• Hamburg und wein? Na vijf uur trein bin ich gespannt wat deze havenstad me te bieden heeft. Ik ken de beroemde en beruchte Reeperbahn, de toeristenfuik, het Portugieser Viertel met haar tientallen restaurants van discutabele kwaliteit. Daar moeten we dus niet zijn voor leuke wijnbars en restaurants. De plek voor gastronomisch genot in Hamburg ligt ten westen van het mooie Alster-meer.

Het Aussen Alster meer ligt midden in de stad. Het hele jaar door wordt hier volop gezeild en geroeid. Hier zijn ook prachtige wijken (viertels) met Victoriaanse huizen en brede lanen, en upcoming uitgaansgebieden zoals Die Schanze, de plek voor trendy winkels, lunchrooms, bars en restaurants. In het zuiden van de stad kunnen we niet voorbij aan het nieuwste project van Hamburg, de HavenCity, waar prestigieuze bouwprojecten uit de grond worden gestampt en waar dagelijks nieuwe bars en restaurants worden geopend.

Bekijk de route op Google Maps.

Bij aankomst op het Hauptbahnhof in Hamburg dwarrelen de eerste sneeuwvlokken naar beneden. Ik kan geen betere manier bedenken om in de Weihnachts-stemming te komen, want in deze tijd van het jaar struikel je in deze stad met 2 miljoen inwoners over de kerstbomen en kerstmarkten. Kerst in Hamburg betekent een maand lang veel eten en drinken. De geuren van Oostenrijkse, Zwitserse en Duitse hapklare kaas- en worstgerechten lokken me al vanaf het station richting de eerste markt. Ik laat me niet verleiden, maar stap direct op mijn gehuurde fiets die voor 10 euro per dag op het station voor me klaar staat en begin mijn wijn-ontdekkingsreis door Hamburg.

De eerste halte is Wein & Boules (A) aan de Schanzenstrasse. Een klein maar zeer gezellig winkeltje, met een prettig assortiment en zeer vriendelijke en leuke eigenaren. Kun je met een gerust hart een fles kopen. Ik fiets een blokje verder richting de Fettstrasse, en ontwaar bistro Vienna (B). Een adres dat je echt moet kennen, want het ligt midden in een woonwijk en van buiten ziet het er niet erg aantrekkelijk uit. Maar binnen is het knus en het personeel zeer aardig. Bistro Vienna is een soort huiskamer met eenvoudige maar zeer smakelijke gerechten en een kleine, uitstekende wijnkaart. Veel Oostenrijkse wijnen, want daar houden ze hier van, maar ook Portugees en natuurlijk Duits. De eigenaar en kok is (geloof ik) een Deen. Je kunt hier niet reserveren maar de keuken is tot 02.00 uur open, dus je hebt alle tijd.

Mijn eerste gastronomische lunch-stop hoop ik te vinden in De Bullerei (C), eigendom van de Jamie Oliver van Duitsland, Tim Malzer. Deze culinaire held leent zijn naam niet alleen aan het Magazine ‘Fur jeden Tag’, maar is ook TV-kok en nu dus restaurant-eigenaar. Op 1 juni 2009 opende De Bullerei zijn deuren aan de Lagerstrasse en vanaf dag één is het een groot succes. De Bullerei is een soort loft met daarin een brasserie, bar en restaurant. Als ik arriveer is het volgepakt met zeer jong publiek. Ik nestel me aan de gigantische lange bar, waar met mij enige tientallen staan te drinken omdat ze ook geen tafeltje wisten te bemachtigen. Maar dat deert niet, want de geschonken wijn, bediening en de ambiance zijn perfect. De Bullerei is al een jaar vooruit volgeboekt, dus ik zal volgend jaar nog eens terug moeten komen.

Ik fiets verder naar het noorden en kom op de Eppendorferweg. Aan deze zeer lange straat liggen tientallen restaurants en wijnbars, waaronder de wijnbarGuter Wein! (D) van Thorsten Tesch (hoek Roonstrasse). Kok Thorsten is een begrip in Hamburg. Je kunt hier prima en goedkoop eten, waarbij je een heerlijke wijn van de kaart kan kiezen of je eigen wijn uit de shop.

Aan dezelfde straat ligt restaurant La Scala (E), wat bijna iedere Hamburger wel kent om zijn prima Italiaanse keuken. Het restaurants is nog dicht, dus fiets ik door. Het valt me wel op dat er veel Italiaanse restaurants in de buurt zijn. Hamburgers zijn duidelijk, net als in overige delen van Duitsland, dol op de Italiaanse keuken en de bijhorende wijnen.

