We hadden er echt zin in. Het restaurant was ons aanbevolen en vol verwachting klopte ons hart. Na een warm onthaal namen we plaats aan tafel, waar we vervolgens al watertandend en likkebaardend de menu- en wijnkaart bestudeerden. Na veel onzekerheid in de keuze en gemompel van ‘zullen we dit, of toch maar dat’, werden de wijnen en bijpassende gerechten besteld en wachten wij op al het smakelijks wat komen ging.

Althans dat dachten we, want we hadden nog niet kennis gemaakt met de specialiteit van het huis: de muziekkaart. Of we bij ons voorgerecht iets wilden horen van een Italiaanse zanger of misschien iets van Vivaldi. Wat dachten we van een sonate van Bach bij het hoofdgerecht of juist iets van een populaire pianist. En misschien bij het dessert de zoete viool-tonen van Jaap van Zweden?. Ons onwennig gegiechel viel over tafel. Daar zaten we dan vol tanden en wijn. Eten en drinken combineren was voor ons ‘gefundenes Fressen’. Maar welke saus van melodieen wij bij onze ganzenlever prefereerden was ons niet direct duidelijk.

Het restaurant was met deze ‘specialiteit’ duidelijk ‘avant la lettre’. Nu wordt er alom aandacht geschonken aan de combinaties van wijn, eten en cultuur en weten we hoe belangrijk een goed gezelschap is om te kunnen genieten van dit levenskunstige totaalpakket.

Wie deze levenskunst zeer goed begrepen heeft is het wijnmakers-echtpaar Robert en Margrit Mondavi uit Californie. Al sinds 1966 maken ze in de Napa Valley wijnen van zeer goede kwaliteit, zowel voor alledag als de veel geprezen grand cru-‘s. Maar wijn staat bij hun nooit alleen. Zo laat het kookboek van de Mondavi-family ons via de vier seizoenen meekijken hoe ze dagelijks genieten van eten, drinken en elkaar, waarbij de Italiaanse inslag zeer herkenbaar is. In hun wijngaard is er elke zomer een muziekfestival van jazz en populaire muziek en in de winter klassiek. Ook worden ieder jaar de grote chef’s van beroemde restaurants uit de hele wereld uitgenodigd, zoals de keukenkeizer uit Lyon Paul Bocuse, om het grote publiek door cursussen kennis te laten maken met al het goede der aarde. Afgelopen weekend werd het allernieuwste project COPIA geopend, vernoemd naar de godin van de overvloed. Het ontmoetingscentrum voor wijnmakers en wijnliefhebbers , grote chefs en keukenprinsessen, muzikanten en luisteraars, schilders en bewonderaars, professionals en beginnelingen. De bijna tachtig-jarige Margrit is de Moeder van dit enorme project. Onlangs is ze door het prestigieuse wijnblad Decanter uitgeroepen tot een van de ‘leading ladies’ van de Californische wijnindustrie. Tijdens haar korte bezoek deze maand aan Amsterdam, begrijp je waarom. Deze vitale vrouw is als een overvloedige ‘muzikale fruitmand’ die bij elk gerecht past.