Als we de cijfers van allerlei onderzoeken mogen geloven hebben we tijdens de afgelopen feestdagen weer enorm ons best gedaan om alle gerechten en dranken eer aan te doen. Maar in het Nieuwe Jaar zullen velen onder ons toch even de broekriem willen aanhalen en dat gaat niet erg eenvoudig langs de wat ronder geworden buiken. Om wat kilootjes kwijt te raken is volledige ‘voedsel en drank-onthouding” echter niet de beste aanpak. Juist in een wat ‘slechtere’ conditie heeft het lichaam extra vitamines nodig om weer een beetje op peil te komen. Dus begraaf je in de groenten, vruchten en eet even geen aardappelen, pasta’s en rijst of een heel klein beetje. Sla in ieder geval de zware sausen en jus over. En drink veel. Dat zal voor een wijnliefhebber als muziek in de oren klinken, maar ik bedoel in dit geval water. Water zorgt ervoor dat de ‘afvalstoffen en overblijfselen’ van de calorierijke en soms vettige maaltijden van de afgelopen weken beter uit het lichaam kunnen verdwijnen, waardoor we ons weer snel wat fitter gaan voelen. Dus doe in dit geval veel water bij de wijn en er niet in ! Over wijn gesproken. Meestal voelen we de verleiding om de alcohol ook even te laten staan. Kan ook geen kwaad. Toch is het voor de ‘opbouw’ van een enigszins gezonder lichaam niet echt nodig om die één of twee glaasjes wijn te laten staan. Over het gezondheidsaspect van wijn is al veel geschreven, zoals in het boek “Is wijn gezond ?” geschreven door prof dr ir Rudolf Pierik, die jarenlang als hoogleraar verbonden was aan de Landbouw Universiteit te Wageningen en tegenwoordig ook wel de wijnprofessor wordt genoemd. Hij beschreef wat bepaalde stoffen (polyfenolen), afkomstig uit de druivenschil, steeltjes en pitjes, oftewel de tannine in rode wijn, voor gunstige invloed heeft op onze ‘slechte’ cholesterol. Zelfs recent stond in het wetenschappelijk tijdschrift “Nature” hoe onderzoekers van de Londense Queen Mary Universiteit een biologisch mechanisme hebben ontdekt dat verklaart hoe rode wijn de kans op hart-en vaatziekten vermindert. De in de rode wijn aanwezige polyfenolen hebben een gunstige werking op de bloedvatwandcellen die de aanmaak van een bepaald soort eiwit drastisch remmen. Dit eiwit is verantwoordelijk voor de vernauwing van de bloedvaten en bevordering van de aderverkalking. Bovendien werkt een glaasje wijn ook goed als een anti-stress-pil en verlaagt het de bloeddruk. Er is dus geen enkele reden om aan te nemen dat een glaasje wijn geen effect heeft op 2 januari. Let wel, in de juiste mate, want de scheidslijn tussen gezond en ongezond is dun. Bij teveel glaasjes (meer dan 2-3) veranderd wijn in een kwaadaardig monster, wat juist hart-en leverproblemen kan veroorzaken. Zoals Socrates al zei: “het menselijk lichaam reageert als een plant, van teveel water valt ze om, van te weinig sterft ze, maar krijgt ze precies wat ze nodig heeft dan zal zij weer en wind trotseren en overvloedig vruchten dragen”.