Voor nog een mooi aanbod van Italiaanse wijnen rij ik door naar de pas geopende Weinbar Poletto (F), ook aan de Eppendorferweg. De Italiaan Poletto trouwde jaren geleden met de – toen nog onbekende – Duitse kokkin Cornelia. Haar kookkunsten brachten haar uiteindelijk een Michelin-ster en een baan als TV-kok, waardoor ze de beroemdste vrouwelijke kok van Duitsland werd. Manlief is nu zijn eigen wijnbar begonnen, waar ook ’tout’ Hamburg op afkomt. Het is an ook typische zo’n place for the rich and famous.
Een eindje verderop, aan de Eppendorfer Landstrasse 145, staat nog steeds zijn vrouw in de pannen van het Restaurant Poletto (G) te roeren. Al jaren het gastronomische paradepaardje van Hamburg met één Michelin-ster.

Vanaf Poletto ga ik naar PIUS’ Weinwirtschaft (H) aan de Hegestraße 14-16. Een mooi ingerichte bar en het blijkt de ontmoetingsplek voor echte wijnliefhebbers. Veel wijnen worden hier per glas geschonken waarbij kleine tapas worden geserveerd. Iedere dag geopend van 17.00 tot 24.00 uur. Het fijne in Hamburg is dat je in restaurants en wijnbars altijd de keuze krijgt om 0,1 liter of 0,2 liter wijn te bestellen. Dus ik neem een verstandige hoeveelheid en stap weer op, en fiets langs de oostkant van het Alster-meer, richting het centrum. Tientallen joggers hollen hier in de hoop om hun bockwurst-kilo’s te verliezen. Halverwege mijn route ligt een kleine uitspanning, de Alster-Perle (I), bij de Hamburgers beter bekend als Die Toilette, omdat het vroeger een huisje was voor de saintaire stop. Nu biedt het een prachtig uitzicht over het meer, met koffie, chocolademelk, champagne en doeltreffende versnaperingen. Ook de vertrouwde dekens liggen hier op elke stoel gedrapeerd om je te verwarmen.

Rond vier uur valt in december de schemer in, dus het is donker als ik het water van de Ausser Alster achter me laat en bij de Binnen Alster het oude centrum binnen rij. Mooi met al die verlichtte kerstbomen en overdekte kerststallen. De volgende stop is hotel-restaurant en wijnlokaal Kleinhuis (J), aan de Fehlandtstrasse 26. Een adres met hart voor eten en wijn, want de eigenaar is een groot wijnliefhebber en organiseert vaak wijnavonden met beroemde wijnmakers uit Europa. En ze denken hier ook mee met je portemonnee, want voor iedere fles wijn vragen ze 20 euro bovenop hun inkoopsprijs. Vooral interessant dus als je een wat duurdere wijn bestelt!

Eenmaal in het oude centrum moet ik natuurlijk even over de beroemde winkelstraat Monckebergstrasse rijden. Op weg richting het trendy gebied, de Hafen City, passeer ik de wijnwinkel Wein, zwei drei (K) aan de Colonnaden en het Gröninger Haus/Brauerei (L) aan de Willi-Brandt strasse, het bierlokaal van Hamburg. Het restaurant is gesitueerd in een sfeervolle kelder met grote koperen bierketels. Bovendien wordt er een perfecte dagelijkse goedkope en voedzame maaltijd geserveerd voor 7 euro! Fijn adres als je al die wijnen een keertje zat bent.

Ik fiets de voetgangersbrug over en kom op het nieuwe stadsgedeelte, de Speicherstadt. Vroeger het gebied waar alle schepen hun ladingen losten. Oude wharehouses worden nu nieuw leven in geblazen en nestelen zich tussen moderne flats en kantoren.
Er is hier nu nog niet veel leven op straat maar er wordt hard aan gewerkt om de Haven City het uitgaanscentrum van Hamburg te maken. Het restaurantSchones Leben (M) aan de Alter Wandrahm 15, is een van de eersten dat zich hier heeft gesetteld. Sfeervol en zeer ruim en je kan in het restaurant ook winkelen!

Aan de kop van de haven staat Carl’s Restaurant (N), Kaiserkai 69, met een waanzinnig uitzicht over de haven. Als je geluk hebt, kunt zien hoe zo’n gigantisch groot cruiseschip aanmeert. Carl’s is nog maar een klein jaartje open en heeft naast het sfeervolle restaurant een leuke brasserie. Het geheel behoort toe aan Hotel Louis C. Jacob, een beroemde 200 jaar oude uitspanning aan de Elbe, zo’n tien kilometer buiten Hamburg, wat met name zijn bekendheid geniet vanwege de voortreffelijke service, gastronomie en wijnkelder.

