Wellicht doet de naam Vicente Gandia niet direct vermoeden dat het hier om een wijnbedrijf gaat met wereld faam. Maar als je op de lijst voorkomt van de “top 50 wineries of the world” en geeerd wordt om je ” best value for money” wijnen en bovendien ook nog eens in 2014 uitgeroepen wordt als “Best winery of Spain” dan moet je toch wel iets in je mars hebben. Het familie wijnbedrijf uit Valencia werd opgericht door de naamgever Vicente in 1885. Vorig jaar vierden ze hun 130ste verjaardag. Inmiddels staat de vierde generatie klaar om het roer over te nemen. Javier Gandia heeft zich toegelegd op de uitbreiding van hun portfolio met wijnen uit Rioja, Rueda, Rias Baixas, maar ook Ribera del Duero en zelfs Priorat. De wijnen van Vicente Gandia worden sinds 2015 in Nederland geimporteerd door Oud Reuchlin & Boelen en binnen een jaar hebben ze al 1 miljoen flessen aan de man gebracht. Dat is een imposant aantal ! ORB heeft 25 verschillende wijnen in hun portfolio opgenomen waarvan de meesten het middensegment vertegenwoordigen. Ondertussen zijn er op 2000 verschillende locaties in Nederland deze award winning wijnen van Vicente Gandia te koop. O.a. bij gespecialiseerde wijnwinkels en zijn ze prominent verkrijgbaar in de betere horeca zoals o.a. in het Lido, de Amsterdamse vestiging van Holland casino’s. FullSizeRender 7FullSizeRender 3FullSizeRender 5 Het Spaanse wijnhuis Bodegas Vicente Gandia werd in 1885 opgericht door Vicente Gandia. De startende onderneming hield zich bezig met de handel van wijn in vaten op de Europese markt. Deze handel hield aan tot het einde van de jaren zestig, tot dat de derde generatie de scepter ging zwaaien over de Bodega. De kleinkinderen van Vincente zagen nieuwe mogelijkheden voor expansie door de wijn op fles te gaan verkopen. De familie Gandia was de eerste in Valencia die de wijn op deze manier aanbood. Deze werkwijze kwam natuurlijk ook ten goede aan de kwaliteit van de wijnen. Goed voorbeeld doet goed volgen dus het duurde niet lang of omringende bodegas volgden hun werkwijze.

Een ander belangrijk wapenfeit was de aankoop van het Hoya de Cadenas Estate, 100 kilometer ten westen van Valencia. Dit 200 ha. grote Estate is een ecologisch paradijs en ligt in de DO Utiel-Requena. Op 800 meter hoogte bevinden zich de wijngaarden van Tempranillo, Bobal maar ook Cabernet Sauvignon, Chardonnay en Sauvignon Blanc. Deze wijngaarden profiteren hier van een microklimaat waarbij de grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht zeer bevorderlijk zijn voor de ontwikkeling van de aromastoffen in de druif. Hoya de Cadenas beschikt ter plaatse over moderne wijnkelders en een vatenkelder met een capaciteit van 12.000 vaten van Frans Allier en Amerikaans Missouri eiken. De Hoya de Cadenas wijnen stimuleren met name hun positie op de internationale markt. Inmiddels worden de wijnen van Vicente Gandia in 5 continenten verkocht.

Vicente Gandia biedt vandaag de dag naast hun wijnen uit Valencia en Utiel-Requena dus een scala aan wijnen uit andere Spaanse herkomstgebieden. De filosofie van Vicente Gandia is door de jaren heen hetzelfde gebleven: wijnen maken die jaar na jaar betrouwbaar van kwaliteit zijn, toegankelijk en goed doordrinkbaar, altijd met een uitzonderlijk prijs-kwaliteitverhouding.

De wijngaarden staan met name beplant met de cabernet sauvignon, chardonnay, sauvignon blanc en merlot omdat deze druiven zich zeer goed hebben aangepast aan de plaatselijke condities. Natuurlijk is ook “golden oldy tempranillo” een van hun favorieten. En bij Vicente Gandia schuwen ze ook het experiment niet. Veel aandacht gaat tegenwoordig naar de Bobal druif. De plaatselijke trots van de Utiel-Requena D.O.regio. De Bobal was hier jarenlang het weggeschoven kindje en werd alleen goed genoeg bevonden voor bulkwijnen. Bij Vicente Gandia geven ze de Bobal nu een prominentere plaats en maakt hij furore als mono-cepage in de fles. De Bobal is door zijn herkenbare geur en smaak van aardbeien en opmerkelijke frisheid een welkome afwisseling.

De organic sparkling van Vicente Gandia wordt gemaakt volgens het Cava principe, de Spaanse methode om mousserende wijn te maken. Veelal vindt deze Cava productie plaats in het zuiderlijk deel van het district Barcelona. Maar ook buiten dit gebied hebben 15 dorpen de toestemming om een Cava wijn te produceren. De Cava wijn bestaat meestal uit de drie-eenheid: Macabeo (viura) Xarel-lo (pansa Blanca) en Parellada. In deze Cava staan de chardonnay en macabeo druiven centraal. het zeer rijpe fruit doet vermoeden dat er meer dan de 6 gram/liter suiker is oegevoegd. zeer floraal en aromatisch in zowel neus als smaak. de vroege oogst van de druiven begin augustus geeft het sap haar benodigde zuren.

De Vicente Gandia Con un Par 2014, is een prachtige witte wijn gemaakt van 100% albarino. De naam en etiket van de wijn is een tribute naar de Spaanse regisseur Pedro Almodovar, die in zijn films vaak van kleur en de vrouw centraal stelt. Vrij vertaalt is con un par…met z’n tweeen. De wijn wordt gemaakt in Rias Baixas, in het wijngebied Galicie, in het noordwesten van Spanje. Een gouden medaille winnaar op de Mondus Vini. Met deze wijn geven ze ook nog eens blijk van hun liefde voor de kunst in al haar facetten. Zowel film, schilderkunst als zang zijn onderwerpen die het bedrijf graag koppelt aan hun wijnen.

Voor informatie: Oud Reuchlin & Boelen, Rontenlaan 21, Zoetermeer, 079-3634800

Bekijk hieronder het filmpje over Bodega Vicente Gandia.

Vincente Gandia, Valencia Wines History from Janna Rijpma on Vimeo.