Nederland smult, drinkt en geniet als nooit te voren. Er zijn weken dat er wel vijf nieuwe eetzaken bijkomen. Bistro, hamburgertent of loungebar, als het maar hip of robuust of heel conceptueel is. Al die initiatieven zijn te prijzen, maar ze zullen er hard aan moeten trekken om een trouwe clientèle op te bouwen om een vaste waarde te worden. Tussen al het nieuwe eetgeweld zijn er ook restaurants die al jaren fier overeindstaan en alle trends overleven. Levensgenieters omcirkelen dat soort adressen in hun mobiele agenda. Ze zijn de hoekstenen van onze gastronomie. Zoals restaurant Chez Antoinette in Deventer.

De avond valt. Lantaarns verlichten de plaveien van de middeleeuwse Brink in het centrum van de Hanzestad Deventer. Het plein ligt er trots en statig bij. Via de Roggestraat kom je in het Bergkwartier. In dit oude stukje Deventer lijkt de tijd te hebben stil gestaan. De twaalfde eeuw herleeft in straatjes en panden, die in de afgelopen decennia met veel toewijding in hun oude glorie zijn hersteld. In een van deze mooie panden huist familierestaurant en bodega Chez Antoinette.

Een culinaire verrassing, waar je geen Franse keuken aantreft, zoals de naam doet vermoeden, maar waar je à la carte kunt genieten van Portugese gerechten, zoals bacalhau a bras (klipvis), estufado de cabrito (gestoofd geitenvlees), of iscas de vitela (gebakken kalfslever). En dat allemaal omdat de huidige eigenaars, de familie Legel, in de jaren zeventig voor de eerste keer op vakantie ging naar Portugal en verliefd werd op het land, de mensen, het authentieke eten en de karaktervolle wijnen. Sindsdien stroomt Portugal door hun aderen.

Chef Lidy Legel, bestiert samen met haar man en zoon het restaurant. Lidy is autodidact en is destijds min of meer gedwongen om de keuken in tegaan. Dat blijkt achteraf een gouden zet, want haar liefde voor Portugal is in ieder gerecht terug te proeven. Haar man Hans ontvangt samen met zoon Alain de gasten. Hun enthousiasme werkt zeer aanstekelijk.

De naamgeefster van het restaurant is oma Antoinette Heydenrijk. Een extravagante dame, die in 1919 het levenslicht zag in het Rotterdamse Hillegersberg. In 1965 verruilde ze haar getrouwde leven voor een rustiger bestaan in het oosten van het land. In Diepenveen, een dorp nabij de stad Deventer, bouwde ze een nieuwe toekomst op, met in haar kielzog haar acht kinderen. Haar komst naar het destijds vrij conservatieve Deventer bleef niet onopgemerkt. Haar opvallende verschijning en de bijzondere kledingkeuze waarmee ze haar kinderen uitdoste – zoals de roze broeken van haar jongste zoon Hans – waren talk of the town.

Het begon allemaal met een kroeg, die al in 1330 zijn eerste gasten ontving. Eeuwen later kwam daarnaast een slijterij, die maar kort bestond. Oma Antoinette liet in de jaren zeventig haar ondernemersoog vallen op deze troosteloze locatie en toverde het om tot een wijn- en sherrybodega waar ze ook kleine happen serveerde. De kroeg bouwde al snel de naam op van the secret place to be voor Deventer en omstreken. In 1968 kwam zoon Hans achter de toog en nam de taken van zijn moeder over. Hij breidde de gastronomische versnaperingen steeds verder uit. Van kaasplankjes, tot eenvoudige maaltijden. Gasten kwamen vaker en bleven langer. In 1990 bestond Chez Antoinette naast de kroeg, uit een aantal aanpalende ruimtes, waaronder een oude schuilkerk, de voormalige slijterij en drie stadsboerderijtjes. Met een klein straatterras aan de voorzijde en een stadstuintje annex binnen terras, biedt het restaurant plaats aan 80 gasten. Binnen zijn de tafels gedekt met wil linnen.

Anno 2016 heeft de Oudhollandse sfeer van de kroeg nog steeds een grote aantrekkingskracht. Kroeggasten blijven zitten en bestellen daar een eenvoudige maaltijd. Reserveer je in het restaurant, dan krijg je een tafel in een van de gezellige suites, en biedt de vaste menukaart sympathieke en eerlijke gerechten. Als extra is er ook een handgeschreven menu, dat iedere twee maanden verandert. Zoon Alain is in 2006 de zwarte brigade komen versterken en is tevens de sommelier. Ondersteund door een handjevol vaste krachten ontfermt hij zich over eenimposante wijnkaart, met het neusje van de zalm aan Portugese wijnen, zoals Niepoort, Herdade do Esporao, Campolargo en Quinta Vale D.Maria.

Alain kent Portugal inmiddels als zijn broekzak en spreekt daar bevlogen enaanstekelijk over. Proeven is toegestaan en de glazen worden rijkelijk gevuld.De kazen van Betty&Martin Kosteruit IJmuiden en Manuel Neves uit Amsterdam zijn een goede aanleiding om ook de Portkaart eens uit te proberen. Ga maar eens kijken daarginds, dat wordt een ouderwets avondje smullen,drinken en genieten.

www.chezantoinette.nl

EA603BFA-706F-4F11-9CEA-22055E0A0B95@homeFACD476D-02AD-4F5F-8B82-6959B6C8D429@home

Dit artikel verscheen eerder in de zomer editie 2016 van BOUILLON MAGAZINE. Leesvoer voor lekkerbekken. www.bouillonmagazine.nl