Ik laat het Havengebied achter mij en pedaal richting de Altstad. Even een ommetje over de beroemde Reeperbahn met ook vandaag duizenden toeristen. Ik ben toe aan een mooie cocktail en parkeer mijn fiets onder toezicht van de portier van het statige River Side Empire Hotel (O) aan de Bernhard-Nocht-Straße 97. Het hotel staat als een enorme vuurtoren tussen de Reeperbahn, de haven en Speicherstadt in. Op de twintigste etage zit hier de wijn- en cocktailbar 20 UP, met een spectaculair uitzicht over de Elbe. Het hotel is ontworpen door de beroemde architect David Chipperfield. Beneden is een gezellige lobby waar je voortreffelijke wijnen per glas en heerlijke à la minute gemaakte sushi kunt eten.

Een van mijn laatste adressen is Nil (P). Eigenaresse en sommelier Elisabeth Fungers leidt hier al twintig jaar met zekere hand dit restaurant aan de Neuer Pferdemarkt. Goede bediening, prettige ontspannen sfeer en een uitmuntende keuken zorgen ervoor dat het restaurant altijd stampvol zit. Ik heb niet gereserveerd en neem plaats aan het kleine barretje waar ik mijn eerste honger stil met een kastanjesoep en een glas wijn. Ik verneem dat je hier op zondag kunt reserveren voor een ‘abendbrot’. Een surprise driegangen menu, voor 20 euro per persoon. Je eet met z’n allen uit grote schalen, alsof je thuis bent. Je moet wel met minimaal vier personen komen. Sounds perfect!

Ga vanavond dus eten in Vienna (B) met culinaire vriendin Marion Swoboda, die in Hamburg woont. Met haar neem ik de adressen door die ik nog niet heb bezocht. Zoals de zeer gespecialiseerde wijnwinkel La Cantinetta (Q) aan de Lagerstrasse en de groothandel Delta Markt aan dezelfde straat, naast de Hamburgse Messe, die volgens haar een ongelofelijke wijnkelder hebben. Waar ik ook niet aan toegekomen ben is Zur Traube (R) aan de Karl-Theodor-Strasse 4, dat een beetje uit de richting is. En het eiland Sylt, dat zo’n drie uur reizen is maar ook absoluut de moeite waard is voor een bezoek. Van vroeger nog bekend als eerste naaktstrand van Duitsland. In ieder geval nog genoeg adressen, om weer terug te komen, al was het maar om een tafeltje te bemachtigen in de Bullerei.

Ik neem afscheid in de regen. Het lieflijke Hamburg achter me latend. Een stad met allure en dorpse rust, maar tegelijkertijd dynamisch en modern. Een stad die naast alle Brat und Bockwursten, de liefhebber gastronomisch en vineus enorm veel te bieden heeft.

EMPIRE RIVERSIDE HOTEL  + Bar 20 UP

Bernhard-Nocht-Straße 97 | 20359 Hamburg | Phone +49 (0)40 / 31 11 9 – 0

empire@hotel-hamburg.de

Nil Restaurant 

Neuer Pferdemarkt 5  | 20359 Sankt Pauli, Hamburg, Germany |+49 40 4397823

www.restaurant-nil.de

CarlBrasserie and Restaurant

Am Kaiserkai 69, HafenCity, 20457 Hamburg

Phone: +49 40 300 322 400

Website: www.carls-brasserie.de

Restaurant Schones Leben

Alter Wandrahm 15, Speicherstadt, 20457 Hamburg

Phone: +49 40 180482680

Website: www.schoenes-leben-hamburg.de

Restaurant Bierhaus Gröninger Haus www.groeninger-hamburg.de

Willy-Brandt-Straße 47

20457 Altstadt, Hamburg, Germany

+49 40 331381

Weinrestaurant Kleinhuis  www.weinrestaurant-kleinhuis.de

Fehlandtstraße 26 | 20354 Neustadt, Hamburg, Germany | +49 40 353399

Alsterperle Restaurant www.alsterperle.com

Eduard-Rhein-Ufer 1 | 22087 Uhlenhorst, Hamburg, Germany | +49 40 22748273

PIUS’ Weinwirtschaft

Hegestraße 14-16 | 20251 Hamburg-Eppendorf | Tel: 0 40-46 09 53 10

eppendorf@pius-weine.de

Restaurant Poletto www.poletto.de

Eppendorfer Landstraße 145 | 20251 Eppendorf, Hamburg, Germany | +49 40 4802159

Poletto-winebar

Eppendorfer Weg 287 | 20251 Hoheluft-Ost, Hamburg, Germany |+49 173 2033594

Restaurant Bullerei  www.bullerei.com

Lagerstr. 34b, Hamburg | +49 40 33442110

Bistro Vienna Sven Bunge Gastronomie www.vienna-hamburg.de

Fettstraße 2 |20357 Eimsbüttel, Hamburg, Germany |+49 40 4399182

La Scala www.ristorante-la-scala.com

Falkenried 54 |20251 Hoheluft-Ost, Hamburg, Germany |+49 40 4206295