Er zijn van die dagen waarop je je al maanden van tevoren kunt verheugen. Lunchen bij de Librije. Als je je vrienden en kennissen informeert dat je in Zwolle gaat eten kijken ze je toch enigszins met een gezonde jaloerse blik aan.  En dat is zeer begrijpelijk. Restaurant De Librije is in de tien jaar dat ze gelouwerd is met drie Michelin sterren, uitgegroeid tot een Internationaal fenomeen. Om je verstandig te laten onderdompelen door de gastronomische hoogstandjes van Jonnie en zijn brigade en de uitmuntende wijnkeuzes van Therese laat je verstandig de auto thuis en begint het uitstapje het beste in een taxi of zoals bij mij, met de trein. In Zwolle staat de fietstaxi klaar die zich behendig door het verkeer begeeft richting het romantische centrum van deze Hanzestad. Want De Librije is in Januari 2015 verhuisd naar de voormalige vrouwengevangenis aan het Spinhuisplein 1. Een prachtig gebouw, met spacieuze ruimtes, die stuk voor stuk vakkundig onder handen zijn genomen door een ander Nederlands talent, de internationaal beroemde interieur ontwerper Eric Kuster.

Sinds 2004 ontvingen ze de maximale drie sterren van Michelin en die dragen ze al jaren met veel liefde en trots. Iedere zeven jaar gooien ze onrustig de boel om. “Eten en drinken doen we iedere dag zegt Jonnie maar ik wil er graag iets bijzonders van maken”. Op de vernieuwde website staat het is zijn typische eenvoudig taal geschreven: Hier kun je ETEN, SLAPEN, KOKEN, KIJKEN & SHOPPEN.

Bij binnenkomst begint direct een warme luxe deken van aardigheid, professionaliteit en hoffelijkheid. Bij iedere medewerker die je tegen komt herken je zijn of haar enthousiasme om te willen dienen. Ze zijn trots op hun professie en zijn er in eerste plaats om het naar je zin te maken. Een luxe huiselijkheid die je maar zelden tegenkomt.Jonnie-Therese-Boer-685x1030

En dan is het woord aan Therese en Jonnie. Uit de keuken komen aan 1 stuk door, een rollercoaster aan smaken, schilderachtige gerechtjes, uitdagende creaties, soms met een schijnbare eenvoud gepresenteerd, die je mond, ogen en neus behoorlijk aan het werk zetten. Ook de wijnen zijn een grote verwennerij, telkens weer de juiste temperatuur, soms een vertrouwde keuze, dan weer origineel en uitdagend, mooi geschonken en mooi verhaald.

Als gast van de Librije verwonder je over het bijzondere onophoudelijke tafereel waarin jezelf de hoofdrol mag spelen. Eten doe je inderdaad iedere dag, maar als je je gelukkig mag prijzen, op deze wijze wellicht maar een paar keer in je leven.

FullSizeRender