VOOR MIJ BESTAAT HET LEVEN, IN WILLEKEURIGE VOLGORDE, UIT WINDSURFEN, RACEN EN WIJNMAKEN.

packshot1Naam estate: Vuurberg, regio Stellenbosch
Eigenaar: Sebastiaan Klaassen
Wijnmaker: Donovan Rall
Eigendom: sinds 2002
Aantal hectares: 20, waarvan 10 hectare wijngaarden
Druiven rood: cabernet sauvignon, merlot, malbec, cabernet franc, petit verdot,
Druiven wit: chenin, viognier, grenache blanc en roussanne
Aantal flessen: 50.000 per jaar

Sebastiaan Klaassen (1970) begint zijn carriere in de IT-wereld, maar verruilt die snelle wereld in 2002 voor het landelijke leven van een wijnmaker. Samen met zijn vrouw Anna koopt hij Vuurberg Estate op de Helshoogte Pass in Stellenbosch.

Rijdend over de Helshoogte Pass bij Stellenbosch, passeer ik beroemde wineries als Tokara, Delair en Thelema. In een bocht staat een niet te missen bord met enorme letters: VUURBERG. Ik draai het pad op en bij het passeren van het hek word ik bijna de berg afgereden door een  onoplettende chauffeur. In de verte ligt een aantrekkelijk wit huis. Ik parkeer mijn auto en uit het zwervend speelgoed maak ik op, dat het een echt familiehuis betreft. Het speelgoed van papa is trouwens van een heel andere orde. Een rode Ferrari en een witte Porsche glimmen in de zon. Terwijl ik nog een blik werp op de indrukwekkende bolides, komt Sebastiaan Klaassen al in t-shirt en slippers naar buiten gerend. ‘Gaaf he, ik hou enorm van racen, dat kan nog in dit land. Volop ruimte. 

Met een guitige blik, en een net uit bed-kapsel, word ik Nederlands begroet. De kinderen zijn naar school en zijn vrouw Anneke haalt een paar paarden op. Sebastiaan prepareert een cappuchino. Vanuit de keuken gaat hij gewoon door met praten.
cellar14
De geboren Zwollenaar, ging in Groningen bedrijfskunde studeren, waar hij zijn vrouw ontmoette. Een rasechte Groningse. Na zijn studie liet hij zijn vriendin alleen achter en trok erop uit om in Canada ijshockey te spelen en Frans te leren. Eenmaal terug in Nederland had hij de smaak van het reizen te pakken. Maar dit keer trokken ze er samen op uit, naar Venezuela, om Spaans te leren.
Inmiddels was het 1995 en werd het tijd om geld te gaan verdienen. Ze nestelen zich in Amsterdam en Anna stortte zich op de paardendressuur en Sebastiaan begon in Woerden Xtandit, een it-bedrijf. Dag en nacht werd er gewerkt en het bedrijf groeit uiteindelijk naar honderd medewerkers. Pas in 2001 ging hij weer eens op een welverdiende vakantie. Jagen in Zuid-Afrika met een stel vrienden. Het jagen vond hij niet leuk, maar het land greep hem direct.

In hetzelfde jaar ging hij nogmaals naar Zuid-Afrika, nu met vrouw en kind. Ze bleven twee maanden, aan de Atlantische Oceaan, in resort Big Bay,bij Blauberg, waar iedere dag werd gesurfd, gebraaid en geluierd. Een jaar later ging het gezin met inmiddels 2 kinderen, nadat hij een deel van zijn aandeel in het bedrijf had verkocht, voor vier maanden terug naar dezelfde plek. Het was duidelijk: Zuid-Afrika wordt het nieuwe vaderland. Hun oog viel op Stellenbosch, omdat hij wijn wilde gaan maken. Dat leek hem een romantisch bezigheid. 
Via internet kocht hij het huis en wijnbedrijf Oakridge. “Mijn eerste actie was de naam van het huis veranderen. Ik vind, dat alle wineries hier eigenlijk Nederlandse namen moeten hebben. Het werd dus Vuurberg, met de initialen van de kinderen en een Lamborghini Bull op het etiket.

“Ik wist helemaal niets van wijn, dronk sinds mijn veertiende alleen maar bier. Maar het wijnmaken intrigeerde mij enorm en dook erin. In 2003 hadden we de eerste oogst, die ik naar mijn buurman Tokara bracht. Miles Mossop, de wijnmaker daar, heeft mij het vak geleerd. ‘Streef naar kleine druiven met veel concentratie’, zei hij. In 2004 heb ik mijn kelder gebouwd en kon ik mijn eigen wijn maken. Omdat ik geen druiven koop en verkoop is Vuurberg dus een echt Estate! Hier ben ik wijn gaan waarderen, en probeer mijn voorkeur voor de Bourgogne en Rhone om te zetten in vrij mineralige wijnen met een Zuid-Afrikaanse twist. Mijn witte blend wordt dan ook gemaakt van roussanne, grenache blanc, viognier en chenin blanc. En natuurlijk gebruik ik barriques uit de bourgogne. Nu ik zelf de wijnmaker ben stap ik ook geleidelijk af van het gebruik van die chemische rotzooi, ik voeg alleen nog zwavel toe.
Sebastiaan en Anneke krijgen uiteindelijk vier kinderen binnen vier jaar. De laatste aanwinsten zijn een tweeling. “Druiven zijn net kleine kinderen, ze luisteren niet. Soms moet je ze met rust laten, en je niet met alles bemoeien. Je merkt dat ze dan vaak vanzelf de juiste weg vinden. Ik kan redelijk feestvieren en haal soms hele nachten door, maar wijnmaken vraagt discipline. Vooral tijdens de oogstweken staan we midden in de nacht te buffelen. Ontelbare keren rij ik door de nacht op mijn quad-bike om de druiven naar de kelder te brengen”.

Zuid-Afrika heeft veel voordelen. De scholen zijn geweldig en de kinderen hebben alle ruimte en kansen om op te groeien. Ook het sociale klimaat bevalt ze goed. “De mensen zijn erg open en iedereen heeft wel een oom of opa met Nederlandse roots. De vele contacten die ik in relatief korte tijd heb gelegd met veelal jonge wijnmakers, zijn ontstaan omdat ze bijna allemaal windsurfen. Voor mij is windsurfen een ideale uitlaatklep. Eén zijn met de zee. Die enorme golven trotseren, dat is een geweldig gevoel. In de wijn ben je veel onderdaniger, daar ben je vrijwel totaal overgeleverd aan de grillen van de natuur”. 

Zeven jaar en daarna zien we wel verder. Met die gedachte ging de familie Klaassen naar Zuid-Afrika. Inmiddels zijn het er al acht en de drang om weg te gaan is er totaal niet. Ook het politieke klimaat is geen aanleiding. Wel is er nog steeds de liefde voor Zuid-Amerika, met name Chili, Brazilië en Argentinië. “Voor die landen hebben we allebei een enorm zwak en daar kan je ook wijnmaken, dus je weet maar nooit …”.