vieren op kerstavond. Een tweede kerstdag, zoals in Nederland, bestaat daar niet.In Engeland ook niet echt, daar noemen ze deze dag Bankholliday. Maar wij hebben twee dagen lang de tijd om ons te verlekkeren aan al het heerlijks alhoewel doorgaans ons traditionele kerstdiner op de eerste kerstdag wordt gevierd. Op tweede kerstdag trekken we er meestal massaal op uit om de vele pretparken, keukenshows en meubelboulevards te bezoeken.

Wat, hoeveel en hoe. Drie vragen die ons veelvuldig bezig houden de laatste weken. Om maar bij het eerste te beginnen. Wat gaan we eten dit jaar.Voor mij is een traditionele kalkoen toch een van de hoogtepunten op eerste kerstdag. Het gaat misschien een beetje ver om volgens de traditie dertien nagerechten klaar te maken, ter herinnering aan de dertien disgenoten aan het Laatste Avondmaal. De Engelsen genieten jaar in jaar uit uitsluitend op de eerste kerstdag van de ‘brandende’ Christmas pudding, gemaakt van rundervet, rozijnen, krenten, paneermeel, bloem en geconfijte vruchtjes,. De pudding moet het liefst ver van te voren (minimaal drie weken) worden gemaakt, dus hier zijn we te laat voor. Kopen kan natuurlijk altijd, maar toch is het leukste om het nagerecht zelf te maken.